Til hovedinnhold

Sniktitt: MacBook Air

SAN FRANCISCO (Hardware.no): Apple kjører presentasjoner av nye MacBook Air nesten hver time her på MacWorld. Ifølge Apples representanter på messegulvet er maskinen et resultat av "null kompromisser på det folk bryr seg mest om, nemlig tastatur og skjerm".

Vi har sjekket ut maskinen litt nærmere, og her er våre første erfaringer.

Denne maskinen er utrolig tynn! Og 1300 gram føles ikke særlig tungt når det kommer til en bærbar datamaskin. Størrelsen er ubestridelig det beste med denne maskinen.

Skjermen er av den blanke typen og på 13,3". Dette er standard på samtlige Air-maskiner. Skjermen ser veldig lyssterk og klar ut, men vi skulle gjerne sett en valgmulighet mellom matt eller blank skjerm.

Trackpad-en er stor og fungerer fint. Du kan velge hvilke "multi touch gestures" (funksjoner styrt av fingrene) du skal ha påslått, og det følger med demonstrasjonsvideoer direkte i konfigurasjonen. De er enkle å bruke, men ikke like enkle som på iPhone, hvor teknologien er hentet fra. Jeg slet spesielt med å zoome inn og ut.

En hendig ting jeg kom over var at jeg kunne navigere frem og tilbake i Safari ved å dra tre fingre horisontalt over trackpad-en.

Det er designet en ny Magsafe-tilkobling, tilpasset størrelsen på MacBook Air. Tilkoblingen og frakoblingen fungerte likevel like greit som på de andre bærbare modellene.

På høyre side av maskinen er det innfelt en luke som skjuler portene USB 2.0, Mini-DVI og minijack. Denne fungerer også fint, men ting står virkelig nærme hverandre. Har du mange forskjellige USB-enheter er det stor sjanse for at du bør skaffe deg en forlenger, ettersom ikke alle disse vil få plass hvis de har noe nærme selve pluggen. Maskinen har ingen tilkoblinger for Firewire og kablet nettverk.

Apple tilbyr til gjengjeld en USB-til-Ethernet-kabel som kan kobles til i USB-porten, for deg som brukes kablet nettverk. Denne kan kjøpes for 219 kroner.

For 749 kroner får du dessuten en "MacBook Air SuperDrive", som er en DVD spiller/brenner som kobles til via USB-porten.

MacBook Air har ingen minijack-inngang for mikrofon, men sammen med iSight-kameraet over skjermen er det en integrert mikrofon. iSight-kameraet er det samme som i de andre bærbare maskinene til Apple.

Du kan ikke bytte eller ta ut batteriet på MacBook Air. Du kan heller ikke bytte minnet. 2 GB minne er standard og ikke mulig å øke, heller ikke ved kjøp.

Standardprosessoren er Intel Core 2 Duo på 1,6 GHz. Denne kan oppgraderes til 1,8 GHz for den nette sum av 2250 kroner. Harddisken er en 1,8" 80 GB-disk, som kan oppgraderes til en 64 GB SSD-enhet for 7500(!) kroner.

Tastaturet er forholdsvis likt som på MacBook og det nye eksterne tastaturet til Apple. Det er bakbelyst og i full størrelse. Selv om Apple selv mener at de ikke har gått på kompromiss med noe her, er min personlige oppfatning at en av de beste grunnene til å velge en MacBook Pro fremfor en MacBook Air eller en MacBook, er tastaturet. Tastaturet på Pro-modellen føles mye bedre å bruke over lengre tid.

Det er helt tydelig at denne maskinen retter seg mot brukere som er "i farta" og som trenger en maskin til de enkle og vanlige oppgavene. De "tunge" brukerne kommer rett og slett ikke til å velge denne maskinen, hvertfall ikke som primærmaskin.

Med det runder vi av vår sniktitt. Vi kommer tilbake med mer grundige tester på et senere tidspunkt.

Hardware.no er på plass i San Francisco for å gi deg de viktigste nyhetene fra Macworld 2008. Få med deg det siste innen Mac på våre temasider.

annonse