Til hovedinnhold
SniktittApple Watch series 2

Slik var det å ha på en Apple Watch Series 2

Føles som en usynlig oppgradering.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

San Francisco / Tek.no: Synes du av og til det kan være vanskelig å se forskjell på en ny og en gammel iPhone? Apple har nå tilsynelatende perfeksjonert sin evne til å snu opp ned på innmat, uten å røre det ytre.

Det samme gjelder ny Apple Watch. Hvis du ser forskjell på de to generasjonene ser du enten den nye i skarpt lys, eller så har du bedre øyne enn jeg har.

Den viktigste store og synlige forskjellen på dem er en vesentlig mer lyssterk skjerm i den nye modellen. Og den bet godt fra seg under det harde lyset i demorommet.

En ny farge og et nytt materiale har også kommet til. Apple Watch kan kjøpes i hvit keramisk utførelse, og det skal tåle svært mye. Køen foran det jeg regner med var den hvite var uansett så lang at jeg nøyde meg med en i stål.

Litt kjedelig er det, men kanskje er det helt greit at designen ikke har endret seg?

Bare Rolex står i veien

Bare Rolex står i veien for at Apple kan bli verdens mest innbringende klokkeprodusent. Men hvor mange går egentlig rundt med en Rolex på håndleddet?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tim Cook proklamerte kry som en hane at kun Rolex sto i veien for Apple Watches verdensherredømme. Epleklokka har brakt Apple opp til en andreplass blant de mest innbringende klokkeprodusentene på verdensbasis.

Det første jeg støtte på på min vei ut i Apples demorom var nettopp en slik klokke. Jeg fikk vel ta meg en pause på veien mot det jeg virkelig var interessert i, nemlig de nye iPhone 7-modellene.

Klokken jeg fikk se hadde en spesiell reim og en tilpasset urskive fra mote- og klesprodusenten Hermés. Reimene jeg fikk prøve var altså nye, men så slipper også Apple nye reimer relativt ofte, og det finnes haugevis av både offisielle og langt billigere varianter av ymse kvalitet å få kjøpt. En gammel klokke med ny reim vil altså se ny ut.

Det har skjedd mye på innsiden av disse klokkene, men den eneste opplagte forskjellen jeg merket da jeg fikk klå på dem, var at det gikk raskere å bla rundt i menyene. Der klokken jeg selv har gått rundt med av og til tar seg en pause der ingenting skjer, virker det som om den nye er langt smidigere.

Det er imidlertid før en bruker har fått stappet den virkelig full av apper og innhold. Det Apple viste frem her i San Francisco var primært noen få demoapper.

Burde den gamle vært raskere?

Den keramiske Apple Watchen er synlig, ettersom fargen er ny. Ellers er designen som før. Dette bildet er fra presentasjonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Når alt kommer til alt er heller ikke dette unikt for den såkalte Series 2-klokka, ettersom den gamle klokken fortsatt vil selges, med oppgradert prosessor. Der Apple-sjef Tim Cook selv proklamerte at klokkekunder er kjempefornøyd med Apple Watch, kan det se ut som om produsenten har tatt store mengder surmuling på internett til følge. Testere, teknonettsteder og vanlige brukere har i stor grad ment at det går for tregt på den gamle Apple Watch-modellen.

Nå gjør det altså ikke det lenger, men du må kjøpe en ny, eh, gammel variant for å få hastigheten.

Ved siden av dette har klokken blitt helt vanntett, og ikke bare vannavvisende. Foreløpig har ikke Apple gitt seg helt hen til demonstasjoner av dette, så vi så hverken hageslanger eller badekar i demorommet. Igjen en «funksjon» vi må vente litt med å prøve ut.

Du kan forresten ta den med deg ned til 50 meters dyp. Man kan håpe at noen finner en måte å utnytte høyttaleren eller en annen sensor i klokken til å måle trykk, ettersom man jo faktisk burde kunne dykke med den med disse tallene.

Kan svømmes med

Det ser jo ganske pent ut, men det har det i grunnen gjort før også.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Klokken kan forresten måle svømmeprestasjoner nå. Det er jo en hyggelig nyhet, så hvis du ser noen som svømmer med en Apple Watch på, vet du at vedkommende enten har veldig god råd, en fin forsikring eller den nye modellen. Ok, det er kanskje ikke helt enkelt da heller.

GPS-en som er bygget inn er en velkommen endring. Den gamle klokken var nokså hjelpeløs uten telefonen, og kunne bare telle skritt. Den var nokså flink til akkurat det, ettersom det er den funksjonen jeg har brukt mest, ved siden av varslinger og tid, men helt presist ble det aldri.

En ny Apple Watch ved siden av en gammel. Den gamle blir ikke like lyssterk, men her sto den også på lavere innstilling - en ting jeg gjerne gjør for å strekke batteritiden lengst mulig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det skal det nå kunne bli, og der innendørs svømmefunksjoner nøyer seg med å anslå kaloriforbruk og distanse, trer GPS-en i kraft hvis du svømmer ute.

Apple skrøt veldig mye av at klokken kan riste av seg vannet selv, ved å la høyttaleren tørke opp den lille spalten som sender lyden ut. Det er en artig funksjon, og spesielt artig er det at produktet vi sist så den i var en robust mobiltelefon fra Cat. Den laget imidlertid helt infernalske lyder under tørking, så vi håper klokka går litt stillere i dørene.

Men hva var egentlig nytt?

Hvis du lurer på om det i det hele tatt kom frem noe som helst nytt i denne sniktitten, har du i grunnen rett i din mistanke. Men noen ganger kan det være vel så nyttig å konstatere at det ikke har skjedd så mye, samtidig som mye har skjedd.

Til syvende og sist kan det tenkes at det gir mening å tviholde på en kliss lik design når man prøver å bygge seg et merke på klokkefronten. Selv om Rolexer har forandret seg gjennom årene, har ikke tempoet vært helt det samme som i dagens teknobransje, der en seks måneder gammel design like gjerne kunne vært båret av Jesus i en rumpetaske.

Vil du lese mer rundt høstens iPhone 7-lansering her i San Francisco? Her er alt vi har publisert rundt Apples store lansering de siste dagene:

annonse