Tek.no

Sniktitt

Samsungs nye PC veier under en kilo og har 25 timers batteritid

Skal også komme til Norge.

Samsungs Galaxy Book S skulle vært lansert i Norge i fjerde kvartal 2019. Vi tok en kikk på den i Las Vegas.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
26 Jan 2020 15:45

Las Vegas / Tek.no: Det vakte en viss interesse da Samsung i fjor annonserte at de igjen ville slippe PC-er på det norske markedet, med nye Galaxy Book S i spissen.

Opprinnelig var planen at maskinen skulle lanseres i fjerde kvartal 2019, men så kom kontrabeskjeden litt utpå høsten – det ble ikke 2019, og vi fikk heller ingen indikasjon på når lanseringen ville skje.

25 timers batteri

På CES-messen i Las Vegas fikk vi både se og kjenne på nykomlingen, som er spesiell av den enkle årsak at den kommer med Qualcomms nye 8cx-prosessor innvendig.

Det er i praksis en oppjazzet mobilprosessor med totalt åtte kjerner, men Qualcomms egne tester har vist at ytelsen skal være på nivå med en Intel Core i5–8250U-prosessor som typisk finnes i andre ultraportable Windows-maskiner.

Galaxy Book S er en svært tynn og lett sak.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Mobilprosessoren gjør også at både strømforbruket og varmeutviklingen blir lave – Galaxy Book S skal ha en batteritid på opptil 25 timer videoavspilling (tilsynelatende opp fra 23 timer da den først ble annonsert) fra batteriet på 42 wattimer, og den er dessuten vifteløs.

Slike batteritall må gjerne tas med en viss klype salt, da de oppgis med en video spillende lokalt og uten tilkobling til wi-fi. Vår foreløpige batterikonge Microsoft Surface Book 2 overlevde i knappe 17 timer med lokal videoavspilling, riktignok med tilkobling til trådløst nett underveis.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Under en kilo

Maskinen har videre en 13,3-tommers skjerm med full HD-oppløsning, men veier ikke mer enn 961 gram – snaut 300 gram mindre enn en Macbook Air, for eksempel. Den har også plass til SIM-kort, slik at du kan surfe via mobilnettet om du skulle ønske det. Videre finner vi 8 GB RAM, 256 GB lagring og plass for microSD-kort inntil 1 TB.

Galaxy Book S føles ekstremt lett og lekker, og byggekvaliteten virker i alle fall ved første øyekast å være meget god. Det matte belegget hele maskinen er kledd i gir dessuten høy premiumfølelse, og maskinen er heller ikke mer enn knappe 12 millimeter tykk på det aller tykkeste. Dette er en veldig portabel følgesvenn, for å si det mildt.

Skjermen er meget lyssterk – inntil 600 nits, ifølge Samsung, og virker å ha typisk Samsung-intense farger. 600 nits bør også være nok til å bruke maskinen utendørs uten store problemer.

Tastaturet er behagelig, men har litt kort vandring.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Litt kort vandring

Tastaturet er stort sett behagelig å skrive på, men tastevandringen er ikke overraskende ganske kort og responsen dermed ikke helt optimal. Det er muligens et kompromiss man må være beredt til å inngå på en maskin som dette. Fingeravtrykksleser innebygget i strømknappen er en liten bonus. Pekeplaten er på sin side ikke spesielt stor, men har et mykt og fint belegg og gir fra seg et tilfredsstillende klikk når du trykker ned.

8cx-prosessoren gir også fantastisk myk scrolling på nettsider, enten du velger å gjøre det med touch eller på vanlig vis. Vi fikk ikke prøvd så veldig mye annet utover Wordpad-appen i Windows, men det var ingenting som skulle tilsi at det var noe annet enn en helt normal laptopprosessor som var i sving. Et spørsmål er selvfølgelig grafikkytelsen, men Qualcomms egne tall viser igjen at ytelsen bør være brukbar til enkle spill.

Den støtter også DirectX 12, for øvrig, men (OBS: nerd-varsling:) minuset er selvfølgelig at disse ARM-prosessorene foreløpig krever rekompilering for å kjøre x86–64 bits-applikasjoner.

32-bits-apper kan foreløpig emuleres til å kjøre, og etter sigende skal også emulering av 64-bits-apper være på vei, men foreløpig betyr dette at for eksempel Adobe Premiere Pro og Photoshop Elements er utenfor rekkevidde. Det er naturligvis verdt å ta med i betraktningen.

Fingeravtrykksleser i på-knappen på Galaxy Book S.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hvem er den for?

Tilkoblingsmessig er det også naturligvis noe begrenset hva du får plass til på en såpass kompakt maskin, og du må nøye deg med skarve to USB-C-porter, akkurat som på Macbook Air. Begge kan i alle fall brukes til lading, og Samsung vil selvfølgelig selge en tilhørende adapter som gir deg portene du faktisk trenger.

Hvem er den for, spør du deg kanskje? Samsung sier selv at hovedkunden sannsynligvis er den som sitter mye på mobilen, men iblant gjerne vil ha en større skjerm.

De var også ivrige i å vise frem de nye Windows-funksjonene som binder mobilen og PC-en tettere sammen, for eksempel at du kan ta et bilde på mobilen og få det direkte oversendt til PC-en eller kan ta imot en samtale direkte på PC-en uten å røre mobilen.

Kommer hit – sannsynligvis

Så til det aller viktigste spørsmålet: Når kommer den til Norge? Maskinen var jo tilsynelatende klar for lansering allerede i fjor høst, så det er jo nærliggende å tro at den ikke er voldsomt langt unna. Samtidig skal det sies at lanseringsdatoen også ble skjøvet på i andre markeder, for eksempel i USA – der det nå heter at maskinen kommer i løpet av inneværende kvartal.

Og om det først kommer én PC, er det kanskje heller ikke utenkelig at vi igjen får Samsung-PC-er til salgs til Norge? Vi husker jo med glede tilbake på 9-serien og 7-serien fra noen år tilbake.

Samsung Norge sier de ikke har noen kommentar til en eventuell lanseringsdato her, men da det ble snakket om lansering i fjor var i det minste prisen angitt til 11.490 kroner.

Samsung har for øvrig også flere andre nye maskiner på trappene. Disse kan du se under:

Galaxy Book Flex er en annen lett og kompakt maskin som kommer i 13- og 15-tommersvarianter, men den har en hengsel som lar deg bøye skjermen hele veien rundt og i praksis bruke den som et nettbrett. Skjermen er for øvrig av QLED-typen, og innvendig finner vi en tiendegenerasjons Intel Core-prosessor med enten «vanlig» integrert grafikk eller den kraftigere Intel Iris Plus (og Nvidia Geforce MX250 i 15-tommeren). Maskinen kommer ellers med Wi-Fi 6-støtte og veier 1,16 kilo i 13-tommersvarianten. De vil sannsynligvis bli noe dyrere enn Galaxy Book S.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Galaxy Book Ion mangler den vridbare skjermen og har heller ikke medfølgende penn eller touchstøtte, men den har QLED-skjerm og er til gjengjeld lettere enn Flex. Den veier ikke mer enn 0,97 kg i 13-tommersversjonen, og også her kommer 15-tommeren med mulighet for MX250-grafikk. Når du bøyer skjermen løfter dessuten tastaturet seg fra underlaget, som Samsung mener skal gi en mer behagelig skriveopplevelse.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Både Flex og Ion har fått en litt finurlig funksjon, nemlig trådløs ladeplate i pekeplaten.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Galaxy Chromebook er noe så nært som en luksus-Chromebook som det går an å få. Den får en 13,3-tommers AMOLED-skjerm med 4K-oppløsning og som kan rotere hele veien rundt. Batteriet skal holde til rundt åtte timers bruk, den kommer med tiendegenerasjons Intel Core-prosessor og du kan få opptil 16 GB RAM og 1 TB lagring.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
annonse

Les også