Denne boksen fyller hele huset ditt med røyk i løpet av sekunder

ZeroVision skal jage vekk tyven ved innbrudd.

Du vil neppe møte Verisure ZeroVision

Oslo / Tek.no: Boligalarmselskapet Verisure har nylig lansert et ganske unikt produkt de kaller ZeroVision. I motsetning til andre sikkerhetsdingser som gir en ganske passiv beskyttelse mot innbruddstyver, tar denne dingsen en mer proaktiv tilnærming.

Dette er nemlig en røykkanon som i løpet av sekunder skal gjøre det umulig for tyven å se hva han driver med – og skremme vedkommende ut av huset.

Tek.no tok turen opp til Lilleaker i Oslo, hvor Verisure hadde rigget opp et eldre hus med alarm – og ZeroVision – for å sjekke hvordan det nye systemet fungerer.

Asbjørn K. Hansen i Verisure

En liten sylinder på veggen

I testhuset hos Verisure får vi raskt øye på ZeroVision-enheten, som i dette tilfellet er montert slik at det peker ut mot verandadøren. I demonstrasjonen skal den simulere utgangsdøren i et vanlig hjem.

– ZeroVision skal monteres slik at den «skyter» røyken ut mot der det er mest naturlig å føre tyven vekk. Tanken er at tyven skal flykte fra stedet raskt og ødelegge minst mulig, forklarer Asbjørn K. Hansen, markedsdirektør i Verisure.

Sylinderen står montert over en dør, og vi får opplyst at kanonen helst bør monteres rundt 2 meter over gulvet, samtidig som den fortsatt har 30 centimeter igjen til taket.

Trigges manuelt

Den nye røykkanonen er en del av premium alarmpakkene til selskapet, men kan også kjøpes løst om du allerede har et alarmsystem fra Verisure.

Slik ser ZeroVision ut når den er klar til å røyklegge tyven.

For å forhindre at man skulle være uheldig å aktivere kanonen ved en falsk alarm, kan kanonen kun aktiveres manuelt hos Verisure. Du skal altså slippe scenarioer der du for eksempel røyker svigermor ut av huset ved et uhell.

– Vi vil ta kontakt med eieren av alarmen, og samtidig sjekker informasjon fra kameraer og sensorer, før en av operatørene hos oss utløser røykkanonen i samråd med eier, forteller Hansen.

Denne høyttaleren gjør det enkelt for Verisure å kommunisere med deg når alarmen er utløst.
Dette er et eksempel på en vindussensor. Denne trigges av både magnet og vibrasjon.

Liten høyttaler til kommunikasjon

Vi står nå klare til å utløse ZeroVision, og en av Verisures egne ansatte har påtatt seg rollen som innbruddstyv.

I første omgang går altså alarmen, og sentralen ber deg taste inn kode for å deaktivere alarmen. Naturlig nok ignoreres denne beskjeden av tyven, og etter noen sekunder aktiveres en egen liten høyttaler på veggen.

Denne lar Verisure-operatøren kommunisere med deg direkte.

– Verisure Voice, som er en høyttaler og mikrofon som gjør at alarmstasjonen raskt får kontakt med dem som er i boligen, blir stadig viktigere. Før fikk vi som regel tak i rett person i huset via fasttelefon, men i dag har de fleste bare mobil. Da er det ofte vanskelig å få tak i folk fordi de har lyden av, og vi får jo ikke nødvendigvis tak i de som er hjemme i boligen selv om vi får svar på mobiltelefon. Spesielt i tilfeller hvor brannalarmen er utløst, er det viktig å komme i rask kontakt med den i boligen, for da teller hvert sekund, påpeker Hansen

Ufarlig røyk – men ganske ubehagelig

Tyven i huset svarer naturligvis ikke, og operatøren tar derfor kontakt med eier. Og ikke helt uventet besluttes det å fyre løs med ZeroVision. Tyven er jo allerede tatt bilde av og eier har bekreftet at ingen skal være hjemme.

Med et lite smell fyker lokket foran på kanonen av, og røyken starter å siv ut. De første sekundene kommer det ganske lite røyk. Men så starter kanonen å jobbe for alvor.

Tykk, hvit røyk velter ut i rommet der vi står, og en kraftig lukt borer seg inn i nesen. Det både lukter og føles ganske likt med når du får røyk fra et bål i ansiktet – bare enda mer intenst. Først svir det i nesen, så begynner tårene å trille.

Og det går bare noen sekunder til før i virkelig ikke ser noen verdens ting. Vi sliter faktisk med å finne veien til døren, enda den var få meter fra der vi sto. Det er rett og slett umulig å se noe, og man må føle seg frem. Først når vi er en snau meter fra den åpne døren hjelper sollyset oss nok til at vi ser utgangen.

Slik ser ZeroVision ut etter bruk. Da må den få ny beholder med innhold for å skyte mer røyk.
Med døren på vidt gap går det likevel noen minutter før du kan se noe inne.

Lukten går vekk ved lufting

Røyken velter ut av døråpningen der vi trekker noen kjærkomne trekk med frisk luft. Men selv om røyken svir i øynene og river i nesen, skal det ikke være farlig. Vi får bare høre at det er basert på «planteekstrakt», men nøyaktig hva slags blanding det består av blir ikke sagt. Verisure hevder imidlertid at den skal være nokså grei å bli kvitt hvis kanonen blir utløst.

– Røyklukten går relativt raskt vekk om det luftes skikkelig etter at røykkanonen blir utløst. Våre vektere er instruert i å gjøre dette, for skulle røyken bli stengt inne over en lengre periode, så vil du nok måtte ty til rens og så videre for å kvitte deg med lukten, avslutter Hansen.

Det har nå gått noen minutter siden kanonen gikk av, og vinduene i huset står på vidt gap. I løpet av de kommende minuttene blir det enklere å se seg rundt i rommet, og etter et kvarter er det overraskende lite lukt å spore.

Igjen på veggen henger kanonen med en liten stripe av væske som sakte renner ut av kanonåpningen. Kanoen vil nå bli «ladet» på nytt med en ny beholder av Verisure, og skulle ikke kanonen utløses innen fem år, vil beholderen skiftes med en ny.

Lukten skal også angivelig gi slipp i klær, men akkurat som når du har vært i nærheten av et bål, henger det ved en stund. Noen timer etter seansen kunne vi fortsatt lukte røyken i klærne, men langt fra så ille som om det hadde vært fra et bål.

Kostbar sikkerhet

Problemet med ZeroVision er naturligvis prisen. Den koster 2000 kroner nå som en del av et lanseringstilbud, men hva prisen vil være når tilbudet er over får vi ikke vite. I tillegg må du betale 30 kroner i måneden på toppen av Verisureabonnementet ditt.

Hva dette er varierer fra husstand til husstand, og Verisure vil ikke oppgi noen fastsum på nettsidene sine. Kjøper du en ZeroVision inkluderer det imidlertid bytte av utløst beholder, i tilfelle det har vært innbrudd og den har blitt tatt i bruk. Du vil også få gratis bytte av produktet hvis det har stått ubrukt i 5 år, for å være sikker på at den vil fungere ved innbrudd.

annonse