Til hovedinnhold
SniktittApple iOS 10

Vi har prøvd iOS 10 – her er vårt førsteinntrykk

Apple kaller den tidenes største iOS-oppdatering.

Kurt Lekanger

Apple har nettopp annonsert den neste store oppdateringen til sitt operativsystem for mobiltelefoner og nettbrett, og ifølge Apple skal iOS 10 være den største iOS-oppdateringen fra selskapet noensinne.

Vi installerte iOS 10 på en iPhone 6S for å ta en nærmere kikk på de mange nyhetene. Det er for tidlig med en full test av operativsystemet – dette er tross alt bare en tidlig beta, og vi har ikke hatt anledning til å bruke iOS 10 mer enn noen få timer. Men etter å ha brukt operativsystemet en stund sitter vi igjen med et førsteinntrykk.

Redesignet låseskjerm

Meldinger og småprogrammer dukker opp på låseskjermen. Du kan svare på meldinger direkte fra låseskjermen ved å trykke hardt på meldingen.

Noe av det første vi legger merke til er at låseskjermen er endret. Låseskjermen vises også automatisk i det du plukker opp telefonen, en funksjon vi kjenner fra mange Android-telefoner. På låseskjermen har du som før varslinger, klokke og dato.

Fra låseskjermen kan du sveipe mot høyre for å gå til kamera-appen. Sveiper du mot venstre får du opp liste med ulike widgeter – småprogrammer. Det kan være for eksempel værmelding, neste kalenderhendelser, utvalgte apper, og så videre.

Får du en melding vil denne som før kunne vises på låseskjermen, forutsatt at du ikke har skrudd det av. Trykker du hardt på meldingen vil meldingen åpnes, og du kan svare på dem. Vi synes egentlig dette er litt merkelig sett ut fra et sikkerhetsmessig ståsted. Dette betyr nemlig at hvem som helst kan svare på en SMS på telefonen din, uten å måtte låse opp telefonen med fingeravtrykk eller kode. Selv når vi valgte at innholdet i meldingen skulle være skjult på låseskjermen, dukket innholdet opp (med mulighet til å svare) når vi trykket hardt på meldingen. Vi regner med dette er en forglemmelse fra Apples side, og blir rettet opp.

Nytt kontrollsenter

Kontrollsenteret du trekker opp fra bunnen av skjermen er blitt todelt. Sveip mot høyre for å vise musikkstyringsfunksjonene.

Også kontrollsenteret du trekker opp fra bunnen av skjermen er nytt.

Her får du alle de vanlige knappene for å justere lysstyrke, skru av og på wifi, aktivere lommelykt, og så videre. Men nå har musikkfunksjonene fått et eget skjermbilde, som du kommer til ved å sveipe mot høyre. Da får du opp albumcover og avspillingsknapper. Ingen revolusjonerende nyhet, og man kan kanskje argumentere med at musikkstyringsfunksjonene blir litt mindre tilgjengelig når du ikke har alt på samme bilde. Men det ser unektelig mer stilig ut.

Store endringer i meldingsappen

Meldingsappen har fått en real ansiktsløftning siden forrige versjon.

Limer du inn for eksempel lenker til en video, vil du få en forhåndsvisning av videoen direkte i meldingsappen, og kan se videoen uten å forlate appen. Trykker du middels hardt på videoen vil du få forhåndsvisningen i større vindu, og trykker du litt hardere vil til slutt videoen åpnes i nettleseren.

Emojiene har blitt tre ganger større enn tidligere, og du har nå fått en ny funksjon for å bytte ut ord i meldinger med emojier. Skriver du for eksempel meldingen «Har du lyst på taco til middag» og trykker emoji-ikonet, vil alle ord som har tilhørende emojier bli markert. Så kan du trykke på ordene med fingeren for å bytte dem ut med emojier. Nyttig? Kanskje ikke – men moro er det.

Den nye meldingsappen har mange nye funksjoner, som større emojier og mulighet til å automatisk endre ord til emojier. Du kan ta bilder direkte i appen (skjermbilde nummer to), sende «hjerteslag» (bilde tre) eller lage håndskrevne meldinger.

Ved siden av meldingsfeltet er det nå en liten pil. Et trykk på denne bringer frem tre nye symboler. Kamerasymbolet lar deg ta bilder med mobilkameraet uten at du forlater meldingsappen, eventuelt sette inn bilder fra bildearkivet ditt. Trykker du på hjerteikonet vil du kunne lage små strektegninger, eller du kan holde fingeren inne på skjermen for å sende et pulserende symbol som skal forestille hjerteslagene dine. Det er også mulig å filme en video av deg selv med frontkameraet, og tegne oppå videoen – som så blir sendt som melding til mottakeren med en gang du er ferdig.

Holder du fingeren på en mottatt melding kan du gi visuelle tilbakemeldinger på meldingen, for eksempel ved å gi en tommel opp eller sende et hjerte.

Legger du telefonen på siden når du er inne i meldingsappen vil du få opp et stort felt hvor du kan håndskrive meldinger.

Ansiktsgjenkjenning i Bilder-appen

Bilder-appen på iPhone har etter undertegnedes mening vært litt rotete og lite brukervennlig. For hvorfor har du «Alle bilder» under knappen Albumer, mens du har en annen knapp som heter bare «Bilder» – som viser noe helt annet? I iOS 10 ser det ikke ut til at brukergrensesnittet er endret særlig, men det har kommet noen nye funksjoner.

For det første har det kommet en funksjon som kategoriserer bildene etter hvilke ansikter som er på dem. Dette er en funksjon som allerede er på plass i Bilder-programmet på Mac. Trykker du nå på Albumer-knappen vil det være et eget album med navnet Personer, hvor alle personene i bildearkivet ditt kategoriseres etter ansikt. Trykker du på et ansikt kan du gi dem et navn, og enten ved å skrive inn som fritekst eller ved å knytte ansiktet til en kontakt i kontaktregisteret.

Bilder-appen samler automatisk bilder under «Minner» og har også fått innebygget ansiktsgjenkjenning.

Du vil også se et annet nytt album som heter Steder. Trykker du på dette vil alle bildene dine plasseres på et kart. Dette er en ganske vanlig funksjon på Android-telefoner. Funksjonen har forsåvidt vært der i tidligere iOS-versjoner også, men litt bortgjemt og i en litt begrenset versjon – hvor du får kartvisning når du går inn på Bilder og trykker en samling bilder fra et bestemt sted.

Den siste funksjonen vi vil nevne i Bilder-appen er Minner. Denne lager automatisk bildegallerier basert på steder eller tidspunkter,

Hjem-app

Den nye Hjem-appen brukes til å automatisere ting i hjemmet.

På startskjermen har det kommet et helt nytt ikon som leder til en ny app kalt Hjem. Dette er en app som skal brukes for å kontrollere ulike smarthjem-produkter, forutsatt at de forholder seg til Apples HomeKit-standard.

Blant produktene som fungerer med HomeKit finner vi blant annet Philips Hue-lyspærene, og har du en nyere versjon av dette vil du kunne skru av og på lyset i ulike rom via appen, eller ved å gi Siri talekommandoer.

Konklusjon

I tillegg til de tingene vi har nevnt, er det også mange andre nyheter i iOS 10. For eksempel vil du kunne få anbefalinger om hvor du bør kjøre når du bruker kart-appen til å navigere, og du skal også kunne booke restaurantbord eller transport direkte fra appen. Dette har vi ikke fått prøvd ut.

Også kartappen har fått en liten ansiktsløftning.

Det er også gjort endringer i Nyheter-appen og i Apple Music-appen, og bor du i land der Apple Pay er lansert vil du kunne betale med Apple pay også når du handler i nettbutikker via Safari.

Det er ingenting revolusjonerende nytt i iOS 10-oppdateringen, men Apple har fått på plass en del funksjoner vi kjenner fra Android-verdenen – og de har forbedret litt her og der. Alt i alt tror vi Apple er på rett vei, men de kunne kanskje gjort enda litt mer for å rydde opp i brukergrensesnittet, for eksempel i fotoappen og i innstillingsmenyene. Og er alle de nye funksjonene i meldingsappen i meste laget? Steve Jobs likte å holde ting så enkelt som mulig – nå virker det litt som at Apple er på vei i en annen retning under Tim Cooks ledelse, og bare pøser på med nye funksjoner uten at de nødvendigvis er veldig godt gjennomtenkt. For all del – mange av funksjonene er nyttige, men noen av dem kan kanskje bli for mye av det gode.

Vi gjør oppmerksom på at dette er en tidlig betaversjon, så veldig mye kan endre seg før den ferdige versjonen rulles ut en gang til høsten.

iOS 10 har enda en funksjon mange vil like:
Her sletter vi Aksjer-, Tips- og Vær-appene for godt! »

annonse