Tek.no

Sniktitt

Denne TV-en fra Sony gir hele 10 000 nits

Vi fikk en smakebit av det ultimate HDR-bilde. 

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
9 Jan 2018 11:07

Tek.no / Las Vegas: Helt siden vi hørte om HDR første gang, High Dynamic Range, har lysstyrken 10 000 nits blitt satt som et absolutt tak for hva standarden kan vise av lys.

Hittil har vi ikke sett TV-er som har klart å være i nærheten av å nå opp til dette magiske tallet på våre mange turer rundt på ulike messegulv.

Ikke før i dag. Sony kunne nemlig vise frem en prototype med en helt ny systembrikke, X1 Ultimate, som klarer maksimalt med lysstyrke. Og det er noe vi nesten ikke klarer å vente på at skal komme.

Overgår all forventning

Som på de fleste pressekonferanser ble det lagt på mange lovord om den nye prototypen. Blant annet at du for første gang skal kunne «se et bilde som er likt virkeligheten».

Med naturlig skepsis til frasen gikk vi inn i rommet der det nye vidunderet ble visst frem. Ved siden av den 85 tommer store TV-en hang en 75 tommer stor Z9-modell. En TV som yter opp mot 2000 nits. Men denne skjermen kom rett og slett helt i skyggen av prototypen.

For makan til bildekvalitet har vi aldri opplevd. Da de første HDR-skjermene kom, var det på mange måter et friskt pust, og hevet opplevelsen til en helt ny høyde. Men spranget fra rundt 1000 nits og hele veien opp til 10 000 nits er rett og slett til å få hakeslepp av.

Skremmende naturlig

Også fargene er mektig imponerende. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

På skjermene vises de samme demosnuttene, og spesielt da et klipp fra Grand Turismo dukket opp, meldte frysningene på ryggen sin ankomst.

Inne i en tunnel kom en Ferrari og en Lamborghini, hvor lyktene til de to bilene var helt rå. Uheldigvis rakk vi ikke ta en skikkelig bilde av denne scenen.

Det å kunne se konturene og detaljene i lyskasterne med mye lys, samtidig som du også ser detaljer i skyggene på bakken i samme bilde, var rett og slett helt rått.

Overgangen mellom den enorme lyskilden og den sorte bakgrunnen er nærmest fri for lekkasjer – selv om representanten fra Sony kunne fortelle at det var snakk om en LCD-teknologi.

Utover dette var det ikke noe mer informasjon å hente. Men en ting er soleklart for oss etter denne erfaringen; fremtiden kan ikke komme fort nok.

Samsung har en annen løsning på mørkt svartnivå og ekstrem lysstyrke:
Viste frem verdens første MicroLED-TV i sitt slag »

annonse

Les også