Til hovedinnhold
SniktittSamsung Q900

Samsungs første 8K-TV kommer til Norge i oktober

Ekstremoppløsning og hele 4000 nits lysstyrke – her er prisene

Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Tek.no / Berlin: Samsung er en av gigantene på messegulvet i Berlin, og en av tingene som fanger mye oppmerksomhet er selskapets nye toppmodell i TV-segmentet.

De kunne nemlig trekke en ny 8K-modell opp av hatten, nærmere bestemt Q900R. Det blir den første TV-en fra produsenten som kan takle denne høye oppløsningen i butikkhyllene.

Fokus på oppskalering til 8K

Om du er på jakt etter materiale i 8K per dags dato, blir du skuffet. Det er nemlig ikke noe å oppdrive ennå – med mindre du vil ha deg en gigantisk PC-skjerm.

Samsung Q900 kommer i tre ulike størrelser; 65, 75 og 85-tommer.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

I stedet har Samsung satset tungt på at denne modellen skal gjøre en desto bedre jobb med å oppskalere alt fra SD-sendinger til 4K-innhold.

Til dette bruker de nå aktiv maskinlæring, der prosessen startes ved at maskinen gis et originalt bilde i 8K, og deretter et i en lavere oppløsning, for eksempel HD. Derfra blir oppgaven til maskinen å oppskalere HD-materiale så det ligner mest mulig på originalen.

De ulike løsningene lastes opp til en database, som videre sendes ut sammen med resten av programvaren til TV-en. Herfra vil AI-delen av TV-en bruke databasen aktivt til å løse oppskaleringen av det du ser på fortløpende.

Opp mot 4000 nits

Den nye Q900-modellen kommer som blant annet 85 tommer, som gir deg hele 4000 nits lysstyrke.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Det nye flaggskipet kommer i tre ulike størrelser; 65, 75 og 85 tommer. Alle disse vil ha mange av de samme egenskapene som dagens Q9FN, som for eksempel 10-bits fargepanel og quantumdots.

Men ser vi på lysstyrken vil Q900R ta deg flere steg videre. De to minste modellene, på 65 tommer og 75 tommer, vil nemlig yte opp mot 3000 nits, mens det største alternativet vil ha muligheten til å strekke seg helt opp mot 4000 nits.

Samtidig får vi opplyst at over 70 filmtitler som er ute på markedet er mastret med nettopp 4000 nits, slik at du faktisk kan få glede av lysstyrken. Denne skjermen har blant annet støtte for HDR10+ og VP9.

Da Samsung viste frem det nye flaggskipet sitt her i Berlin fikk vi se skjermen sammen med flere andre skjermer, både konkurrerende 8K-skjermer og andre TV-er.

Bilder som nærmer seg referanseskjermer

Q900R er i hvert fall i stand til å vise både farger med voldsom lysstyrke og fargemetning. For det aller første Samsung gjorde var tilsynelatende å vise frem skjermen i dynamisk modus ved siden av en ganske blass skjerm. Poenget var oppskalering av bilder i lavere oppløsning og med mindre fargeinformasjon. Men muren rundt Kreml i Moskva er da vitterlig ikke knallrød?

Bedre gikk det da de viste frem kalibrerte TV-er ved siden av referansemodeller for filmproduksjon. Vi har knapt sett bedre bilder fra en TV noen gang.

Det er også imponerende hva den nye serien kan gjøre med bevegelser. Spesielt små bølger i vann, og bruset rundt fossefall var ekstremt detaljert og livaktig i bevegelsene. Selskapet ColorFront bidro med naturbilder kjørt gjennom profesjonell videobehandling både mot en referanseskjerm og mot Samsungs TV.

Bildene var så godt som identiske, og det så nesten ut som om ugla som blunket mot oss kunne hoppe ut av skjermen.

Kraftigere innmat

Slik ser den ut fra baksiden.
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

En mer avansert oppskalering, høyere oppløsning og kraftigere lysstyrke krever også mer av innmaten i TV-en. Derfor kommer denne nye modellen med en kraftigere prosessor enn for eksempel den som sitter i Q9FN.

Prosessoren heter Quantum Processor 8K, og vil altså håndtere AI-biten i TV-en – både oppskalering av bildet og lyden.

Denne skjermen har nemlig også en dynamisk justering av lyden ettersom hva som sendes på skjermen. Det betyr at den i praksis justerer parametere slik at du for eksempel får god tale der det trengs, eller kraftigere lyd i heftige actionscener.

Samsung har for øvrig også bygget inn en helautomatisk spillmodus. Den skrur av nesten alle de andre funksjonene i skjermen, men den kan fortsatt gjøre bevegelsesutjevning. Avhengig av innholdet TV-en blir servert skrur den av og på denne modusen automatisk, og forsinkelsen fra spillboks til bildet blir vist på TV-en er under 15 millisekunder.

For øvrig er det kjekt å vite at TV-en også støtter variabel bildefrekvens gjennom AMDs FreeSync-løsning. Dermed kan PC-er og spillbokser med AMD-grafikk gi svært god flyt. Dette ble demonstrert med en Xbox One X, og totalen av både bevegelsesutjevning og FreeSync ga et særdeles jevnt og flimmerfritt spillbilde.

Mye lik Q9FN i utseende

Q900R har mange likhetstrekk med Q9FN når det kommer til design
Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Rent designmessig legger denne skjermen seg ganske så nær Q9FN, og det er ingenting galt i det. Det betyr enkle og stilrene, mørkegrå rammer, hvor det eneste som bryter designen er en liten ramme på høyre siden nede på skjermen, hvor Samsung-logen har funnet veien.

Utover dette er det ikke mye som er skrikende med designen, selv om føttene er noe annerledes enn på Q9FN. Her får du en fot som for det meste beveger seg fra under skjermen og bakover, hvor du kan velge hvorvidt de skal stå plassert ut mot kantene av skjermen eller plasseres mer inn mot midten av den.

Blir neppe billig

Sammenligner vi med Q9FN, får du denne i 65 tommer for rett under 40 000 kroner. Skal du ha tilsvarende størrelse med 8K-oppløsning må du ut med ytterligere 10 000 kroner.

Vil du heller ha 75-tommeren vil denne ligger på 69 990 kroner, mens den største varianten på 85 tommer vil koste 149 990 kroner.

  • Samsung QE65Q900RATXXE: 49 990 kroner (65 tommer)
  • Samsung QE75Q900RATXXE: 69 990 kroner (75 tommer)
  • Samsung QE85Q900RATXXE: 149 990 kroner (85 tommer)

Samsung bekrefter at den er på vei til butikkhyllene snart, og vil være mulig å kjøpe når vi skriver oktober måned.

annonse