SniktittSony Cyber-shot HX50

Disse bildene er tatt fra samme sted

Vi har prøvd kompaktkameraet med markedets lengste zoom.

Introduksjon

Akam har fått låne en tidlig versjon av Sonys nye Cyber-Shot DSC-HX50V i en ukes tid og det serverer her en sniktitt.

Kameraet vi lånte hadde firmware versjon 1.0 og bildekvaliteten skal være på nivå med produksjonskameraene. Det fulgte ikke programvare, så den har vi ikke fått sett på i denne omgang.

Med og uten GPS

Det finnes to versjoner av denne modellen. Forskjellen ligger i at HX50V har innebygd GPS mens HX50 mangler dette. Artikkelen er basert på erfaringer med HX50V. Begge modeller finnes i Sonys nettbutikk og flere andre nettbutikker har kameraene, men sjekk hvilken modell det dreier seg om hvis GPSen er viktig.

Sony har flere superzoomkameraer på markedet og disse kan deles inn i to grupper. Modeller som DSC-HX200V og DSC-HX300V er relativt store kameraer med stort grep, innebygd søker, vippbar skjerm og opp til 50x optisk zoom (HX300V).

Her vises HX50V sammen med Canon Powershot S110 med 5x zoom og Panasonic Lumix DMC-FZ200 med 24x zoom (og mye bedre lysstyrke) for å illustrere størrelsen.Foto: Produsentene

Zoomområdet er utvidet med hele 50 prosent, fra 20x til 30x og det er mer enn noe annet kamera i klassen.Den andre gruppen består av modeller som DSC-HX20V og DSC-HX30V og har mer tradisjonelt kompaktkamerautseende, men likevel stort zoomområde. Dette er kameraer i samme klasse som for eksempel Panasonic TZ40 og Canon Powershot SX280 HS. Det er her HX50V passer inn og det har en del nyheter i forhold til forgjengeren HX30V.

Lysstyrken er naturlig nok ikke all verden, men det er uansett imponerende å få 24-720mm ekvivalent optisk zoom inn et kamera som fint går i en jakkelomme.

Nytt er også blitssko som gjør at ekstern blits, Sonys elektroniske søker og annet ekstrautstyr kan benyttes. GPS og WiFi er innebygd.

Fysisk

HX50V virker forseggjort, med god byggekvalitet og et lite grep med belegg som gir god friksjon. Det er også et lite felt med belegg på baksiden der tommelen kan plasseres.

På baksiden er det skjermen som tar mesteparten av plassen. Knapper og fireveiskontroller er samlet på høyre side. Noen av knappene er små, men det er uunngåelig på et så kompakt kamera. HX50V har kun ett kontrollhjul og det er kombinert med fireveiskontrolleren, noe som er en ganske vanlig løsning, men fiklete i bruk.

Øverst på høyre side er den en liten luke for tilkobling av USB-kabel. Sony bruker en standard Micro USB-kontakt, så det er enkelt å få tak i flere kabler. Det er en ring på fronten av kamerahuset. Den stikker omtrent like langt ut som grepet og er nødvendig for å få plass til objektivet når kameraet er skrudd av. Lameller beskytter objektivet, så det er ikke noe objektivdeksel å passe på.

Modusrattet sitter på toppen, men er nesten helt nedfelt og justeres enklest bakfra. Det har tydelige klikkstopp, så det er liten fare for å endre modus uten å gå inn for det. HX50V har et ekstra ratt og det brukes for eksponeringskompensasjon. Det virker også solid og er med på å heve inntrykket litt i forhold til mange andre modeller i denne klassen. Det eneste HX50V «mangler» er at ringen rundt objektivet også kunne fungert som et kontrollhjul, slik som på Sony RX100 (og enkelte andre kameraer), men noe skal vel Sony spare til neste modell.

Stativfestet er i metall, men ikke sentrert og det er plassert rett ved batteriluken, så den er sperret med hurtigkoblingsplate på kameraet. HX50V kan forøvrig både lades og tømmes for bilder via USB-porten. På undersiden er også HDMI-kontakten. RX100 hadde en tilsvarende plassering, men der var det i hvert fall et deksel for beskyttelse.

Akam har ikke testet så mange kameraer i denne klassen på en stund, men HX50V veier litt mer enn det to år gamle Panasonic TZ20 som har 16x zoom og GPS, men ikke WiFi. Sammenlignet med superzoomkameraer med innebygd søker, som Canon SX50 HS og Panasonic FZ200, er vekten under halvparten.

I bruk

Skjerm og søker

LCD-skjermen er ganske typisk for dagens kameraer, med størrelse på tre tommer og med 921 000 punkter. Skjermen gir et detaljert og godt søkerbilde i de fleste forhold, men blir ganske blass og vanskelig å se i sollys. Lysstyrken kan reguleres i menyen.

Det som er spesielt med HX50V sammenlignet med konkurrentene er blitsskoen, som også har Sonys kontakt for ekstrautstyr i bakkant. Der er det mulig å montere samme elektroniske søker som på Sony RX1. Hvor aktuelt det er å kjøpe en søker som koster nesten like mye som kameraet er en annen sak, men hvis flere Sony-modeller får denne muligheten kan søkeren bli mer interessant

Optikk

Objektivet er klasseleder når det gjelder zoomområde med 24-720 mm (4.3-129 mm reelt) i et såpass kompakt kamera. Dessverre er lysstyrken ikke like imponerende. Største blender på vidvinkel er F3.5 som synker til F6.3 på full tele.

Med 30x zoom trengs stabilisator og objektivet har Sonys Steadyshot innebygd. Det vi ikke fant var noen mulighet for å skru av stabilisatoren for stillbilder. For video er det heller ikke mulig å skru den av, men man kan velge mellom standard- og aktiv modus.

Bildene under er med for å illustrere zoomområdet og de er tatt fra samme sted med vidvinkel og full tele. Klikk på bildene for større versjoner.

Batteri

HX50V har et relativt lite Li-Ion batteri, men klarer likevel 400 bilder per ladning målt med CIPAs målemetode. Det er ganske bra for denne type kamera, hvor mange av konkurrentene ligger på mellom 200 og 300 bilder. Det som ikke er fullt så bra er at batteriet må lades i kameraet, noe som utelukker muligheten for å lade et batteri mens et annet er i bruk. Det følger med en strømforsyning som kobles til kameraet med en standard mikro USB-kabel. Samme kabel kan også brukes for å overføre bilder til PC. Strømforsyningen er liten så det blir minimalt dra på på reise. Kameraet kan også lades fra en USB-port på en PC.

Hurtighet

Dette er ingen full test av kameraet ,så alle hurtighetstester er ikke utført, men autofokusen virker rask og menyene reagerer kjapt. Seriebildefunksjonen har to hastigheter, men i begge tilfeller stopper serien etter ti bilder, så serier over lengre tid er ikke mulig. HX50V låser seg også i noen sekunder mens det lagrer bildene fra en serie. I enkeltbildemodus er det nesten ingen venting og kameraet reagerer på nytt trykk på utløseren mens det lagrer forrige bilde. Oppstart tar knappe to sekunder.

Funksjoner

HX50V har funksjoner for både pek- og klikk-fotografering og mer avansert bruk. Full auto er selvsagt på plass og det er også motivprogram. PASM kan velges på modusrattet for den som ønsker halvautomatisk eller manuell eksponeringskontroll og eksponeringskompensasjon er tilgjenglig på et eget ratt på toppen.

RAW-format finnes ikke (det er det bare Fujifilm F900EXR som har i denne klassen), men kontrast, oppskarping, fargemetning og støyreduksjon kan justeres i menyene. Det finnes også en rekke ferdigdefinerte bildeprofiler.

Blitssko er unikt i klassen og kan brukes til både blits, ekstern søker og annet ekstrautstyr. Manuell fokus er mulig, men hvis autofokus først er valgt fokuserer kameraet kontinuerlig, eller i hvert fall jevnlig, selv om utløseren ikke trykkes ned. Det er dermed ofte ferdig fokusert når et bilde skal tas.

GPS og WiFi er inn for tiden. HX50V har begge deler, HX50 kun WiFi. WiFi kan brukes til både å styre kameraet og for overføring av bilder. Vi testet kun kamerakontrollappen (på en HTC Android-telefon). Appen finnes for iOS også og kan lastes ned gratis. Oppsettet var litt knotete, med et automatisk generert passord som måtte skrives inn på telefonen, men etter det koblet den seg opp uten problemer. Appen gir mulighet for både stillbilder og video og tillater i tillegg til å ta bilde/starte opptak, zooming og å skru blitsen av og på. Responsentidene i appen kunne gjerne vært bedre og det er ikke mulig å kontrollere eksponering fordi kameraet settes i full auto-modus.

Video

Spesifikasjonene for videomodus er gode, med 1080/50p som beste kvalitet, men justeringsmulighetene er begrenset til automatisk eller manuelt valg av motivprogram. Det er innebygd stereomikrofoner og video lagres i AVCHD eller MP4-format. Stabilisator, autofokus og zoom virker i videomodus.

Bildekvalitet og Konklusjon

Bildekvalitet

HX50V har en 1/2.3 tommers bildebrikke og det er den minste typen som brukes i vanlige kompaktkameraer og superzoommodeller. Det betyr et areal på rundt 28 mm² og der har Sony fått plass til 20 megapiksler, som er rekord for bildebrikker i denne størrelsen.

Lysstyrken kombinert med liten bildebrikke og 20 megapiklser gjør at oppløsning er redusert av diffraksjon selv på største blender i store deler av zoomområdet. Allerede på 50mm er største blender F4.5 og på 90mm er den redusert til F5.6 og så synker den til F6.5 på full tele.

Dette er ingen full test, men vi viser noen eksempler på bilder og sammenligner med to av de siste superzoomkameraene Akam har testet. Alle bilder er JPG i beste kvalitet og med standardinnstillinger på kameraene.

Første eksempel er hentet fra Akams plansje som er vist til høyre. ISO var satt til 100 og brennvidden var omtrent 70mm (ekvivalent). Bildet er tatt med største blender som var F5.0 på denne brennvidden.

Kombinasjonen av høy pikseltetthet på bildebrikken og lyssvakt objektiv gjør at HX50V ikke klarer å gjengi så mye detaljer i bildene som 20 megapiksler skulle tilsi, men det betyr ikke nødvendigvis at total bildekvalitet er dårligere enn konkurrenter som har mer moderat pikseltetthet.

For å få et inntrykk av hvordan HX50V er i forhold til superzoomodellene Canon SX50 HS og Panasonic FZ200 er bildet redusert fra 20 til 12 megapiksler. Skaleringen er gjort i Photoshop med Bicubic Sharper-algoritmen som anbefales for reduksjon i størrelse. Alle bilder er tatt med ISO 100.

Her er det klart at de 20 megapikslene ikke er noen ulempe under ideelle forhold (lav ISO), men heller ingen fordel. HX50V er hakket bedre enn SX50 HS i senter av bildet og slår begge på hjørneskarphet. I senter gir imidlertid FZ200 en anelse mer detaljer til tross for forskjellen i oppløsning på bildebrikken. Dette skyldes sannsynligvis at FZ200-bildet er tatt på F4.0 som gir mindre diffraksjon.

Neste eksempel er samme bilde tatt med ISO 400, kun utsnitt fra senter.

Igjen er det ganske små forskjeller. HX50V håndterer høykontrast detaljer godt, FZ200 gjengir lavkontrast områder noe bedre. Kompaktkameraet Canon S110 har litt større bildebrikke og håndterer ISO 400 noe bedre enn superzoommodellene.

Tabellen under viser ISO 3200 som er høyeste ISO som er tilgjengelig på alle modellene.

På ISO 3200 er HX50V klart dårligere enn SX50 HS og FZ200. Sony gir seg imidlertid ikke med ISO 3200, men tilbyr også ISO 6400 og 12800.

ISO 3200 var ikke spesielt overbevisende og 6400 og 12800 er direkte dårlige. Detaljene er i stor grad spist av støyfjerningen og fargene er også ødelagt.

Vidvinkel

Eksemplene over var alle tatt med kort tele. Bildet under av Stortinget er tatt med 24mm for å vise et eksempel med full vidvinkel. Klikk på bildet for større versjon.

På neste bilde er det fortsatt Stortinget, nå zoomet til omtrent 35mm. Det er kraftig motlys, men ikke sol inn i objektivet og de mørke stolpene gir stor kontrast mot himmelen, noe som gjerne gir feilbrytningsproblemer hvis kameraet sliter med dette.

Tabellen under viser utsnitt fra bildet over i 100 prosent og det er litt feilbrytning på begge utsnitt, men så lite at det ikke er noe problem - et godt resultat.

Makro

HX50V har ikke noen egen makrofunksjon, men fokuserer ifølge spesifikasjonene ned til fem cm på vidvinkel og 200 cm på full tele. I praksis gir HX50 fokusbekreftelse ned til vel 3 cm på vidvinkel og beholder kort nærgrense også med litt lengre brennvidder. Zoomet til rundt 100mm ekvivalent brennvidde fikk vi den beste forstørrelsen og avbildet område ble omtrent 24x32 mm.

Oppsummering

Akam gir ikke karakterer eller kommer med anbefalinger i en sniktitt, men HX50V er helt klart et interessante alternativ for den som trenger mye zoom i et relativt lommevennlig format. Sterke sider er zoomområdet og blitsskoen som gir muligheter de nærmeste konkurrentene ikke har. Både ekstern blits og elektronisk søker kan monteres i blitsskoen, bare synd at Sonys elektroniske søker koster nesten like mye som kameraet, for det er nyttig ekstrautstyr.

Bildekvaliteten er typisk for kameraer med små bildebrikker. Det vil si at den er rimelig god i optimale forhold med nok lys, men både høy kontrast og lite lys skaper problemer. Utover det er det ikke så mye negativt å trekke frem, utover at dårlig lysstyrke gjør det vanskelig å utnytte potensialet i et så stort zoomområde.

Det er imidlertid ikke mulig å få god lysstyrke samtidig som kameraet skal være så kompakt som HX50V, så dette kan vi egentlig ikke se som noe stort minus. Ønsker man god lysstyrke må man rett og slett velge et større kamera eller et med mindre zoomområde.

Les også
Sonys beste speilløse kamera har blitt mye bedre
Les også
Samsung Galaxy S4 Zoom: Er dette redningen for mobilfotografering?
Les også
Sony lanserer action, 4k-oppløsning og god lyd
Les også
Denne dingsen tar bilder i lufta
annonse