Til hovedinnhold
SniktittToshiba AT200

Her er verdens tynneste nettbrett

Vi har tatt en titt på Toshibas nylanserte Android-brett.

Toshiba stilte ut en rekke nettbrett med forskjellige apps på i sin hall.
Baksiden på AT200 er i børstet aluminium, med Toshiba-logoen nederst til venstre. Øverst skimtes kameraet på fem megapiksler.
Det var ikke så lett å se knappene, men de stikker nok ut og gir god nok respons til at vi synes de fungerer bra.
På siden av AT200 finner du tilkobling for hodetelefoner, Micro-USB og micro HDMI. Her fins også kortplass for minnekort av typen Micro-SD.
Skjermen i AT200 virker svært god.
Det er Googles vanlige Android-menyer som kjører på AT200. Toshiba kommer ikke til å legge inn egne apps eller gjøre tilpasninger i menyene.
AT200 reagerte kjapt både i menyene og ved start av ulike applikasjoner.
Bør føle seg truet: Samsungs nettbrett Galaxy Tab 10.1.

(IFA/Berlin, Amobil.no)

Et av høydepunktene på årets IFA-messe i Berlin er Toshibas nye nettbrett. Ikke la det kjedelige navnet AT200 lure deg, dette er et av de mest spennende nettbrettene vi har sett.

Brettet er pakket inn i aluminium og til tross for at den er så tynn får vi umiddelbart inntrykk av at AT200 er et solid stykke teknologi.

Platen er påfallende lett. AT200 har 10,1 tommer stor skjerm mot skjermen i Apples iPad 2 som er på 9,7 tommer, likevel er den rundt 40 gram lettere enn den letteste iPad-utgaven. AT200 er også hårfint lettere enn Samsungs Galaxy Tab 10.1, men siden det dreier seg om bare 7 gram til Toshibas fordel er forskjellen neppe merkbar.

Stilig design!

Det gjøres stadig et poeng av at det er vanskelig å komme med banebrytende ny design på denne typen produkter der halvparten av produktet er skjermen, og resten skal være så tynt og kompakt som mulig. Toshiba har likevel gitt AT200 en design vi synes er svært tiltalende - og funksjonell.

Baksiden av brettet er børstet aluminium, og det er lagt inn en stor Toshiba-logo nede til venstre. Aluminiumsflaten avbrytes ellers kun av de vanlige godkjenningsstemplene og et sort område rundt AT200s hovedkamera.

Hvor er knappene? Åja ...

Rammen som går rundt brettet er tynn, sort og har en fordypning i seg som går rundt hele brettet. Med det samme vi får brettet legger vi ikke merke til så mange avbrudd i rammen, og et øyeblikk lurer vi på om brettet har fysiske knapper i det hele tatt.

Knappene er imidlertid der, godt skjult nedi sporet som går rundt brettet. Så snart du har oppdaget dem er det heller ikke noe problem å finne tilbake til dem, de stikker ut og er lette å kjenne med fingrene. De gir også god respons når du trykker..

Velg knappefunksjoner selv

Når AT200 kommer i salg lover Toshiba at du skal kunne velge funksjonen til hver knapp, en fiffig løsning som vi ikke har sett på mange andre nettbrett. Toshiba AT200 har tre knapper og en skyvebryter. I utgangspunktet styrer disse av/på-funksjonen og lydvolum. Skyvebryteren er i utgangspunktet skjermlås.

Programvaren som styrer knappefunksjonene er foreløpig ikke klar, men Toshibas representant på IFA-messen lover oss at vi for eksempel kan velge å bruke volumtastene til å styre skjermbelysning, eller å bruke låsen til å hindre at skjermen roterer etter hvordan brettet holdes.

God skjerm

Skjermen er på 10.1 tommer, og brettet har dermed lagt seg på det som i praksis er standardstørrelsen for de største Android-brettene. Oppløsningen er også den samme som vi ellers har blitt vant til, nemlig 1280 x 800 piksler. Dermed er skjermen både litt større og litt skarpere enn Apples iPad 2, som til sammenlikning er på 9,7 tommer og har en oppløsning på 1024 x 768 piksler.

Bildekvaliteten virker å være svært god, og på høyde med de beste nettbrettene vi har sett så langt. Både fargegjengivelse og innsynsvinkel har AT200 god kontroll på, og vi plages ikke av rutemønsteret eller refleksen som skjemmer Motorolas Android-brett, Xoom.

Vi må likevel ta et lite forbehold i forhold til skjermkvaliteten. Messehaller fulle av flombelysning og blinkende lys er ikke de beste stedene å vurdere bildekvalitet på. Den endelige konklusjonen får vi når brettet dukker opp til test. Så langt virker skjermen lovende.

Vil få oppdatering til Android 4.1

AT200 kjører siste utgave av Android Honeycomb, Googles operativsystem for nettbrett.

– Toshiba AT200 vil ikke kjøre en tilpasset utgave av Android, og den vil heller ikke selges med forhåndsinstallerte applikasjoner, og det er muligens like greit, forteller Toshibas representant på IFA-messen, og henspeiler til de mange enhetene som selges proppfulle av programvare brukeren ikke behøver.

I løpet av tiden vi fikk med AT200 merket vi ikke noen tregheter, og hele opplevelsen fløt svært godt.

At Toshiba ikke tukler for mye med Googles programvare kan dessuten love godt for fremtidige oppdateringer. I pressemeldingen lover selskapet at AT200 vil få oppdatering til Android 4.1 så fort den er tilgjengelig.

Maskinvaren kjenner vi fra før

På maskinvaresiden er det ikke så mange store overraskelser. AT200 kjører en systembrikke fra Texas Instruments som består av en tokjernet prosessor på 1,2 GHz og en kraftig grafikkbrikke av typen PowerVR. For å kunne håndtere mange oppgaver samtidig har brettet hurtigminne på 1 GB. Dette er omtrent samme maskinvare som befinner seg i eksempelvis LGs Optimus 3D.

Brettet er dessuten utstyrt med kamera både foran og bak. Hovedkameraet har en oppløsning på 5 megapiksler og LED-lys for knipsing i mørke omgivelser. Frontkameraet har en oppløsning på 2 megapiksler. AT200 har også mikrofon for bruk mot for eksempel Skype.

Kan true Galaxy Tab 10.1

Alt i alt ble vi skikkelig imponerte av vårt første møte med Toshibas nye nettbrett. Det er ekstremt lett og kompakt i forhold til skjermstørrelsen, det har en lekker design og det er raskt i bruk.

Dersom Samsungs Galaxy Tab 10.1 slipper unna Apples juridiske sabelrasling spørs det om ikke Toshiba AT200 kan være neste trussel mot et av de aller beste nettbrettene på markedet.
Les testen av Samsung Galaxy Tab 10.1 her

Toshiba AT200 vil bli tilgjengelig i WiFi-versjon i oktober, og da vil veiledende pris ligge på 4495 kroner.

Alle våre saker fra IFA 2011 finner du her.

annonse