Tek.no

Sniktitt

Casios råskinn blir virkelighet

16 Nov 2007 04:00

Det finnes fire eksemplarer av prototypen, og en av disse befinner seg for tiden i Europa. Kun et svært lite antall publikasjoner har fått sett den, og Akam.no er en av dem. Da det ble lansert i september, mistenkte vi at dette kunne være en konseptmodell som aldri ville komme i produksjon. Nå forteller Casio både om priser og leveringstider.

Dette kameraet er en kameratesters våte drøm. Aldri har vi sett et kamera som så fullstendig knuser alle oppfatninger av hvor grensene gikk, og gir oss muligheter vi aldri før har hatt.

Kameraet ser i utgangspunktet ut som et helt ordinært ultrazoomkamera. Det har 6 megapiksler og 12x zoom. Men mye gøy skjuler seg i denne modellen.

Det eneste eksemplaret i Europa.

Det som ble offentliggjort i september, var at kameraet benyttet en nyutviklet Sony-sensor som gjør det mulig å ta bilder i svært høye hastigheter. Der vanlige kameraer kan ta 2/3/4 bilder pr. sekund, kan Casios nye modell ta 60 i full oppløsning. Foreløpig har det kun kapasitet til å gjøre dette i 0,6 sekunder (35 bilder), men minnepriser kan lett gjøre at dette økes dramatisk i framtida. Casio har lenge hatt en funksjon som heter Best Shot, der det beste bildet blir valgt ut. Med dette kameraet får Best Shot også helt nye muligheter.

Hvis man skal ta bilde av noe som skjer svært fort, er du nesten garantert å fange det helt rette øyeblikket med så høy hastighet. Det åpner rett og slett for muligheter som tidligere ikke var til stede. Riktignok har man kunnet filme i slike hastigheter, men da har man vanskelig kunnet ta ut enkeltbilder.

Som om ikke det var nok, så kan du også filme i opp til 300 bilder pr. sekund så lenge det er plass på kortet. Vi gjorde noen eksperimenter, som vi dessverre ikke kan offentliggjøre, men det gir deg muligheten til å fange raske bevegelser, som tidligere ikke var mulig. Vi kan bare si at vingeslag fra en fugl blir fantastisk, men skal du filme en ballong som sprekker, må du nok be Casio om å legge inn enda høyere hastigheter. Kameraet har en "pre-record" funksjon, som tar opp video hele tiden, og lagrer de siste sekundene før du trykket på utløseren. På den måten kan du også få med deg plutselige hendelser.

Blitsen vipper ganske høyt opp, og har to funksjoner. I tillegg til å fungere som blits, har den også et led-lys, som fungerer som videolampe. Blitsen kan fyre sju ganger i sekundet, men da med noe redusert kapasitet.

I tillegg til å gi kameraet disse funksjonene, er det tydelig at Casio har lagt en del arbeid i å gjøre kameraet funksjonelt. For eksempel har objektivet en ring, som du kan velge om skal fungere som zoom, manuell fokus eller stille antall bilder pr. sekund. Det finnes en rekke ulike innstillinger for opptakshastighet, så du ikke må kjøre på full fart hele tiden. Det er separat knapp for videoopptak, slik at du slipper å stille om modus.

Siden kameraet ennå var på prototyp-stadiet, var Casio mottakelige for innspill vi hadde å komme med, og det er mulig at våre forslag kan komme med i den endelige versjonen.

Casio var veldig hemmelighetsfulle da vi var her, og ganske tilbakeholdne med informasjon. Vi fikk ikke engang vite hva kameraet skulle hete. Men på undersiden var det en klisterlapp der det stod KX850, så kanskje det kan være navnet. Ut fra det vi fikk høre, er det også en del som tyder på at de endelige spesifikasjonene ennå ikke var satt, og at vi vil se en produksjonsmodell med enda høyere spesifikasjoner og flere funksjoner enn prototypen. Det må vi vente til CES i Las Vegas i midten av januar for å få full klarhet i. Da vil produktet bli offisielt lansert, og de fulle spesifikasjonene offentliggjort.

Prisen på herligheten vil bli på godt under 10 000 kroner (veiledende pris), og sannsynligvis bli tilgjengelig i mars. Men Casio gjorde det klart at dette bare var første skritt på en ny vei. Dette vil de forske videre på, og komme med flere modeller, og helt sikkert høyere spesifikasjoner etter hvert. Siden mulighetene i stor grad baserer seg på Sonys bildebrikke, betyr det at også andre produsenter kan tilby tilsvarende etter hvert. Men det virker som Casio ligger et stykke foran de andre i løypa her.

Testeksemplar er allerede bestilt, og vi gleder oss som små barn på julaften til vi får kloa i et.

Les også
Videoopptak i 1200 bilder pr. sekund
Les også
Casio på full guffe
annonse