Denne telefonen skal redde BlackBerry
Helt nye takter fra den kanadiske produsenten.
Etter å ha slitt i hardt vær en stund, lanserte BlackBerry endelig et nytt operativsystem og to nye telefoner i går kveld. Borte er de gamle, og til dels rotete BlackBerry-menyene, og borte er også Research in Motion-navnet (RIM), som selskapet tidligere brukte.
Av de to nye telefonene, Q10 og Z10, er det nok Z10 det knytter seg størst forventninger til. I motsetning til Q10 er dette en telefon med stor berøringsfølsom skjerm. En variant RIM/BlackBerry tidligere ikke har hatt så mange av. Fokuset har først og fremst vært på profftelefon er med fulltastatur.
Vi tok turen ned til BlackBerry-importøren TrigCom, for å se på BlackBerry Z10.
Les også: BlackBerry lanserte nye telefoner og helt nytt OS
Stilren i svart
Det var den sorte utgaven av Z10 vi fikk klå på. Undertegnede synes kanskje den hvite har sett hakket flottere ut på bilder, men den sorte er ikke ueffen den heller. Den kan best beskrives som stilren.
Telefonen virker velbygget og solid. Den føles mer kompakt enn mange av de store Android-toppmodellene, men det er likevel ikke fryktelig store tall som skiller Z10 fra konkurrentene. Det er bare noen millimeter her og der som er kuttet av. Inntrykket kommer muligens av skjermen som er en del mindre enn vi er vant til, med bare 4,2 tommer, mot omkring 4,8 tommer for de råeste Android-mobilene.
Sylskarp, men litt lyssvak skjerm
Skjermen slår oss som svært skarp og god på fargegjengivelse. Andre medier har allerede sagt at den fremstår som litt lyssvak. Det la vi ganske fort merke til at Z10 er, sammenliknet med for eksempel Nokias Lumia 920 og Apples iPhone 5.
Vi tar oss i å savne knappene vi er så vant til på forsiden av telefonen. Ikke bare mangler den knapper på forsiden, men i mange av menyene mangler den også snarveier på skjermen. Her foregår det aller meste av den grunnleggende menynavigasjonen ved å sveipe en tommel over skjermen.
Betjenes med én hånd
Under lanseringen av operativsystemet og telefonene la BlackBerry-sjef Thorsten Heins stor vekt på at telefonen skal kunne betjenes med én tommel. I forbifarten virket det kanskje mest som litt kreativ markedsføring, ettersom man strengt tatt kan betjene de fleste telefoner med én hånd om man vil. Vi merket fort at Z10 faktisk skilte seg ut, og at Heins ser ut til å ha sine ord i behold.
Som de fleste andre telefoner har Z10 en applikasjonsmeny som strekker seg over flere sider med innhold. Målet til BlackBerry er imidlertid at du skal måtte gå tilbake til denne menyen ganske sjelden.
Peek, Flow og Hub
Målet skal oppnås ved hjelp av trekløveret Peek, Flow og Hub. Disse tre funksjonene gjør at du for det meste kan veksle mellom innholdet du bruker med korte sveip over skjermen.
Det tok et par øyeblikk fra vi fikk telefonen, til vi var helt komfortable med måten å bruke telefonen på. Men i løpet av den drøye timen vi tilbragte med Z10 satte menyene seg ganske greit i fingrene.
Se bak appen
Ved å sveipe opp og til høyre på skjermen avslører Peek hva som foregår i appen som ligger bak den aktive, inkludert varslinger fra BlackBerry Hub. Etter å ha tittet bak appen kan vi velge å sveipe tommelen videre, og avsløre hele innholdet i Hub-en, eller å sveipe tilbake til den aktive applikasjonen. Den aktive applikasjonen stopper ikke mens dette foregår.
Sveiper vi rett oppover kommer vi til listen over aktive apper, som BlackBerry har døpt Flow. Her ligger alle dine nyligst brukte apper. Telefonen styrer selv om de får jobbe i bakgrunnen eller ikke. Eksempelvis kan nettleseren fortsette å laste inn en side når du går ut av den, mens en video vil settes på pause.
Fantastisk for deg som bruker noen få viktige apper
Selv om Apple i stor grad har gjort uttrykket «there's an app for that» universelt, og det er tungt fokus på apptilgjengelighet under hver lansering av et nytt operativsystem, er det nok slik at mange bare bruker et begrenset sett med faste apper.
Ved at Flow til enhver tid har oversikt over de appene du bruker mest, og Hub har oversikt over alle meldinger du har fått på e-postkontoer, SMS eller sosiale media, trenger du i praksis bare å gå til appmenyen når du en gang i blant skal starte en app du bruker sjelden.
Den er rask og ryddig
Noe vi syntes var svært positivt var at telefonene vi fikk se på aldri tok seg pauser. Selv om det «bare» er en tokjernet systembrikke som driver telefonen, er det like fullt en av de aller raskeste tokjernerne på markedet. Sammen med et effektivt operativsystem slår det ut i menyer som er en fryd å bruke.
Ellers i telefonen finner vi mer tradisjonelle elementer. En nedtrekksliste fra toppen av skjermen lar deg enkelt styre viktige funksjoner, så som Bluetooth, GPS og trådløst nett. Du får imidlertid ikke varslinger i denne menyen, ettersom BlackBerry Hub og Peek tar seg av akkurat den oppgaven.
Innstillingsmenyene, som i eldre BlackBerry-produkter har vært rotete rottereir, ser svært så oversiktlige ut i BlackBerry Z10. I praksis likner den mye på Android-menyene, bare med ekstra elementer som i stor grad handler om BlackBerrys tjenester og sikkerhetsfunksjoner.
Slutt på den påtrengende sikkerheten
Et annet gammelt spøkelse som har fått fly sin vei, er sikkerheten som i mange tilfeller ikke lot seg velge helt bort i de eldre modellene. Kobler du ikke BlackBerry Z10 til en tjeneste som krever ekstra sikkerhet, for eksempel en Exchange-server eller BlackBerrys egne tjenester, fungerer den som en hvilken som helst annen telefon.
Du kan til og med koble telefonen rett til PC-en uten å behøve å bruke BlackBerry Desktop eller den nye BlackBerry Link-programvaren. Hvis du vil overføre filer så gjør du det på helt vanlig måte, ved å trekke dem fra ett sted til et annet i et utforskervindu.
Vekk den uten et tastetrykk
Vi nevnte at det ikke er knapper på forsiden av telefonen. Z10 har imidlertid noen knapper spredt langs sidene på telefonen. Låsetasten er plassert midt oppå telefonen, mens langs høyresiden har den volumtaster.
Det er kanskje ikke den viktigste av funksjoner, men vi fikk likevel sansen for at vi ikke behøver å trykke på noe for å vekke telefonen fra dvale. Det holder å sveipe fra bunn av skjermen og opp.
Titt bak skjermlåsen
Sveiper vi gradvis avsløres innholdet bak låseskjermen litt etter litt. «Sløret» vi trekker av menyene tilpasser seg dessuten hvor fingeren er på skjermen, slik at du kan titte på den delen av skjermen du måtte ønske, hvis du bare sjekker innom kjapt.
Slipper du låseskjermen ned igjen kan du velge å sveipe fra toppen av skjermen og ned etterpå. Da vil telefonen gå inn i nattmodus, og avsløre en vekkerklokkefunksjon. Grafikken er pen og, vekkerklokken stilles ved at du trekker viserne rundt klokken. Det hele er elegant og særdeles intuitivt.
Ellers tok vi turene innom flere av spesialfunksjonene BlackBerry har bygget inn. En funksjon som kalles Remember lar deg for eksempel opprette mapper for prosjektene dine, der du kan lagre alt tenkelig innhold, inkludert det du måtte ha i skytjenester som Evernote og liknende.
Intuitiv og stilig foto-app
Fotoapplikasjonen er rask og god, og lar deg ta mange bilder i kjapp rekkefølge. Etterpå kan du skyve på en bryter for å finne bildet som viser motivet fra sin beste side. Hvis det er et ansikt i motivet zoomer telefonen automatisk inn på ansiktet etterpå, slik at du kan korrigere for lukkede øyne og liknende.
Vi ble ikke helt sikre på om selve ansiktet justeres separat fra resten av bildet. I appen fremstod det litt slik, men det vil i så fall kreve sitt av programvaren bak, som da i praksis må sy sammen to bilder. Alt vi kan konstatere var at BlackBerry har funnet en svært intuitiv måte å gi deg det beste bildet du kan få fra kameraet.
Skulle du behøve å redigere bildet etterpå har produsenten kastet inn en fotoflikkefunksjon som fremstår som svært kraftig.
Uferdig men bunnsolid
Telefonene vi tittet på kjørte tidlig programvare, men skal være endelig maskinvare. Det imponerte oss veldig hvor stabilt alt likevel var. Ut fra tiden vi fikk med produktene fremstod de så godt som salgsklare.
BlackBerry selger allerede telefonen sin i Storbritannia, så det fins salgsklar utgave av programvaren, selv om akkurat disse telefonene ikke var utstyrt med den. I praksis var den eneste uferdige funksjonen vi fant en navigasjonsapplikasjon som ikke støttet Norge. Dette regner vi med er på stell når telefonen treffer norske breddegrader.
Det er fryktelig mye mer vi kunne nevnt om Z10. Det velfungerende skjermtastaturet, sikkerhetsfunksjonene som fortsatt er der hvis du trenger dem, lynmeldingstjenesten BlackBerry Messenger og mange andre ting. Vi fikk se på det meste – men til det strekker ikke en sniktitt helt til. Vi kommer til ta en grundig gjennomgang av Z10 så fort telefonen kommer inn til test.
Les mer om pris og tilgjengelighet under denne kjappe videosnutten.
Kommer sannsynligvis i mars
Etter hva vi fikk fortalt fra TrigCom vil det sannsynligvis skje en gang i løpet av mars. Er du ekstra ivrig på å skaffe deg en BlackBerry Z10 kan telefonen allerede forhåndsbestilles hos TrigCom, men siden prisen ikke er endelig er heller ikke forhåndsbestillingene bindende. Du kan likevel forvente en pris i premiumsjiktet – antakeligvis et sted rundt 5000 kroner.
Det er mye som skal klaffe for BlackBerry før Z10 blir en hit. Spesielt i Norge, der BlackBerry tradisjonelt har stått ganske svakt. Hvis det ikke skulle klaffe er det iallfall vårt inntrykk at det neppe står på produktene. Z10 oppfører seg på en helt annen måte en konkurrerende mobiltelefoner, og for det meste ser forskjellene ut til å være av det positive slaget.
Vi ser faktisk ikke bort fra at BlackBerry Z10 og det nye operativsystemet kan bli en joker i den pågående mobilkrigen. Hva tror du?