Tek.no

Sniktitt

Canon EOS 7D

Are Thunes Samsonsen
1 Sept 2009 14:33

På pressekonferansen i formiddag fikk vi tafse litt på Canons nye hjertebarn, og her er våre førsteinntrykk. For første gang hadde vi også med oss vår egen kameramann, så nå kan du se oss (vel, meg) presentere kameraet også på video.

Ergonomi:

Canon EOS 7D føles overraskende tungt, og det er ikke så rart, tatt i betraktning at det er 10 gram tyngre enn 5D Mark II og hele 90 gram tyngre enn 50D. Ikke at tyngden gjør noe, for dette er helt klart et kamera man kan komme til å sette tung optikk på, og da vil et tungt kamera gjøre sitt for å bedre balansen. Eller, som i dette tilfellet, beholde den. Vi prøvde 7D med et forholdsvis lett objektiv på, og hadde med oss 5D Mark II med 50mm f/1.2L som sammenligning, og det var ingen tydelig forskjell i praktisk balanse på de to kameraene, så vidt vi kunne sette fingeren på.

Selve grepet er noe endret siden tidligere modeller, og 7D har fått en utforming som er mer avrundet i alle hjørner og kanter, og fremstår som mer tilpasset hånden, både bak og foran på grepet. Bak har det fått en kant som ligner litt på den vi fant på 450D og 500D, og foran har grepet fått en litt klarere definert kant som gjør det lettere å holdte fast kameraet med fingertuppene. Alt i alt et litt uvant grep for en 5D-bruker som undertegnede, men langt fra dårlig av den grunn.

Byggekvalitet:

I følge Canon skal 7D ha en værtetting og byggekvalitet som tilsvarer den vi fant i klassikeren EOS 1n, sltså sin tids toppkamera i proffsegmentet, og dermed burde det tåle det meste et speilreflekskamera er forventet å tåle.

7Ds optiske søker har 100% dekningsgrad og med 1x forstørrelse er den ganske så unik i cropkamerasammenheng. Olympus har riktignok større grad av forstørrelse i noen av sine kameraer, men i kameraer det er naturlig å sammenligne 7D med er dette helt nytt. Vi sammenlignet med vår medbragte 5D Mark II og selv om "femmeren" fremdeles var kongen av de to, er forskjellen overraskende liten.

Funksjoner:

Her har vi allerede dekket det meste, men enkelte ekstra funksjoner kan vil likevel trekke frem, som for eksempel at Canon 7D også har fått kunstig horisont, eller water om du vil, som Nikon har vært tidligere ute med på noen av sine modeller. 7Ds utgave fungerer imidlertid i to dimensjoner, og kan også vises i søkeren, takket være den gjennomsiktige LCD-skjermen som ligger i søkeren og viser informasjon som fokuspunktene, rutenett, og så videre. Denne kan nemlig også settes til å benytte fokusfeltvisningen til å indikere hvor mye kameraet heller, samt i hvilken retning og hvor mye.

Takket være sensorene som gjør dette mulig, kan 7D også gjøre nye triks med hvordan man velger fokuspunkter. Hvis man for eksempel har valgt å bruke de øverste fokuspunktene, kan man om man ønsker det få kameraet til å automatisk velge de øverste fokuspunktene også når man roterer kameraet for å fotografere i høydeformat.

På en pressekonferanse byr det seg ikke akkurat frem muligheter til å stressteste en autofokusmodul av denne typen, men spesifikasjonene taler her for seg selv. 7D er det første entusiastkameraet som har en egen autofokusprosessor, og det er i tillegg det første kameraet som får to Digic 4-prosessorer. 8 bilder i sekundet krever sitt av systemet, og på sensorfronten består systemet av ikke mindre enn 19 kryss-type AF-sensorer som fungerer på objektiver med største blender på f/5.6 eller større, samt en dobbeltkryss-sensor i midten som krever f/2.8.

Bildekvaliteten kan vi desverre ikke si noe om, da det var preproduksjonsmodeller Canon hadde med på pressekonferansen, og derfor ikke representative for bildekvaliteten 7D vil ha når den kommer i butikkene. Vi synes imidlertid at økningen til 18 megapiksler er noe merkelig - vi hadde halvveis forventet en nedgang til 12 - men det valget må nok ses i sammenheng med hva Canon planlegger å komme med av oppgraderinger i proffserien sin i årene fremover. Hvis bildekvaliteten er ivaretatt, 18 megapiksler til tross, har vi lite å klage over, selv om vi nok hadde siklet enda mer over en 7D med 12 bilder i sekundet med 12 megapiksler per bilde.

Veiledende priser i Norge blir som følger, men vi har allerede registrert langt lavere priser på norske nettbutikker:

Mer informasjon om 7D finner du i lanseringsartikkelen og i vår produktguide.

Les også
Canon EOS 7D
Les også
Mulig feil i Canon EOS 7D
Les også
Ny firmware til 7D
Les også
7D nærmer seg butikkhyllene
Les også
Makro i toppklasse
Les også
EOS 7D: Flaggskip blant crop-kameraer
Les også
To standardzoomer fra Canon
annonse

Les også