SniktittHuawei Ascend Mate 7

Denne bør du merke deg

Med Ascend Mate 7 tar Huawei et solid steg inn i premiumsjiktet.

Nå har vi fått prøvekjørt Huaweis nye flaggskip, Ascend Mate 7 i noen dager, og tvilen er ryddet av veien – dette er en mobiltelefon som kan konkurrere med det alle meste som finnes av topp-mobiler.

Lekker med smal ramme

Gullverjonen kommer senere og er en tusenlapp dyrere. Så har den også mer arbeidsminne og større lagringskapasitet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Noe av det første vi merker oss er forholdet mellom skjermen og størrelsen på fronten av telefonen. Her utgjør skjermen hele 83 prosent av overflaten. Huawei har fått til dette ved å benytte den smaleste rammen vi har sett. Samtidig er feltene over og under skjermen minimale.

Chassiset i telefonen er av metall, og kan minne litt om HTCs store mobiltelefon One Max. Men Huawei-telefonen er mindre, smalere og lettere, samtidig som skjermen er på 6 tommer, mot 5,9 på One Max. Begge har en skjermoppløsning på 1080 x 1920 piksler, men Ascend Mate 7 har en kontrastrate på 1:1500. Det er et kontrastforhold det er vanskelig å slå uten å gå over til AMOLED.

Batteri som varer og varer

At den også har et langt større batteri gjør den ytterligere interessant. Huawei Ascend Mate 7 har et batteri med imponerende 4100 mAh. Om tallet ikke sier deg noe, kan vi fortelle at dette er telefonen du kan bruke mye hele dagen, glemme å lade en natt, og likevel ha nok strøm til hele neste dag.

Du kan nok kjøre tomt dette batteriet på kortere tid også, men da har du et bruksmønster ingen mobiltelefoner vil takle.

Telefonen er stor, men ikke større enn at du nok venner deg til den.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kraftplugg med åtte prosessorkjerner

Ascend Mate har tilsammen åtte prosessorkjerner, fire store og fire små. Denne konfigurasjonen kalles gjerne «Big Little» Nye algoritmer gjør at telefonen balanserer prosessorbruken mer effektivt for å spare strøm. Ved enkle operasjoner brukes bare én eller flere av de små kjernene, mens de store legges til etter behov.

Vi venter med å måle ytelsen til vi skal teste telefonen med den endelige programvaren, men førsteinntrykket er at telefonen er svært rask.

Ingen undermenyer

Brukergrensesnittet er Huaweis eget Emotion UI, som nå er kommet til tredje versjon. Som før er telefonen uten undermenyer. Alle ikoner og widgeter (små programmer) deler plass på startskjermene. Det betyr at du har alt på ett sted, men også at det kan bli litt vanskelig å finne frem til appen du vil bruke. Det kan du imidlertid løse om du er flink til å organisere startskjermene.

På modellen vi fikk prøve er for eksempel alle Google-appene samlet i en gruppe, som på sett og vis kan minne om en undermeny. Tilsvarende er det en gruppe for spill, og en annen for mest populære apper. Her kan du selvsagt omorganisere etter eget forgodtbefinnende.

Det er også flere fargetemaer og ulike ikoner du kan velge mellom for å gi telefonen det uttrykket du ønsker.

Ny fingeravtrykksensor

Fingeravtrykksensoren er av en ny type. På prototypen vi prøvde slet den med å registrere fingrene mine.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En av funksjonene Huawei trekker frem som markedsledende er fingeravtrykksensoren. Den gjør at du kan låse opp telefonen eller utføre betalinger med et raskt tapp med fingeren. Teknologien krever ikke at du stryker fingeren over knappen, men minner med om den du ser på Apples iPhone.

Huawei bruker en teknologi utviklet av FPT i Sverige, og skal være den eneste mobilprodusenten som har tatt i bruk denne FPT1020-teknologien.

Mulig det er en ny og bedre teknologi, men vårt testeksemplar sliter med å lese undertegnedes fingeravtrykk. Etter 200 forsøk har jeg klart å registrere én eneste finger. Først når jeg klemte venstre langfinger opp i sensoren for å vise min frustrasjon, oppfattet telefonen at jeg mente alvor. Men fremdeles ville den ikke la meg registrere noen av mine ni andre fingre.

Her får jeg legge til at den ikke hadde noen problemer med å lese avtrykkene til min kollega, som fikk alt til å virke på første forsøk. Mine fingeravtrykk er muligens vanskelige å registrere, men jeg har aldri tidligere opplevd dette som noe problem. HTC, Samsung og Apple har sensorer som takler disse fingrene helt fint. To dager etter at jeg skrev om dette har jeg også klart å registrere tre fingre til, men fremdeles ikke pekefingeren det vil være mest naturlig å bruke. Telefonen jeg har fått prøve er et tidlig utviklereksemplar, og på telefoner med nyere programvare fikk jeg sensoren til å virke helt fint.

Ulike oppsett basert på fingeravtrykk

Screenshot_2014-09-05-10-45-14.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Når alt fungerer som det skal, kan du altså låse opp telefonen med en rask berøring. Du trenger ikke å trekke fingeren over sensoren, og den skal virke også om fingrene dine er våte. Telefonen har også en «safe» der du kan låse inn filer andre ikke skal ha tilgang til.

Når du logger deg på med en finger kan du velge hvilke apper eller filer som skal være tilgjengelige bare når du bruker denne fingere. Låser du opp telefonen med en av de andre fingrene, vil dette innholdet være skjult. Du kan for eksempel låse opp telefonen med en finger når du er på jobb, og en annen når du er hjemme.

Vi skal teste telefonen så snart vi får tilgang til den endelige programvaren, men endringene fra varianten vi har nå vil antakelig ikke bli mange. Om det er mulig å fikse fingeravtrykkleseren med oppdatert programvare gjenstår å se. Vi fikk heller ikke satt opp Exchange-konto på vår telefon, noe som ikke er så uvanlig på slike litt uferdige telefoner. Det tar vi for gitt at Huawwei fikser før salgsstart.

Kamera fra Sony

Huawei Ascend Mate har et kamera med 13 megapiksler oppløsning og blendertall på 2.0. Det skal gjøre det mulig å ta skarpe bilder i begrenset lys. Frontkameraet har en oppløsning på 5 megapiksler. Det er nok til at de mest forfengelige må finne frem pudderkvasten før de tar selfies.

Har du ikke sminkesakene innen rekkevidde kan mye løses med telefones beauty-funksjon, der du kan stille inn hvor vakker du vil at telefonen skal gjøre deg. Etter å ha testet beauty-funksjonen er det bare å innse at telefonen ikke kan utrette mirakler.

Førsteinntrykket er at kameraet tar greie, men ikke fantastiske bilder. Det er likevel på høyde med de fleste andre mobilkameraer.

Nederst på siden finner du tre bilder vi har tatt med Ascend Mate. Det ene er tatt fra hotellvinduet, og viser hvor vakkert det er i Berlin. Det andre er en selfie med beauty-funksjonen deaktivert, mens det tredje er tatt ute på kveldstid i dårlig lys.

Kvalitet koster

Nøyaktig når Ascend Mate 7 kommer til Norge, eller hva den vil koste hos oss, er ikke klart. Men det blir sagt at Norge er blant de aller første landene hvor telefonen kommer i salg, antakelig i slutten av oktober. Prisen skal være 500 Euro for varianten med 2 GB arbeidsminne og 16 GB lagringskapasitet. Med 3 GB RAM og 32 GB lagringsminne koster den 600 Euro. I Norge vi den rimeligste modellen ventelig koste noe over 5000 kroner.

Det er en høyere pris enn vi er vant til å betale for Huaweis produkter, men ikke spesielt mye for en telefon med spesifikasjoner som dette.

Dette bildet er tatt med Huawei Ascend Mate 7.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Selfie tatt med 5 megapikselkameraet på Huawei Ascend Mate.
Dette bildet er tatt i skumringen. Det er mørkere enn det ser ut som på bildet. I det svake lyset er det vanskelig å få skarpe bilder på frihånd.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Les alle sakene fra IFA 2014 på vår samleside »

Les også
Disse telefonene holder hele dagen
annonse