Tek.no

Sniktitt Sony Xperia XZ3

Slik er Sony Xperia XZ3 – Sonys første mobil med OLED-skjerm

Niklas Plikk, Tek.no
30 Aug 2018 13:28

Under den store forbrukermessen IFA kunne Sony avsløre sin nyeste mobiltelefon: Xperia XZ3. Som navnet tilsier er dette oppfølgeren til Xperia XZ2, og ikke Xperia XZ2 Premium, som vil fortsette å være på markedet.

Vi fikk prøve mobilen i forkant av lanseringen på et lukket arrangement i Stockholm, sammen med en rekke andre nordiske journalister.

Knallgod skjerm, og endelig et OLED-panel

Den aller største nyheten med Sony Xperia XZ3 er den nye skjermen, hvor Sony for første gang har benyttet seg av et OLED-panel i en mobiltelefon.

Dette mente selskapet selv var en så fantastisk nyhet at hele seansen begynte med en introduksjon av selskapets OLED-satsing på TV-markedet, før de deretter mente at Xperia XZ3 vil gi deg en OLED TV-opplevelse i lomma.

Ganske vågale ord, men etter vårt korte møte med mobilen er det definitivt skjermen som sitter igjen som den største forbedringen.

Rent teknisk er skjermen på Xperia XZ 3 6 tommer stor, og har det nå ganske vanlige 18:9-formatet. Akkurat som før kan den vise HDR-innhold. Men det er altså bildeprosesseringen mobilen gjør som imponerte oss.

Naturligvis så høyoppløst innhold, filmet i HDR, skarpt og bra ut, men selv innhold i lavere oppløsning, uten de samme forutsetningene for gode farger og skarphet, så veldig bra ut. Vi fikk så vidt sammenlignet skjermen med Samsung Galaxy Note 9, som også benytter seg av et OLED-panel, og fargene «poppet» rett og slett mer på Sony-skjermen. Her må det naturligvis mer testing til, men førsteinntrykket er definitivt godt.

Bortsett fra skjermen har ikke Sony tatt noen enorme skritt fremover. Det befinner seg nå en Snapdragon 845 på innsiden, en velkommen oppgradering, og høyttalerne har blitt enda litt større enn forgjengeren. Sony sier de nå bråker 20 prosent enn Xperia XZ 2, samtidig som vibrasjonsmotoren de introduserte i XZ 2 fortsatt er på plass.

Siden baksiden er avrundet ligger mobilen og vugger på den midtre delen når du legger den flatt.
Niklas Plikk, Tek.no

Side sense

Det myke, buede designet fra Xperia XZ2 er beholdt, og mobilen ligger godt i hånden.
Niklas Plikk, Tek.no

På grunn av det nye OLED-panelet har de kunnet gjøre skjermrammene hakket mindre enn før, og skjermen buer seg nå litt mer rundt kantene på siden. Dette muliggjør også en ny funksjon i mobilen som Sony har kalt «Side Sense».

På papiret minner det mye om HTCs Edge Touch. Du kan dobbelttrykke på en av sidene for å få opp en appmeny, hvor appene som vises frem varierer basert på lokasjon og tidspunkt. Dette kan du dog overstyre, i tilfelle du ikke synes appforslagene er gode nok. Du kan også sveipe ned helt på siden av skjermen for å gå tilbake til forrige aktivitet. Altså en slags erstatning for tilbake-knappen i bunnen av mobilen, som Sony-representanten mente kunne være vanskelig å komme til nå som mobilskjermer har blitt så store.

I praksis virket Side Sense fortsatt ikke helt klar for lansering. Det kan skyldes at vi fikk prøve mobilen med tidlig programvare, og forhåpentligvis klarer Sony å gjøre funksjonen mer responsiv før lansering. Den store forskjellen mellom Side Sense og HTCs Edge Touch er nemlig at det ikke er noen dedikerte sensorer på siden av mobilen – det er berøringsfølsomheten i skjermen som registrerer at du prøver å trykke på siden. Det gjør at man faktisk ikke kan trykke helt på siden av mobilen, hvor skjermen møter mobilrammen – du må flytte fingeren litt inn. Kanskje er det bare tilvenning som forhindret oss fra å klare dette hver gang, men også dette får vi se nærmere på når vi får mobilen inn til test.

Her er tre av fargene Xperia XZ3 kommer i. Den fjerde fargen er svart.
Niklas Plikk, Tek.no

Oppgradert frontkamera

Glippen mellom baksiden og siderammene var overraskende stor, og akkurat denne detaljen virket litt oversett av Sonys designteam.
Niklas Plikk, Tek.no

På kamerafronten har Sony valgt å droppe dobbelkameraløsningen fra XZ 2 Premium, og heller gått for et enkeltkamera fra vanlige XZ 2. Sonys representant var rask med å påminne oss om at selskapets mobiler fortsatt er de eneste som kan filme i 4K-oppløsning med HDR, og også de eneste som kan filme superslow-motion (960 fps) i full HD-oppløsning. Samsungs mobiler kan for eksempel bare filme i så sakte film når oppløsningen er på 720p.

Frontkameraet har imidlertid blitt oppgradert, og har en 13 megapiksels sensor. Fotoappen har også blitt betydelig forenklet, og for å få tilgang til de mer avanserte funksjonene er du nå nødt til å trykke på en ny “modus”-knapp. På selfiekameraet inkluderer dette funksjoner som bokeh og hudtone-justeringer, samt en litt skremmende «face slender»-modus, hvor du kan gjøre ansiktet ditt tynnere.

Sony Xperia XZ3 vil være i salg den 5. oktober her i Norge, til en startpris på 7990 kroner. Den kommer i fire forskjellige farger, svart, hvit, grønn og rød, og vi kommer naturligvis til å teste den så fort vi får et endelig testeksemplar.

annonse

Les også