Til hovedinnhold
SniktittAcer Iconia W700

Enormt Windows-nettbrett

Blant de første Windows 8-nettbrettene er Acer Iconia W700 på 11,6 tommer.

Finn Jarle Kvalheim

Spesifikasjoner

Formfaktor: Nettbrett
Størrelse: 11,9 mm tykt (øvrige størrelser ikke oppgitt)
Vekt: ikke oppgitt
Skjerm: 11,6 tommer, 1920 x 1080 piksler, kapasitiv
Operativsystem: Windows 8 Pro
Internett: Wi-Fi B/G/N
Kamera: 5 megapiksler hovedkamera, frontkamera på 1,3 megapiksler
Maskinvare: Intel Ivy Bridge, Core i3 eller Core i5
Arbeidsminne: 2 GB
Minnekort: Nei, 32 eller 64 GB intern lagring
Teknologi: Bluetooth, Wi-Fi, NFC, GPS, Micro HDMI, USB 3.0, Thunderbolt
Batteri: 8 timer brukstid
Pris og tilgjengelighet: Acer har foreløpig ikke sluppet alle spesifikasjonene for Iconia W700, og det er heller ikke satt noen endelig salgsdato eller pris for nettbrettet. Dermed kan brettet forandre seg en del før det faktisk kommer i salg. Det antas at Iconia W700 vil være et av lanseringsproduktene for nye Windows 8.

Acer har laget en ladestasjon til W700.
I ladestasjonen får W700 strøm, og flere USB-tilkoblinger. HDMI- og Thunderbolt-tilkoblingene ligger over USB-pluggen og er tilgjengelige når nettbrettet står i stasjonen.
Tilkoblingene er plassert på venstre side av nettbrettet. Nederst er ladetilkoblingen.
Låseknapp og luftåpninger i toppen av nettbrettet. W700 skal ha aktiv kjøling, men vi merket ingen vibrasjoner mens vi holdt på med det, så det virker som om det skal ganske tung bruk til før kjølingen går i gang.
Nederst på nettbrettet finner du stereohøyttalere.
Baksiden av W700. Et gummiert område øverst gjør at brettet ligger godt på et bord eller andre overflater.

Amobil.no/Berlin: Blandingsproduktene regjerer mot slutten av 2012. Samsung blander kamera og mobilteknologi i Galaxy Camera og Intel har funnet veien inn i mobiltelefoner. Den mest omfattende blandingen er det imidlertid Microsoft som driver fremover med nye Windows 8. Vi er jaggu ikke helt sikre på hva slags produkt Acer Iconia W700 er, men vi tilbrakte likevel noen minutter med det da vi fikk sjansen.

Noen vil kanskje se på Iconia W700 som et gigantomant nettbrett, mens for andre er det en ekstremt kompakt PC til å ha i stua.

Velutstyrt

Så hva er egentlig Acer Iconia W700? Acer presenterer det som en tablet, eller et nettbrett, med Windows 8 Pro. Den er utstyrt med Intels Ivy Bridge-arkitektur og får dermed Core i3- eller i5-prosessor. Akkurat hvilken prosessor valget faller på sier ikke Acer så mye om, men det er sannsynlig at det dreier seg om en av de mest strømsnille utgavene (Ultra Low Voltage). Lagringsplassen besørges av en SSD på 32 eller 64 gigabyte.

Brettet oppleves som forholdsvis svært. Skjermen er på hele 11,6 tommer og brettet har en kraftig aluminiumsramme.

Les også: Nå kommer Intel-mobilene

Tungt men solid

Det som slo oss først med Iconia W700 var tyngden. Brettet veier en hel del. Det er naturlig, gitt den store skjermen og kraftige konstruksjonen, men likevel virket brettet litt i tyngste laget til at vi ser for oss at så mange vil ta det med seg utenfor husets fire vegger.

Metallrammen gjør imidlertid at Iconia W700 føles svært solid. Knirking eller løse deler er det ikke snakk om her.

God skjerm

Den voldsomme skjermen er et blikkfang. Vi er ikke vant til å håndtere en "ensom skjerm" på denne størrelsen. At Acer har valgt et godt skjermpanel er det heller ingen tvil om – her er både lysstyrke, fargegjengivelse og innsynsvinkel på stell.

Vanligvis er messebelysningen dårlig egnet til å vurdere skjermkvalitet, men akkurat i Acers hall var belysningen forholdsvis god, så vi er tilbøyelige til å stole på førsteinntrykket vi fikk av W700.

Det er en såkalt IPS-skjerm med oppløsning på 1920 x 1080 piksler som står i Iconia W700.

Fullverdig PC i brettformat

Iconia W700 kjører som nevnt Windows 8 Pro. Det betyr at vi snakker om et fullverdig operativsystem som kan kjøre alt du kjører på din vanlige PC. Kombinert med den kraftige innmaten bør du også forvente at det meste skal gå unna i rimelig god hastighet.

Nå var det ikke alt vi rakk å prøve de korte minuttene vi hadde med brettet, men vi gikk gjennom menyene og rakk å starte noen av applikasjonene som lå på brettet. Generelt sett gikk det hele svært fort for seg.

Mer krevende programvare?

Til tross for at maskinvaren er betydelig heftigere enn på Samsungs Windows 8 RT-nettbrett Ativ Tab synes vi faktisk at menyopplevelsen ikke er fullt så flytende. Det er vanskelig å si hva det skyldes, siden nettbrettet ikke er på markedet ennå. Det er naturlig å mistenke at Windows 8 Pro er betydelig tyngre å trekke enn RT-versjonen som kjører på samme type maskinvare som du finner i mobiltelefoner.

Alt i alt går det imidlertid relativt fort i svingene her, og vi opplevde ikke noen store pauser underveis.

Det er litt uvant å betjene en fullfunksjons Windows-maskin bare med en berøringsskjerm til hjelp. Spesielt når applikasjoner starter i vanlig skrivebordsvisning. Den ene knappen du har til å hjelpe deg med er en Windows-tast som veksler mellom Metro-grensesnittet og applikasjonen du holder på med.

Koble til ekstern mus og tastatur

Hvis du vil koble til tastatur og mus er det naturligvis mulig. Iconia W700 har både USB 3.0 og Thunderbolt i selve nettbrettet, ved siden av minijack for hodetelefoner og micro-HDMI for tilkobling av ekstern skjerm.

Trenger du flere tilkoblingsmuligheter følger det med en ladestasjon som nettbrettet føres sidelengs inn og ut av. Her får du blant annet flere USB-tilkoblinger. Ladestasjonen er også stativ for nettbrettet slik at det kan stå rett opp og ned på et bord mens du bruker det.

Usikkert om pris

Acer Iconia W700 befinner seg i et grenseland mellom fullverdig PC og nettbrett. Foreløpig gjenstår et svært stort spørsmål – nemlig pris. Hvis denne typen produkter ender opp med å koste svært mye, slik mange andre forsøk på fullverdige Windows-maskiner i nettbrettformat har gjort, kan det bli vanskelig å nå frem til forbrukerne.

Siden dette er et produkt som befinner seg helt i grenseland i forhold til hva vi skriver om er det mest sannsynlig at den fullverdige testen blir å finne på vårt søsternettsted; Hardware.no.

Hva tror du om denne formfaktoren? Diskuter i forumtråden under.

Les også: Sniktitt på Samsung Ativ Tab med Windows 8 RT

Les flere nyheter fra IFA 2012 her

annonse