Tek.no

Sniktitt

Vi har sett på Samsungs nye «rammeløse» 8K-TV

Og det var ikke det eneste selskapet hadde i ermet.

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Samsung TV-en «The Frame» vises frem på CES-messe

7 Jan 2020 10:11

Las Vegas / Tek.no: Med OL i Tokyo på agendaen senere i år, er det ikke helt uventet fokus på 8K under årets CES-messe. De kommende olympiske lekene skal nemlig sendes i den knivskarpe oppløsningen.

Samsung hadde sin lansering natt til mandag norsk tid, og opp av hatten kom hele tre 8K-modeller.

Og det er toppmodellen, Q950, som fanger oppmerksomheten til de fleste på messegulvet. Den nye modellen er nemlig så godt som rammeløs, hvor kun et par millimeter skiller slutten på bildet fra ytterkanten av TV-en.

Se video av de forskjellige modellene øverst i saken!

Ole Henrik Johansen / Tek.no

15 millimeter ut fra veggen

Når vi kommer oss bort til Samsung-området hvor Q950 holder hus, er det en aldri så liten aha-opplevelse som møter oss. På litt avstand ser man virkelig ikke at skjermen har noen rammer i det hele tatt, og selv på kloss hold er det imponerende lite som skiller bildet fra ytterkantene.

Samtidig er dette en TV som er laget for å henges klisteret på veggen. Med et eget veggfeste vil TV-en kun bygge 15 millimeter fra veggen, noe som er meget imponerende til å være LCD-teknologi.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sammen med toppmodellen, som for øvrig kommer i 65, 75 og 85 tommer, kommer også Q900 og Q800 med 8K-støtte. Førstnevnte kommer i de samme størrelsene som storebroren, samt en 98 tommers variant. Q800 kommer også i flere størrelser, 55, 65, 75 og 82 tommer.

Årets modeller har fått en enda bedre AI-del. Den skal angivelig være enda flinkere i år til å forbedre bildekvaliteten samt å oppskalere lavere oppløst materiale til 8K. Vi blir stående og se litt på TV-en, og det er lite vil om at oppløsningen drar med seg noe nytt og spennende. For selv om du ikke kan se forskjellen i skarphet, så får du likevel en helt annen dybdefølelse når du ser på 8K. En følelse vi liker godt.

Enn så lenge er ikke tilgjengelighet eller priser kjent.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Mange smarte funksjoner

Noe av det som kan være verdt å merke seg med Q950, er at skjermen har hele seks høyttalere. To på undersiden, to på siden og de to siste plassert i overkant av skjermen.

Ved hjelp av disse høyttalerne kan ny teknologi i skjermen finne og plassere objekter som er i fokus i bildet, og plassere disse i et større perspektiv enn tidligere. For eksempel, om et helikopter kommer flygende fra venstre mot høyre, vil skjermen oppdage dette og legge inn endringer som lar lyden følge objektet.

Vi fikk en liten smakebit på dette, og funksjonen virker å gjøre en god jobb med å forbedre lyden. Skulle du savne litt trøkk, vil de kommende lydplankene fra Samsung kunne synkroniseres og brukes sammen med TV-ens egne høyttalere.

Skjermen får også noe Samsung har valgt å kalle «Digital Butler». Dette er kort fortalt en tjeneste som syr sammen de ulike IOT-dingsene du har i huset, og lar deg bruke og samordne disse via TV-en. Slettes ingen dum idé, hvor du tilsynelatende ikke lenger trenger en hub for å holde kontroll på ulike smartdingser.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Nye størrelser av The Frame

En annen ting som fikk oppmerksomhet under lanseringen til Samsung, var utvidelsen av The Frame-modellene. Disse kommer nå også som 32 eller 75 tommer, altså utvides størrelsene i begge ender av skalaen.

Samtidig så forbedres belysningen til The Frame, som nå kan veksle mellom to ulike fargetemperaturer i baklyset for å gi bedre kontrast og farger i bildet.

Når vi ser de to nye størrelsene hengende på veggen, så må vi si at 32-tommeren kanskje er den vi ser mest umiddelbar nytte av.

Selv om 32 tommer er lite sammenlignet med 75 tommer, er det likevel et ganske stort «bilde» å ha hengende på veggen. Undertegnede ser for seg at denne størrelsen kan gjøre seg fint en vegg hvor du ikke ønsker et ruvende bilde når du ikke bruker TV-en.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Instagram-TV-en kommer til Europa

Da vi besøkte Korea på tampen av 2019, fikk vi en kikk på The Siro. En TV som er laget og myntet på deg som ønsker å se hva du har filmet på telefonen i stående format.

TV-en snur seg nemlig på høykant, eller tilbake til horisontal stilling, alt ettersom hvordan du holder telefonen din.

At denne TV-en høstet mye oppmerksomhet under lanseringen var det lite tvil om, og det blir spennende å se hva den 43 store skjermen duger til om vi får den inn til test.

Prisen på TV-en er ikke kjent, men den er altså ventet å nå butikkene her på berget.

Les også
Lanserte gigantisk Micro-LED-TV
annonse