Til hovedinnhold
SniktittJumping Sumo og Mini Drone fra Parrot

Parrot slipper to fjernstyrte leketøy

Tilbehørsprodusenten går i barndommen – og vi liker det.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Denne tohjulingen kan hoppe 80 centimeter opp i luften, og ta forrykende piruetter, for å nevne noe.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Las Vegas: Før i tiden var Parrot et merke som var mest kjent for å bygge inn Bluetooth i biler. I seg selv en nyttig og aktverdig ting å drive med – men kanskje ikke spesielt gøy. For et par år siden endret Parrot på dette, og slapp AR Drone, et såkalt kvadrokopter som kunne fjernstyres fra smarttelefoner og nettbrett.

I dag lanserte de to oppfølgere. Den viktigste egenskapen de to dingsene har til felles, er at de ser ganske merkelige ut.

Se video av Parrot Mini Drone og Jumping Sumo »

Spretten tohjuling

Jumping Sumo heter det ene av disse leketøyene. Merkelig nok har denne mye til felles med AR. Drone, til tross for at den ikke kan fly. Her er nemlig mye av funksjonaliteten ganske lik – du kobler til ved hjelp av Wi-Fi, og Jumping Sumo har også et innebygget kamera som overfører video tilbake til telefonen, eller nettbrettet du styrer med.

Mini Drone og Jumping Sumo kan styres fra nettbrett eller mobil.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Derifra og ut er det imidlertid mye som er annerledes. Jumping Sumo er en tohjulet skapning, med en liten støtte som den kan folde ut bak. Som navnet antyder er dette en spretten sak, og den kan bruke foten som en slags hoppestokk. Forbausende treffsikker er den også.

Les også: Sniktitt på Orbotix Sphero - Robotkulen som styres fra mobilen

Sjarmerende klovnefakter

Som vanlig, under Parrots leketøysdemonstrasjoner, var det en forhåndsprogrammert PC som styrte showet, og det foregikk på en oppmerket bane, som Jumping Sumo leste av med innebygde kamera.

Den vesle tohjulingen fikk vise frem alle sine kunster på banen. Men, et par av disse kunstene slo oss mer som klovnefakter enn som spesielt spennende funksjonalitet. Den kan for eksempel ta lynraske piruetter, eller spinne rundt sin egen akse. Når det er sagt – så lenge klovnefaktene er gøyale, har jo leken oppnådd akkurat det den skal.

Parrot-dingsene har kamera som hjelper til med styring og stabilisering. Det betyr også at de kan følge de visuelle markørene Parrot legger ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Treffsikker i luften

Det mest imponerende var likevel hoppingen, og den generelle manøvrerbarheten. Dingsen hoppet treffsikkert opp to nivåer i banen. Først landet den på en liten plattform rundt en halvmeter over selve banen, før den hoppet videre til en slags basketballkurv enda en halvmeter lenger opp. Begge målene kun få centimeter bredere enn selve dingsen.

Hele veien viser Jumping Sumo deg hva som foregår på nettbrettskjermen.

Avansert på innsiden

På innsiden har den avansert teknikk som hjelper den, og deg, underveis. Gyroskop og akselerometer er på plass. Ved hjelp av sensorer og motorene skal dingsen holde seg stabil når den hopper, slik at den ikke faller ned på siden. Hjulene har også støtdemping innebygget, så den skal tåle å falle gjentatte ganger.

Hoppestokken skal dessuten kunne fungere som arm for å plukke opp saker og ting, som vist i Parrots egen skrytevideo. Videoen ser du nederst i saken.

Du kan ta hjulene av Mini Drone.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Mini Drone

Mini Drone er et knøttlite kvadrokopter. Prinsippet som holder den flyvende er det samme som for AR Drone, men dette er likevel en noe annerledes skapning.

Der det ble lagt stor vekt på at AR Drone styres av en hackevennlig Linux-maskin, der brukere selv kunne modifisere det meste, handler presentasjonen av Mini Drone langt mer om enkelhet og reinspikka moro. Forskjellen er også synlig i spesifikasjonene.

Enklere enn AR Drone

Mini Drone har nemlig kun ett kamera, og det kan ikke strømme video til dingsen du styrer kopteret fra. Kameraet brukes kun til å måle avstand til bakken, og til å hjelpe med stabilisering. Mini Drone har også sensorer som gyroskop og akselerometer for å hjelpe til med dette. Resultatet skal være "den mest stabile mikro-dronen på markedet", ifølge Parrots pressemateriale.

Les testen av Parrot AR Drone »

Det er vanskelig å si noe fornuftig om påstanden – det fins en ufattelig mengde flygedingser på markedet i dag. Men, Mini Drone så i alle fall ut til å være svært enkelt å håndtere. Den passer nok også betydelig bedre til innendørs bruk enn den originale Parrot-dronen. Størrelsen er ikke den eneste årsaken til det.

En Mini Drone som gjør det den kan best.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Skummel taktriller

Denne dronen kommer nemlig med hjul, slik at den skal kunne trille rundt på gulvet, på vegger og i taket. Vi spår en rekke vettskremte primalskrik verden over, når en uanmeldt Mini Drone kommer trillende inn i stua ... oppunder taket.

Den originale AR Drone-en ble styrt via Wi-Fi, men for Mini Drone er det strømsparende Bluetooth Smart som gjelder.

Foreløpig ikke ferdiglansert

En rekke ting er fortsatt litt usikkert om disse to lekene. Parrot er ikke helt ferdig med lanseringen sin, og det var altså bare smakebiter vi fikk under kveldens lille titt på åpningsarrangementet CES Unveiled her i Las Vegas.

Pris og dato for tilgjengelighet vil bli opplyst om på et senere tidspunkt, og vi regner med at også batteritid og andre detaljer om de to høyteknologiske moroklumpene vil bli avslørt samtidig.

Se video av Parrot Mini Drone og Jumping Sumo »

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

annonse