SniktittSamsung Galaxy Xcover

Denne Androiden skal tåle bank

Vi har sett på Samsungs mest robuste Android-telefon.

Galaxy Xcover kjører Samsungs Touch Wiz-menyer oppå Android 2.3.5.
Du ser på designen at Galaxy Xcover er laget for å tåle mer enn telefoner flest.
Bakdekselet sitter trygt på plass med en skrue. Ulempen er at du trenger en mynt eller et skrujern for å åpne telefonen.
Vi hadde foretrukket høyere oppløsning enn dette. (Klikk for stort bilde)
Galaxy Xcover har fullverdig kontorpakke installert.
Bildene vi fikk fra kameraet var stort sett uklare – selv på mobilskjermen. Det kan komme av vanskelig lys eller tidlig programvare, men spesifikasjonene lover heller ikke allverden.
Kameraet i Galaxy Xcover har en oppløsning på 3,2 megapiksler, og mangler autofokus.

(IFA/Berlin, Amobil.no) Før Motorola lanserte Defy var du nødt til å velge bort smarttelefonene om du ville ha en robust telefon. Nå er Motorola Defy i ferd med å få konkurrenter – en av disse er Samsungs nye Galaxy Xcover, som skal være like smart som den er robust.

Les testen av Motorola Defy her

Galaxy Xcover har nemlig såkalt IP67-sertifisering. Det betyr at den har blitt testet under svært vanskelige forhold og oppfylt visse krav. En av mange ting telefonen skal tåle er å være nedsenket under én meter vann i en halvtime. Den skal også tåle harde slag og støt.

Vi kikket på telefonen under årets IFA-messe i Berlin. Fordi det stod strenge vakter i hele lokalet turte vi imidlertid ikke å gå løs på telefonen med hverken vann eller slag i Samsungs messehall. Nøyaktig hva den tåler må vi altså se på en annen gang.

Det vi rakk var å få et inntrykk av hvordan telefonen er å bruke.

Middels spesifikasjoner

Galaxy Xcover er en middels godt spesifisert Android-telefon. Denne er ikke med i gigahertz-krigen, og den har heller ingen andre spesiefikasjoner eller tall som er oppsiktsvekkende.

Du må altså fortsatt klare deg uten tokjerneprosessor, Super AMOLED Plus-skjerm og rått kamera dersom du velger Galaxy Xcover.

Rask nok

Det du likevel får er en hendig og normalt kjapp telefon med nyeste utgave av Android. Selv om den er tregere enn toppmodellene kan Galaxy Xcover gjøre mange av de samme tingene som de heftige gjør.

Det viktigste er på plass i Galaxy Xcover – nemlig en rask og smidig meny. I likhet med de fleste andre Android-telefoner fra Samsung er det produsentens egne Touch Wiz-menyer som ligger oppå Android i Galaxy Xcover.

Telefonen føles ikke spesielt treig selv om den mangler den råeste innmaten.

Lavoppløst skjerm

Skjermen er stor selv om den er ørlite mindre enn den som er i konkurrenten fra Motorola; Defy. Samsungs alternativ er nemlig 3,65 tommer mot Motorola Defys 3,7 tommer.

LCD-skjermen har grei bildekvalitet, men den er ikke av det beste vi har sett. Spesielt hadde vi ønsket oss høyere oppløsning enn de 480 x 320 pikslene Galaxy Xcover kan skilte med.

Skjermoppløsningen er i minste laget til en så stor skjerm som Galaxy Xcover har. Ser vi igjen til konkurrenten fra Motorola så har den 2,6 ganger så mange bildepunkter på omtrent samme skjermflate. Defy knuser Galaxy Xcover med en oppløsning på 854 x 480 piksler.

Den lave oppløsningen betyr ikke bare at skjermen er mindre detaljert under visning av bilder og tekst. Enkelte applikasjoner vil også sette seg til motverge dersom de kjøres på skjermer med for lav oppløsning.

Ser robust ut

Designmessig har Galaxy Xcover mye til felles med andre robuste telefoner.

Her er det hardfør plastikk som gjelder. Telefonen har riller i sidene og en ruglete bakside. I hvert hjørne er det knotter som gjør at den skal ligge flatt på bordet, selv om baksiden ikke er helt flat.

For å låse dekselet har Galaxy Xcover en skrue nederst på dekselet. Dette er en liknende løsning som vi har sett i tidligere Xcover-modeller og i Sonims ekstremtelefoner.

I tillegg til at designen ser robust ut er telefonen også relativt tung i forhold til størrelsen. Med sine 135 gram ligger Galaxy Xcover godt i hånden.

Galaxy Xcover har fått fysiske menyknapper. Her er det ingen andre berøringsfølsomme flater enn skjermen. Knappene er gummierte og responderer godt. Store, responsive knapper virker som et godt valg i en telefon som skal brukes i all slags vær og føre.

Delt førsteinntrykk

Alt i alt synes vi Galaxy Xcover virker lovende. Selv om denne typer telefoner ikke konkurrer i det absolutte toppsjiktet synes vi likevel at Samsung godt kunne vært litt mer rause med spesifikasjonene.

Vi sitter igjen med et litt blandet førsteinntrykk av Galaxy Xcover, og det dreier seg først og fremst om skjermen. Også på kamerafronten mistenker vi at Samsung burde kostet på seg noe hakket bedre enn denne telefonen er utstyrt med.

Et førsteinntrykk er imidlertid ikke alt, og vi lover at Galaxy Xcover skal få kjørt seg hardt når testeksemplaret ankommer. Så hardt at den sannsynligvis ikke overlever.

Samsung Galaxy Xcover dukker opp i mobilhyllene i løpet av november, og den har en veiledende pris på 2300 kroner.

Vi har sammenliknet mye med Motorolas Defy i denne sniktitten. Den fulle testen av Motorolas robuste Android-telefon finner du her:
Test av Motorola Defy

Vær også obs på at Sony Ericssons Xperia Active nærmer seg butikkhyllene med stormskritt. Xperia Active skal også være en robust telefon men er betydelig mer kompakt enn både Defy og Galaxy Xcover.

Vi har sammenliknet to av de robuste Androidene:
Xperia Active eller Motorola Defy?

Alle våre saker fra IFA 2011 finner du her.

Les også
– 4G-mobilen klar for Norge når operatørene vil
annonse