Dette er Nokias lille råtass
Mobilen har knallgod byggekvalitet, plass til minnekort og er kjapp i avtrekkeren.
Nokia Lumia 820
Størrelse: 12,38 x 6,85 x 0,99 cm
Vekt: 160 gram
Skjerm: 4,3 tommer, 800 x 480 piksler, ClearBlack OLED, Super Sensitive Touch
Operativsystem: Windows Phone 8
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (super-3G) inntil 41 Mbps, LTE (4G), Wi-Fi A/B/G/N
Kamera: 8 megapiksler, dobbel LED-blits
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon S4, to Krait-kjerner @ 1,5 GHz, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM
Minnekort: 8 GB intern lagring, støtter Micro-SD inntil 32 GB
Teknologi: Bluetooth 3.1, USB, Wi-Fi, AGPS, GLONASS, NFC
Batteri: 1650 mAh
Forventet pris ved lansering: Ukjent
Tilgjengelig i Norge: I løpet av 2012
Amobil.no/Berlin Nokias Lumia 820 har, muligens litt ufortjent, havnet i skyggen av toppmodellen Lumia 920. Vi fikk noen øyeblikk med Nokias minste «toppmodell» under Qualcomm IQ i Berlin.
Det første vi legger merke til med telefonen er byggekvaliteten. Til tross for at den har et avtagbart deksel på baksiden føles den ikke noe mindre solid enn de større slektningene fra Nokia.
Les også: Alt om høstens nye telefoner og nettbrett
Solide deksler
Dekslene som sitter på Lumia 820 er nemlig laget i samme plastmateriale som brukes i de større modellene. Her snakker vi ikke om tynne plaststrimler, men tjukke og tilsynelatende solide saker.
Da Lumia 820 ble lansert sa Nokia at også den ville støtte den samme trådløse ladeteknologien som Lumia 920. Det er på sett og vis riktig, men det kommer litt an på hva du velger.
Velg funksjon selv
Dekslene er nemlig utskiftbare, og du kan velge farge og dekseltype selv. Det innebærer at du kan velge bort den trådløse ladingen til fordel for andre egenskaper. Nokia har blant annet laget et deksel som skal kunne beskytte telefonen mot støt og uhell, slik at du slipper å tre et stort deksel utenpå selve telefonen, slik du må med andre modeller.
Akkurat hvilke deksler som følger med, og hvilke du må kjøpe sa Nokia fint lite om – både under lanseringen og da de viste frem telefonene i Berlin.
Støtter minnekort
Under dekselet sitter forresten et av trumfkortene til Lumia 820. Dette blir en av de første Windows-mobilene som har skikkelig støtte for minnekort. Dette har ikke vært støttet i Windows Phone-universet tidligere, og fins heller ikke i Nokias toppmodell Lumia 920.
Det har riktignok vært lansert en og annen modell der produsentene likevel har fått til en slags omstendelig støtte for minnekort. Ingen av disse telefonene har vært solgt i Norge.
Høy vekt kan mange ganger gi et inntrykk av god byggekvalitet, og som de andre Lumia-modellene veier Lumia 820 også en del med sine 160 gram. Om det påvirker inntrykket så mye at det kanskje ikke stemmer i realiteten er vanskelig å si.
Førsteinntrykket av selve byggekvaliteten og designen er at Nokia har gjort en god jobb her. Telefonen virker både solid og svært god å holde i. Siden størrelsen er noe mindre enn for Lumia 920 kan det tenkes at denne passer bedre i mindre hender enn den største av modellene gjør.
Hvor god er skjermen?
Da Lumia 820 ble presentert ble vi litt skeptiske til skjermen. Det var spesielt valget av en relativt lav oppløsning som gjorde at vi stusset litt. Her får du nemlig den gamle standardoppløsningen på 800 x 480 piksler, og det på en forholdsvis stor skjerm på 4,3 tommer.
Vi fikk bare svært kort tid med Lumia 820, men i løpet av tiden vi håndterte telefonen la vi egentlig ikke så stor merke til oppløsningen. Den gjør ikke det samme ekstreme inntrykket som skjermen i Lumia 920 gjør, men vi synes heller ikke den utmerker seg særlig i negativ retning.
Skjermen er et av områdene vi vil se spesielt nærme på når Lumia 820 kommer til test, nettopp fordi Windows Phone 8 nå støtter betydelig høyere oppløsning enn Lumia 820 leveres med.
Se video av Nokia Lumia 920 her
Lynrask!
Siden Lumia 820 deler innmat med storebror Lumia 920 kommer det neppe som noen overraskelse at også den reagerer lynraskt. Forsinkelser ser ut til å være forbeholdt andre telefoner og operativsystemer.
Akkurat som da vi prøvde Lumia 920 fikk vi imidlertid streng beskjed om å holde oss unna størsteparten av funksjonene og operativsystemet. Hjemmeskjerm og nettleser var omtrent summen av det vi fikk se på. Derfor er dette foreløpig bare et beskjedent førsteinntrykk, og det gjenstår mye å gå gjennom når telefonen kommer inn til test.
Vil du vite mer om Nokias nye Lumia-telefoner? Les sniktitten på toppmodellen Lumia 920 her