HTC Touch Diamond

Diamond er en liten og nett telefon med trykkskjerm.

HTC har definitivt ikke ligget på latsiden i det siste. Ved siden av at de utvikler en telefon med Google-operativsystemet Android, lanserer de en av årets mest spennende Windows-mobiler.

Den nye telefonen heter Touch Diamond, og fremstår absolutt ikke bare som et prosjekt HTC har hatt på si.

Diamond er overraskende liten og lommenvennlig, med tanke på at den er proppet med ny teknologi og har en stor skjerm. Telefonen veier kun 108 gram, men er likevel laget i solide materialer med en ramme av stål og en blank overflate. Skjermen er 2,8 tommer stor, og trykkfølsom.

Baksiden av telefonen har et slags diamantpreg over seg, som best kan beskrives på bilder. HTC har gjort dette for å gi Diamond en gjenkjenningsfaktor som er lett å få øye på når man snakker i telefonen.

Telefonen har forøvrig få taster, og baserer seg på at du skal bruke trykkskjermen til det aller meste. Det du finner av taster er et berøringsfølsomt navigasjonshjul, taster for å ta telefonen og legge på og en snarveistast til hjem-skjermen og en slettetast til å bla tilbake ett nivå

Telefonen er laget for å enkelt kunne brukes med tommelen.
Grensesnittet har fått en grundig oppussing, og fremstår som helt nytt.

Nytt grensesnitt imponerer

Da HTC lanserte Touch, var et av målene at det skulle være en trykkskjermsmobil som man lettere kunne bruke uten å dra frem pekepennen. Dét ved hjelp av grensesnittet Touch Flo, som gir store ikoner på skjermen som er lette å treffe med tommelen og som gjør de mest brukte funksjonene lett tilgjengelige.

Touch Diamond har fått en ny versjon av grensesnittet, som heter Touch Flo 3D. Dette menysystemet er en vellykket videreutvikling, som gjør det enda enklere å bruke tommelen enn på forgjengerne i Touch-serien.

Når mobilen er i hvilemodus finner du en rekke ikoner nederst på skjermen, som hjem-skjerm, værvarsel og kontaktliste, i tillegg til en rekke nye valg som meldingsfunksjon, e-post, musikkspiller og kameraalbum. For å velge mellom de forskjellige funksjonene kan du enkelt dra tommelen over ikonene fra side til side, og en animasjon gjør det lett å velge den funksjonen du vil bruke.

Alle disse funksjonene kan brukes helt uten at du knotes inn i de vanlige Windows Mobile-menyene der du må dra frem pekepennen. Velger du kameraalbum kan du enkelt bla gjennom bildene ved å dra tommelen opp og ned på skjermen. Velger du e-post får du en animasjon som lar deg velge blant e-postene i innboksen din. Først når du dobbeltklikker på en av e-postmeldingene dine får du den opp på skjermen i full størrelse, og det samme gjelder når du blar i bildene.

Den nye telefonen ligger godt i hånda.

Touch Flo 3D er også en fryd for øyet. Når du for eksempel mottar e-post- eller tekstmeldinger kommer de "flygende" inn på skjermen, og når du blar gjennom tekstmeldingene skjer det samme. Hele grensesnittet er animert på en måte som både ser pent ut og gjør at systemet er enkelt å forstå.

Vi fikk bruke Touch Diamond i en lengre periode, og erfarte at vi ikke hadde bruk for pekepennen uten vi skulle bruke mer avanserte funksjoner enn vanlig mobilbruk som ringing og tekstmeldinger. Selv det å lese og svare på meldinger er uproblematisk å gjøre med tomlene.

Drar du ut pekepennen, aktiverer telefonen seg automatisk.

Har fått nye funksjoner

Touch Diamond har fått en bevegelssessensor, som gjør at telefonen merker hvordan den holdes. Når du titter på bilder kan du snu telefonen, og bildet legges automatisk over i bredskjerm. Responsen er svært god.

Når telefonen ringer mens den ligger på bordet, kan du enkelt slå den over til lydløs ved å snu telefonen slik at skjermen vender nedover, takket være bevegelssessensoren.

Telefonen merker også når du tar ut pekepennen, og skrur automatisk på skjermen for deg slik at telefonen er klar til å brukes. Dersom du drar ut pekepennen mens du er i en telefonsamtale, skal du sannsynligvis notere ned noe av det motparten sier. Da åpner telefonen automatisk opp notisblokken.

Det er tydelig at HTC har vært i tenkeboksen hva gjelder innovasjon, noe brukerne nok vil sette pris på.

Opera Mobile i nyeste versjon

Touch Diamond er den første telefonen vi har sett som blir levert med Opera Mobile 9.5. Den nye nettleseren gjør mobilsurfingen til en ny opplevelse.

Nettleseren viser hele nettsider på skjermen. Når du dobbeltklikker på et sted på nettsiden, zoomer nettleseren automatisk inn og tilpasser teksten til mobilskjermen. Dobbeltklikker du en gang til zoomer du ut igjen, og responstiden er svært lav slik at du ikke trenger å vente merkbart før det skjer.

Nettleseren gir deg god oversikt mens du surfer, samtidig som du kan lese tekst i stort format uten å trenge å bla horisontalt.

HTC har i tillegg gjort det mulig å bruke telefonens navigasjonshjul til å zoome i nettleseren.

Mer vennlig mot nordmenn

Vi har bare fått prøve en engelsk versjon av Touch Diamond, men HTC lover at den norske versjonen vil ha forbedret støtte for norsk sammenlignet med tidligere produkter fra selskapet.

Værvarslingsfunksjonen har tidligere kun hatt støtte for de fire største byene i Norge. Nå har den fått støtte for rundt 20 byer, og også mange flere byer i utlandet – nærmere bestemt 15000 byer over hele verden.

RSS-leseren og nettleseren har fått egne norske favorittlister, og T9-ordboken skal ha god støtte for norsk språk – uten at vi har merket at akkurat det har vært et problem på tidligere modeller fra selskapet.

Skjermen dekker nesten hele fremsiden, og er skarp og klar.

Sylskarp skjerm

Skjermen til Diamond er en av de beste vi har brukt. Den har fått en oppløsning på hele 480 x 640 piksler, noe som er en fire ganger så høy oppløsning som andre smarttelefoner på markedet i dag – som nesten uten unntak har 240 x 320 pikslers oppløsning. At Diamond også har fått en av de aller største skjermene på markedet, på hele 2,8 tommer, skader heller ikke.

Den gode skjermen gjør seg virkelig i praksis. Animasjonene på skjermen er sylskarpe, og telefonen er nærmest optimal til bildetitting.

I tillegg til en sylskarp skjerm, har telefonen mye annen imponerende maskinvare. Når du skal surfe på internett kan du velge å bruke Wi-fi, slik at du får full bredbåndshastighet via trådløse nettverk. Er du ikke i nærheten av en Wi-fi-sone kan du surfe via mobilnettet i alle de hastighetene operatørene tilbyr. Telefonen har nemlig HSDPA (super-3G) med støtte for opptil 7,2 Mbps hastighet, i tillegg til vanlig 3G og Edge.

GPS er også på plass. GPS-mottakeren er av typen AGPS (Assistert GPS), som bruker mobilnettet i tillegg til GPS-satelitter for å fastslå posisjonen din raskere. HTC har som vane å legge ved Tomtom Navigator 6 som navigasjonsprogram. Her er det ingenting å utsette på navigasjonspakken, og vi kåret nylig Diamonds forgjenger Touch Cruise som vinner i vår GPS-test.

Kameraet tar bilder i 3,2 megapikslers oppløsning, noe som er høyt nok til å både vise bildene på en PC-skjerm og skrive de ut i vanlig fotostørrelse. Autofokus sørger for å holde bildene skarpe, men blits eller fotolys er ikke innebygget. Bildekvaliteten fikk vi ikke sett godt nok på til å gi noen grundig vurdering, men de få bildene vi så på virket skarpe og greie på mobilskjermen.

Om alt bare er diamanter og grønne skoger, vil vi undersøke nærmere i den fulle testen.

Er den treg?

Touch Diamond er altså spekket med teknologi, har en høyoppløst skjerm og har animerte menyer. Alt dette krever rask maskinvare, så vel som et kraftig batteri. At Diamond på toppen av det hele er fysisk liten gjør at vi er litt bekymret for både batterilevetid og prosessorkraft i forhold til telefonens høye krav.

Da vi prøvde Touch Diamond merket vi noen ganger at den med fordel kunne vært raskere. Den henger litt igjen når du blar i ikonene i den nye Touch Flo 3D-menyen, selv om den likevel er lynrask på andre ting. Ut ifra den perioden vi prøvde Diamond er det vanskelig å vite om den er irriterende treg eller bare merkbart treg, og det er noe vi må komme tilbake til i den fulle testen av telefonen.

Batterilevetiden er oppgitt til 4 timers samtaletid i GSM-nettet, noe som typisk betyr 2-3 timer i 3G-nettet. I hvilemodus oppgit telefonen å holde ut i 12,5 døgn, eller 4 døgn om du setter telefonen til å automatisk motta e-post.

Dette er ikke imponerende lang batterilevetid, og er prisen du må betale for å ha en så liten telefon med så mye teknologi og skarp skjerm.

Konklusjon

Alt i alt er Touch Diamond et svært spennende produkt. Det er ikke hver dag vi ser en liten og nett telefon med så mye teknologi. Det at du kan gjøre så mye på på en Windows Mobile-telefon med bare tommelen, er heller ikke hverdagskost, og de animerte menyene taler også til Diamonds fordel.

Det er ingen tvil om at mange vil få øynene opp for telefonen. Selv Apple bør begynne å skjelve i buksene. Diamond har alle de samme funksjonene som Iphone, men en skarpere skjerm, mer enn ti ganger så rask internett-tilkobling via super-3G og innebygget GPS.

Ulempene vi kan skimte i horisonten er nok at telefonen ikke har den helt beste batterilevetiden, som jo er prisen du må betale for mye teknologi i en liten innpakning. Videre kan det tenkes at telefonen er i tregeste laget etter du har brukt den en periode dersom telefonen ikke har kraftig nok maskinvare. Dette er noe vi må gå nærmere i sømmene i en fullverdig test av telefonen.

Touch Diamond vil være i salg i midten av juni i Norge, ifølge HTC. Du må forvente en prislapp på rundt 4500 kroner. De første norske nettbutikkene har allerede satt prislappen, som lyder på 4599 og 4730 kroner.

Finn den beste prisen på Touch Diamond i prisguiden »

HTC har lovet at vi vil motta et testeksemplar i god tid før telefonen kommer på markedet, og vi kommer da tilbake med en fullstendig test av telefonen.

Les også
HTC Touch HD
Les også
Er dette HTC Touch Pro?
Les også
Vil du ha "touch"?
Les også
Nokias Iphone-utfordrer ute av skapet
Les også
HTCs Android-mobil rett rundt hjørnet?
Les også
HTC-mobilene blir raskere likevel
Les også
Den følsomme Linux-mobilen
annonse