Til hovedinnhold
SniktittApple iOS 7

– iPhone har blitt en ny telefon

Vi har prøvekjørt Apples nye iOS 7.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim
Slik ser app-menyen i nye iOS 7 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Varslingssenteret har selvsagt også fått seg en overhaling.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Kontrollsenteret kan trekkes frem ved å sveipe fingeren fra bunnen av skjermen. Her kan du gjøre en rekke raske innstillinger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Når du kjører flere apper samtidig er det nå langt enklere å veksle mellom dem. Du ser nemlig ikke bare ikonene men også innholdet i appene når du veksler.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nettleseren har fått flere nyheter.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Blant annet kan den nå vise deg fanene på denne måten. Nederst finner vi faner som er åpne på andre enheter tilkoblet iCloud.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Den nye kalenderen har blitt svært så lekker og oversiktlig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I går holdt Apple en av sine mest omfattende lanseringer på lang tid. Åpningsforedraget under årets Worldwide Developer Conference (WWDC) var så stramt regissert at det store deler av tiden foregikk i stikkordsform. Årsaken? Tre nye Mac-er, og den aller største iOS-oppdateringen til dags dato. Det er på tide å se nærmere på iOS 7.

Allerede fra første stund etter oppdateringen er det synlig. iPhone 5 er ikke helt seg selv. Eller – den er ikke helt slik den har vært. Imitasjoner av materialer har blitt helt vekk. Designen har blitt flat.

Her finner du oversikten over alt som er nytt i iOS 7

Vekk med imitasjonene

Hva innebærer det? Jo – de imiterte metallflatene, bildene av trereoler og detaljer trukket i skinn er kastet ut. I stedet er det brukt nesten rene farger med svake graderinger. Tynne, stilrene skrifttyper står for teksten.

Apple har kastet ut en annen ting også. Skyggene og ikonene som hadde liksomdybde. Alle ikonene og menyelementene er, bokstavelig talt, flate.

Vinduseffekt med bevegelig bakgrunn

Det eneste som ikke er flatt er måten bakgrunnsbildet vises på. Telefonen bruker nemlig gyroskopet og akselerometeret til å justere plasseringen av bakgrunnsbildet. Resultatet blir en slags vinduseffekt, der det ser ut som om ikonene henger fritt i luften foran en slags tapet. Funksjonen er brukt både bak ikonene og på låseskjermen.

På låseskjermen synes vi ikke funksjonen har så mye for seg. At det er lite foran bakgrunnen gjør at det egentlig bare ser ut som om bakgrunnen panorerer over skjermen. Med ikoner foran blir illusjonen langt mer troverdig.

Vi savnet et øyeblikk Spotlight-søket, som tidligere befant seg til venstre for appene i menyen. Nå er søkelinjen enkelt tilgjengelig ved at du trekker app-menyen nedover midt på skjermen. Da åpenbarer linjen seg øverst på skjermen.

Har stjålet fra Android og Windows Phone

Ellers er deler av designen i nye iOS 7 ikke så langt unna den vi kjenner fra Googles Android. Andre deler minner mer om Microsofts Windows Phone. Apple har altså ikke bare vært innovatører her. De har tilsynelatende også stjålet designelementer fra flere kilder.

To deler av iOS 7 lukter det avgjort Android av. Varslingssenteret er stadig med oss. Det kan trekkes ned fra toppen av skjermen, og viser i utgangspunktet nye hendelser, kalenderinformasjon, vær og børskurser. Varslingssenteret kom til i iOS 5, og har altså vært med oss en stund. Nytt er det imidlertid at det er tilgjengelig fra låseskjermen, og at det gir en kjapp oppsummering øverst over agenda for dagen og værvarselet.

For alle som ikke bryr seg så mye om børsinformasjon, utgjorde Varslingssenteret bare halvparten av informasjonslinjen øverst på skjermen i Android. Hurtiginnstillingene glimret nemlig med sitt fravær. I iOS 7 er også de på plass.

Enkel tilgang på innstillinger

Kontrollsenteret trekkes opp fra bunnen av skjermen og gir deg mange av innstillingene du er vant til å finne i toppmenyen på en Android-telefon. Her finner du i tillegg enkel tilgang til funksjonene AirDrop og AirPlay.

Snarveier til både kamera, kalkulator, alarm og en lommelyktfunksjon skjuler seg også i Kontrollsenteret. Vi merker oss at Apple endelig har sin helt egen lommelyktfunksjon, noe som kan slå beina under en rekke apper i App Store, inkludert en eller to norske.

Vi merker forresten at selve innstillingsmenyen stadig er bygget opp omtrent slik som den har vært. Til tross for at dette området av menyen var ett av de mest rotete i tidligere iOS-versjoner, ser det ikke ut til at Apple har gjort nevneverdig med akkurat denne menyen.

Se Apples egen skrytevideo av iOS 7

Noen bugs

Det er naturligvis Beta-versjonen vi tester her, siden iOS 7 ikke er ferdig. Vi noterer oss noen bugs, som at telefonen vi bruker ikke lenger klarer å henge fast på WiFi over tid, og at Airplay-funksjonene er særdeles ustabile. Når det er sagt er det ikke mange områdene vi merker at iOS 7 er uferdig på.

En ting vi merker oss er at batteriet tappes på rekordtid. Apple har lagt inn ny, og ekte fleroppgavekjøring i iOS. Det innebærer at apper som tidligere ville ligget inaktive i bakgrunnen nå får lov til å jobbe i bakgrunnen. Dette skal ikke ha gått ut over batteriet, ble det lovet under gårsdagens presentasjon.

Akkurat hva det er som gjør at batteriprosentene fordufter så fort på iPhone 5-en vi prøvekjører iOS 7 på vet vi ikke. Vi vet imidlertid at svakere batteritid har vært en vanlig ulempe ved å bytte til neste generasjon iOS uten å også bytte telefon.

Kjapt og enkelt å bytte app

Apropos fleroppgavekjøring. Apple har nå endret måten du bytter mellom appene på. Der du tidligere bare fikk se ikonene til appene dine ved et dobbeltrykk på hjem-knappen, får du nå se forhåndsvisning av hva som skjuler seg bak hvert enkelt ikon.

Det hele er raskt og lekkert presentert.

Både app-vekslingen og vekslingen mellom ulike faner i nettleseren Safari, har nå fått et grensesnitt som minner mye om Apples gode gamle Cover Flow.

Nettleser-fanene er koblet til gyro

Når vi veksler mellom ulike faner i Safari ser vi også at fanene beveger seg på skjermen. Effekten er ikke den samme, men funksjonen likner så avgjort på 3D-effekten Apple har laget ved hjelp av menybakgrunnen.

En svært intuitiv og rask måte å skifte mellom kamerafunksjoner har Apple også lagt ved. Den nye varianten er svært ulik Apples gamle kamera-app, men den er fortsatt svært enkel å bruke, og vi liker den.

Ellers er menyene akkurat like raske som vi forventer oss av en iPhone. Vi regner dessuten med at de fleste buggene vi støter på vil ha blitt fikset innen iOS 7 finner veien ut på markedet – sannsynligvis i en flunkende ny iPhone-modell til høsten.

Ikke sikkert du kan gå tilbake

Hvis du vurderer å installere iOS 7 på telefonen din, er det verdt å huske at denne utgaven av operativsystemet både er uferdig og er tiltenkt utviklere. Det er ikke sikkert du kan gå tilbake til iOS 6 igjen dersom iOS 7 ikke virker helt som det skal på telefonen din.

Kjenner du en iOS-utvikler og er litt eventyrlysten, er det imidlertid fullt mulig å legge inn Apples nyeste operativsystem på telefonen din allerede i dag.

Se flere bilder fra iOS 7 under videoen.

Her finner du oversikten over alt som er nytt i iOS 7

Mer om
annonse