Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Note 8.0

Dette nettbrettet kan gjøre mange ting på en gang

Arbeid og lek i skjønn forening.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Reading Mode skal forbedre skjermen for lesing. Her kan du stille skjermen slik at den passer deg best.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
E-bokleseren på Galaxy Note 8.0.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser kalender-appen ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan holde S-Pen over skjermen for å få et innblikk i hva som skjuler seg bak elementene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
En fullverdig Office-applikasjon følger med.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
På Galaxy Note 8.0 kan du gjøre tre ting samtidig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser en av hjemmeskjermene ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Tematiske hjemmeskjermer har blitt vanlig på Android-produkter i det siste. Her er en ekstra hjemmeskjerm som dukker opp når du bruker pennen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser baksiden på Note 8.0 ut. Beskyttelsesplasten satt fortsatt fast i demoutgavene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no / Barcelona: Samsung benyttet årets store mobilmesse i Barcelona til å lansere et nytt produkt i Note-serien. Som de andre Note-produktene, har Galaxy Note 8.0 en digital skjermpenn. Det som er nytt er størrelsen og enkelte deler av programvaren som kjører på brettet. Vi tok en tur innom Samsung-båsen for å titte på nettbrettet.

Bås er forresten feil ting å kalle Samsungs nærvær her nede. Som vanlig har de kjøpt opp store deler av messegulvet, og har flere hundre kvadratmeter å stille ut produktene sine på. Vi måtte lete litt før vi fant avdelingen der Galaxy Note 8.0 hørte hjemme. Heldigvis stilte de ut svært mange av den, så det var lett å få tid med produktet.

Les også: Sniktitt på Sony Xperia Tablet Z

Litt tyngre enn iPad Mini

Galaxy Note 8.0 føles relativt lett i hånden. Med sine 338 gram er den 30 gram tyngre enn Apples iPad Mini. Sammenliknet med Apples minibrett er det ganske store rammer rundt skjermen her. Ikke alle liker store rammer like godt, men det kan virke som om de har en funksjon på dette brettet.

Når du skal betjene brettet med den digitale pennen som følger med, har du bare én hånd igjen til å holde det. Da er det greit å kunne bruke kanten til brettet som håndtak, uten å være borti selve skjermen.

Det er naturligvis en ulempe her. Galaxy Note 8.0 er ikke så kompakt som den kanskje kunne vært, om kantene var like smale som på iPad Mini. Samtidig er ikke Samsungs nettbrett fysisk større. Det skyldes at skjermene har forskjellig aspekt.

Ny utforming

Nettbrettet er laget i plast og glass. Byggekvaliteten føles kanskje ikke like solid som Apples konkurrent, men samsungs plastdeksler har vist seg svært slitesterke tidligere.

Utformingen på Samsungs nettbrett er i endring. Galaxy Note 8.0 er det første at Samsungs egne nettbrett som har like avrundede rammer som Google og Samsungs referansenettbrett, Nexus 10.

Den nye utformingen gjør at Note 8.0 nesten ser litt oval ut når du holder den. Det er en litt uvant form på en type prdukter som tradisjonelt bare har vært avrundet ute i hjørnene.

Skarp skjerm

Skjermen i Galaxy Note 8.0 har HD-oppløsning på 1280 x 800 piksler. Det er ikke full-HD-oppløsningen vi har sett i flere av årets nylanserte topptelefoner, men det gjør Samsungs minibrett noe skarpere enn iPad Mini. Både video og bilder tar seg svært pent ut på Samsungs skjerm.

Skjermen er en vanlig LCD TFT-variant. Det pleier å bety noe dårligere innsynsvinkel enn i AMOLED-skjermer og i de stadig vanligere IPS-skjermene. Da vi tittet på brettet la vi egentlig ikke merke til at fargene endret seg særlig med brettet sett fra siden. Det er likevel vanskelig å konkludere før vi får tilbragt mer tid med brettet i mindre utfordrende lyssetting.

Penn og haugevis av funksjonalitet

Den digitale pennen, sammen med svært omfattende programvare, er det som først og fremst gjør Galaxy Note 8.0 unik i forhold til nettbrettene fra de andre produsentene.

Pennen føles kanskje enda mer presis på Note 8.0-skjermen enn vi har opplevd tidligere. Responsen i nettbrettet er også ekstremt god. I de tidligere Note-produktene merket vi av og til at responsen ble noe dårligere når vi brukte pennen. Det virker ikke å være tilfellet her.

Pennen er som vanlig dypt integrert i Samsungs Touch Wiz-menyer. Det betyr at du kan holde den over skjermen for å få informasjon om elementet under. Ved å holde pennen over en dag i kalenderen, vil du for eksempel få opp avtalene for dagen i en liten boks på skjermen – uten å behøve å gå inn på datoen.

Pennen er i tynneste laget for store hender

Sammenliknet med Galaxy Note 10.1 er imidlertid pennen litt smalere. Det gjør at den er litt knotete å bruke for oss med de største pølsefingrene. Her kan det være lurt å prøve pennen selv før man kjøper. Galaxy Note 10.1 har en betydelig større penn, og kan være verdt å vurdere hvis pennen som følger med Galaxy Note 8.0 er for liten. Verdt å merke seg er det også at Samsung har en løs S-Pen som tilbehør. Den er på størrelse med en skikkelig penn, og er laget for å henge i skjortelommen.

En ting som ergrer oss litt er at den fabelaktige Photoshop Touch-appen som fulgte med i ti-tommeren ikke følger med her. Det var også tilfellet på Galaxy Note II – og der gikk det heller ikke an å installere appen, ettersom Note II presenterte seg som en telefon for app-butikken Google Play. Photoshop Touch er laget for nettbrett. Vi er spente på om appen lar seg laste ned med Galaxy Note 8.0, som i likhet med Galaxy Note II har telefonfunksjonalitet.

Stadig bedre multitasking

Samsungs funksjoner for multitasking blir stadig bedre. Samsung har nemlig slått sammen mulighetene for skjermdeling med funksjonen som lar deg se video i et lite vindu over andre oppgaver. Dermed kan du ha to forskjellige arbeidsoppgaver fremme, samtidig som videospilleren ruller videre.

Du kan enkelt velge hvor stor del av skjermen hver av appene skal ta, ved å skyve på delestreken i mellom dem. Ønsker du det er det også enkelt å få appene i visningen til å bytte plass. Vi så for oss at nettbrettet kanskje måtte tenke seg om litt for å stokke om på plasseringene, men dette skjedde umiddelbart, da vi prøvde Galaxy Note 8.0.

Arbeidshest og underholder

Det nye tilskuddet i Galaxy Note-serien virker å være en evolusjon snarere enn en revolusjon. Mer eller mindre kreativ jobbing ser fortsatt ut til å være hovedfokuset, men det har tilsynelatende ikke gått ut over nettbrettets evne til å underholde. Dermed kan det tenkes at at Galaxy Note 8.0 er det beste fra begge verdener i en mer portabel formfaktor. Akkurat hvor godt Samsungs nye nettbrett er vet vi ikke før det dukker opp til test.

Les også: Sniktitt på LG Optimus G Pro

Amobil.no er tilstede på Mobile World Congress. Lik oss på Facebook, så gir vi lyd fra oss når det dukker opp noe ekstra spennende på messen.

annonse