Til hovedinnhold

Lanserte gigantisk Micro-LED-TV

Vi trodde fjorårets 146 tommer var stor. Vi tok feil.

Ole Henrik Johansen

Las Vegas / Tek.no: Kampen om å lage den beste TV-en lever i beste velgående, og i år skal Samsung satse mer på Micro-LED. Resultatet er en blant annet en gigantisk versjon på hele 292 tommer.

For å forstå hvor stort dette faktisk er bør du se videoen øverst i saken.

I dag er det QLED og OLED som kjemper om å være den beste teknologien i butikkhyllene, mens Micro-LED nå kommer inn som en meget sterk utfordrer fra sidelinjen.

Tek sin utskremte blir en smågutt ved siden av den nye 292 tommer store The Wall.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Seks ulike størrelser

Den koreanske giganten har allerede lansert en modell som i teorien er tilgjengelig å kjøpe i dag, den 146 tommer store The Wall, som koster deg 400 000 euro. Men denne blir ganske puslete i forhold til den nye 292 tommer store utgaven som også går under The Wall-navnet.

Dette er etter hva vi erfarer den samme teknologien, men består altså av omtrent fire ganger så mange «fliser» enn før.

The Wall på 292 tommer krever godt med plass. En tradisjonell stue med normal takhøyde kommer til kort.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med denne teknologien innføres en ny måte å tenke skjerm og TV på, ved at du kan bestemme formfaktor, størrelse og oppløsning ettersom hvor mange av disse flisene som kombineres.

Samsung har likevel plukket ut seks ulike størrelser som er ventet å finne veien til markedet i 2020. Størrelsene det er snakk om er 75, 88, 93, 110, 150 og 292 tommer. Hvor de minste modellene trolig er satt sammen som en mer tradisjonell TV med kabinett og fot, mens de største alternativene er ment for veggmontering uten noen form for rammer.

The Wall-teknologien blir brukt i flere størrelser. Her på 110 tommer. Og billedkvaliteten er rett og slett imponerende.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Utrolig bildekvalitet

Kort fortalt kan man si at Micro-LED i praksis kombinerer styrkene som både LCD og OLED har hver for seg i dag.
Micro-LED-panelene er enda mer lyssterke enn hva de beste QLED-modellene er med sine 5000 nits, samtidig som teknologien også kan slukke enkeltpiksler uten behov for baklys, litt på den samme måten som OLED gjør med sine organiske dioder.

Resultatet er helt forbløffende. Det er helt spesielt å kunne se et perfekt sortnivå kombinert med intens lysstyrke og heftige farger.

Samsung med seks ulike Mikro-LED-TV-er
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Riktig nok så er demomaterialet som sklir over skjermen hentet fra øverste nivå, men likevel er det fortryllende å se hvor godt resultatet blir. Samtidig så har selskapet jobbet mye med å ordne selve løsningen som syr sammen flisene til et og samme bilde.

Mens vi på den første utgaven av The Wall kunne se hvor skjøtene i panelene var, er disse nå omtrent umulige å se.

Samtidig blir det spennende å se hvordan prisene på teknologien vil utvikle seg. For dem som vil være tidlig ute, kommer nok lommeboken til å få svi godt også i år, men for prisen får du likevel den beste bildekvaliteten som fås kjøpt.

annonse