SniktittCanon Powershot G1 X Mark II

Slik er Canons nye kompaktråtass

Vi har tatt og kjent på G1 X Mark II.

Kompaktmarkedet er et viktig marked for Canon, for selv om totalmarkedet har fått tilbake har Canon økt. Selskapets Ixus-serie var lenge regnet som modeller som skulle ha det lille ekstra og se pene ut, mens Powershot skulle være som navnet sa; kraftfullt.

Nå kan det se ut som om Canon har endret mening. Ixus-serien plasserer seg godt inn i pek-og-klikk-segmentet, mens Powershot blir enerådende på toppmodellene. Dette ser man spesielt i den nye Canon Powershot G1 X Mark II. Et kompaktkamera som Canons representanter mener ikke skal stå tilbake for systemkameraer som for eksempel 700D.

Canon Powershot G1 X Mark II med den elektroniske søkeren.Foto: Canon

Vi var på besøk hos Canon og fikk se en presentasjon av det nye Powershot G1 X Mark II, og samtidig prøvd det ut litt. Siden dette var en preproduksjonsmodell har vi dessverre ikke bilder fra kameraet.

Spesiell bildebrikke og DIGIC 6-prosessor

Det er nå to år siden Canon lanserte forgjengeren, Powershot G1 X – et kamera vi var veldig begeistret for. Et kamera som var produktet av ti generasjoner G-modeller kulminerte i en kakafoni av teknologi og alt som var fint. Det er med andre ord store sko G1 X Mark II nå skal fylle.

G1 X Mark II i bruk.Foto: Canon

Canon Powershot G1 X Mark II har fått en 1,5-type multiformat bildebrikke. Når Canon sier multiformat så er det fordi du kan gjøre opptak enten 3:2-format med 12,8 megapiksler eller i 4:3-format med 13,1 megapiksler. Du skal kunne gjøre begge typer opptak i RAW. For å dra alt dette gjennom kameraet er det ustyrt med bildeprosessoren DIGIC 6. ISO-verdiene går fra ISO 100 til ISO 12800.

Noe av det DIGIC 6-brikke gjør bedre er autofokusen. G1 X Mark II har et 31-punkters AF-system, og ifølge Canon skal denne være hele 56 prosent raskere enn forgjengeren. Dette vet vi ikke om stemmer, men den var presis og rask. Autofokusrammene er også utvidet sammenlignet med G1 X, noe som skal gi en mer presis fokus.

Objektivet fikk mye skryt av Canon. Konvertert til fullformat tilsvarer brennvidden 24 til 120 mm. Det er lyssterkt, med største blender f/2.0 på vidvinkel og f/3.9 på lengste tele. I objektivet finner du 14 linseelementer fordelt på 11 grupper, og lukkeren har hele ni blenderlameller.

Dette er visstnok sånn G1 X Mark II er bygget opp.Foto: Canon

Dette høres vel og bra ut, men det som vi fant mest interessant med det er de to kontrollringene som ligger rundt objektivet. Den ene er en trinnvis ring du kan bruke til å justere innstillinger som justeres i trinn, for eksempel blender og lukkerhastighet. Ring nummer to, den som er ytterst av dem, er kontinuerlig og kan brukes til å finne fokus om du vil fokusere manuelt.

Disse to ringene fungerer veldig bra sammen og gir G1 X Mark II en veldig profesjonell følelse. Canon har prøvd seg på kontrollringer før, men det er først nå vi syns de har fått det skikkelig til. Begge ringene er store og enkle å få tak i, noe som gjør de lette i bruk.

Ligger bra i hånda

Som mange andre profesjonelle kompaktkameraer har også dette en størrelse som gjør at det kanskje ikke er kompakt vi tenker aller først. Allikevel er det ikke så veldig stort når du først får det i neven.

Kameraet ligger, og føles godt bygget. Størrelsen er 116,3 x 74 x 66,2 mm, mens vekta er på 558 gram inkludert batteri og minnekort. Det betyr at det er mye vekt i lite kropp. Til sammenligning så veier Canon EOS 700D bare 17 gram mer, altså 575 gram.

Knappene er plassert som vanlig på høyre side og det er enkelt for tommelen å få tak i dem. Vi fikk ikke trykket så mye, men de virket gode. Det er montert en liten tommelstopper for å gi bedre grep. Denne fungerer overraskende bra til å være så liten.

Utvippbar skjerm og god plassering av knappene.Foto: Canon

Ved siden av knappene finner du en stor 3-tommers LCD-skjerm. Den er veldig klar og skarp, i tillegg til å være kapasitiv. Dette gjør seg når du skal finne spesielle punkter å bruke autofokusen på. I tillegg kan du bla deg gjennom bildene over skjermen. På den måten blir ikke knappene så kronglete å bruke. Skjermen er vridbar opp og ned.

Det mange har diskutert er dog ikke skjermen, men mangelen på søker. G1 X og G16 hadde søkere, og flere kompaktkameraer fra andre leverandører kommer også med søker. Så hvorfor kommer ikke Powershoot G1 X Mark II med det?

Det er fordi du kan kjøpe en elektronisk søker som ekstrautstyr. Søkeren er god, og vi satte pris på muligheten til å kunne velge om vi vil ha søker eller ei. Den fører til en merkostnad, men det er nok verdt det. Vi vil uansett ha en god ekstern søker, enn en dårlig optisk en som du finner på mange av G-modellene.

Wi-Fi og NFC for deling og fjernopptak

Vi fikk ikke testet løsningen, men kan være greit å nevne er muligheten for fjernopptak via trådløst nett. Du skal også kunne bruke nærfeltskommunikasjon (NFC) for å dele bilder og gjøre fjernopptak med et nettbrett eller en smarttelefon. For å kunne bruke disse funksjonene må applikasjonen Canon CameraWindow være installert på enheten du vil koble til.

PowerShot G1 X Mark II D30 har salgsstart i mai og har anbefalt utsalgspris er 7999 kroner. Sett opp pris- og lagervarsel her, så får du beskjed når den er på lager »

Er du på utkikk etter en heftigere speilrefleks?
Da bør du kikke på Canon EOS 70D »

Les også
Sjekk om du vant Canons heftigste kompaktkamera
Les også
Vinn Canons heftigste kompaktkamera
Les også
Her er kameraene som kommer i april
Les også
Dette skal være Canons beste kompakt noensinne
Les også
Canon Powershot S120: Liten og rask kompakt for entusiastene
Les også
Canon setter opp farten
annonse