Tek.no

Sniktitt

Sony Ericsson W980i

Alle foto: Simen J. Willgohs
13 Feb 2008 05:10
W980i er blank.
...mens baksiden er i matt plast.
Slik ser W980i ut oppslått.
W980i har både FM-radio og FM-sender.
Menyene har fått friskere ikoner.
W980i med tilhørende hodesett. (Foto: Sony Ericsson)

På søndag viste Sony Ericsson frem hele syv nye mobiltelefoner. Kun én av dem er medlem i selskapets Walkman-serie med musikktelefoner. Til gjengjeld påpekte Sony Ericsson at W980i er det tyngste fremstøtet de har gjort mot musikkelskere noen gang hittil.

Magnet for fingermerker

Telefonen har kamskjellsformat, og forsiden er dekket av svart pianolakk. Ved første øyekast ser dette stilig ut, men du kan nok tenkes at telefonen raskt får nok fingermerker til å se ut som en brukt middagstallerken i sollys.

Den blanke forsiden gir også en del refleksjoner, som kan gjøre det vanskelig å se ytterskjermen i skarpt lys. Dette fikk vi imidlertid ikke mulighet til å teste ut, da telefonen kun ble vist frem innendørs.

Baksiden til telefonen er dekket av matt plastikk, noe som gjør at du får et godt grep når du holder telefonen.

W980i kjennes alt i alt som en veldig solid og godt sammenskrudd telefon, og vi oppdaget ingen løse deler eller tendenser til knirking.

Ingen minimobil

W980i er ikke noen liten telefon. Høyden på drøye ni centimeter i sammenslått tilstand gjør at du får en nesten 20 centimeter lang telefon når den er slått ut. Spesielt tynn er den heller ikke, nemlig 1,7 centimeter. Vekten på hundre gram står imidlertid bra til størrelsen, og telefonen føles mer tykk enn tung.

Sony Ericsson har plassert kameraet til W980i på baksiden av telefonen. Tar du bilde med mobilen åpen, må du derfor holde hånden et stykke ned på telefonen for å ikke dekke over kameralinsen med en finger.

Ytterskjermen til W980i er kvadratisk, og passer godt inn i resten av designet til telefonen. Rett under skjermen sitter tastene du bruker til å styre musikkspilleren med. Disse er like glatte som resten av telefonens front, og er i tillegg kun berøringsfølsomme. Tastene gir ingen respons på trykk ved hjelp av vibrasjon, og de virket i tillegg altfor lite følsomme. Ofte måtte det mange trykk til før telefonen i det hele tatt reagerte.

Tall- og navigasjonstastene til W980i hadde vi langt større suksess med. Mens navigasjonstastene er helt eller delvis runde, er alle talltastene runde. Alle tastene er i tilnærmet samme høyde som telefonens overflate. Når du trykker på de presser du de et lite stykke ned i telefonen, og du kjenner godt hvilke taster du bruker.

Talltastene sitter også behagelig nære hverandre, slik at de med små hender ikke behøver å strekke tommelen over hele telefonen for å nå tastene.

Musikk på toppen

Sony Ericsson har utstyrt W980i med konseptet de kaller "Music on top", eller "Musikk på toppen". Det betyr kort og godt at du skal kunne styre alle musikkspillerens funksjoner uten å behøve å åpne telefonen.

Music on top er et velfungerende konsept, og når tastene først fungerte, hadde vi ingen problemer med å verken bytte sang, finne spillelister og gjøre andre ting ved hjelp av knappene nedenfor ytterskjermen.

Selve musikkspilleren har ikke forandret seg fra fjorårets modeller. Sony Ericsson har imidlertid implementert en ny teknologi kalt Clear Audio Experience, som skal gi en klarere lyd slik at du for eksempel ikke hører brusing i bassen.

Vi fikk dessverre ikke mulighet til å teste ut lydkvaliteten i W980i.

Sender musikk til radioen

Telefonen har imidlertid en snedig funksjon som de færreste andre mobiltelefoner har, nemlig FM-sender. Det betyr at så lenge du har en radio i nærheten kan du bruke den som høyttaler for telefonen din. Vi fikk dessverre ikke mulighet til å prøve denne funksjonen.

Sony Ericsson har også gitt W980i tjenesten TrackID, som lar deg finne navn på sanger og artister ved hjelp av identifisering av lydklipp.

Internminnet til telefonen er på 8 GB, som skulle være nok for de fleste. Og skulle det ikke være nok, er det faktisk ingenting du kan gjøre med det. W980i har nemlig ikke støtte for minnekort.

Hovedskjermen til W980i er 2,2 tommer stor, og har en oppløsning på 240 x 320 piksler. Skjermen er dermed stor og oversiktlig, og noe mindre ville strengt tatt vært merkelig å se på en ny toppmodell. Vi syntes skjermen var skarp og hadde god fargegjengivelse, og har ingenting å klage på.

Det er lite nytt å se i menyene til W980i. Menyikonene har imidlertid fått en liten kosmetisk oppussing, og virker enda mer fargesterke og livlige enn menyene på tidligere Sony Ericsson-mobiler.

Småtrist kamera

W980i har som nevnt også fått et kamera. Dette kan ta bilder i en oppløsning på 3,2 megapiksler. Da vi testet kameraet ble det fort tydelig at dette ikke har vært en prioritert funksjon hos W980i.

I søkeren er bildet litt tåkete, og fargene blir blasse. Noe av tåkeeffekten forsvant imidlertid da bildet ble tatt og ble synlig på skjermen. Søkeren i testeksemplaret var nokså treg, og det var vanskelig å ta bilder mens kameraet er i bevegelse. Motivene måtte stå helt stille for at bildene skulle bli brukbare.

Kameraet har heller ingen finesser som autofokus, makromodus eller blits.

Kan sjarmere musikkelskerne

Med W980i håper Sony Ericsson å kapre enda flere musikkelskere, og i tillegg erstatte dedikerte musikkspillere ved hjelp av Music on top. Sistnevnte funksjon vil nok bli populær hos mange som er lei av å rote i menyene for å bruke musikkspilleren på mobilen. Om Clear Audio Experience i tillegg viser seg å leve opp til navnet, ligger alt til rette for en god musikkopplevelse med W980i. Hvis du kjøper deg pusseklut, riktignok.

NB: Telefonen vi prøvde var et førproduksjonseksemplar. Det kan ha skjedd endinger i maskinvare, programvare og menyer på produksjonseksemplarene som kommer i butikkene.

annonse

Les også