Til hovedinnhold

Panasonic LX5

Vi har vært så heldige å få tilbringe litt tid med den nye Panasonic LX5, som lanseres i dag. Vi skrev om den allerede på mandag, etter at panasonic selv la ut informasjon, men i dag kan vi også presentere en liten sniktitt på kameraet som tar mål av seg til å bli entusiastenes nye favoritt.
Først må vi ta noen forbehold: Kameraet vi brukte hadde firmware v. 0.2. det betyr at ting ikke nødvendigvis var ferdig - det gjelder både bildekvalitet, og hvordan kameraet oppfører seg under bruk. Panasonic lar oss likevel publisere bilder fra kameraet i opp til 2 megapiksler, slik at man i hvert fall kan vurdere eksponering, farger og slikt til en viss grad. Jeg har ikke hatt tilgang til RAW-konverteringsverktøy for dette kameraet, og har derfor bare kunnet vurdere JPG-bildene.

Kamerahus
Det første som slår oss er at dette kameraet er lite. Det er mindre enn for eksempel Canon G11 - mer som Canon S90. Det er litt bredere og litt høyere enn forgjengeren, LX3, men til gjengjeld er det noe tynnere og lettere, og framstår som et slankt og lite kamera. Det vil gå lett ned i en innerlomme, og for damer med håndveske vil det være nesten umerkelig.
Panasonic har utstyrt det med et gummibelagt grep på høyre side, slik at det ligger godt i hånden, og til tross for objektivet, som stikker en liten centimeter ut fra kamerahuset, selv når det er slått av, virker det aldri klumpete.

Les testen vår av Panasonic LX3

Tverrsnitt av objektivet på LX5

Objektiv
Objektivet på forrige modell ble svært vel mottatt, blant annet på grunn av den store lysstyrken. Det hadde største blender på f/2 på vidvinkel (24mm) og f/2.8 på tele (60mm). Kritikken mot det gikk på at det ikke var nok zoom på det. Det har Panasonic nå gjort noe med, og tilbyr 3,8x zoom, tilsvarende 24-90mm som er en klar forbedring fra forrige modell. Den store blenderen er beholdt, men på grunn av større største brennvidde, er blendere noe mindre her - f/3,3. Du tenker kanskje at en blender fra eller til ikke gjør så mye, men husk at en forskjell på en blender gjøre at du kan klare deg med en ISO-verdi lavere, som igjen kan øke bildekvaliteten betraktelig.

Funksjoner
Når du slår på kameraet starter det raskt, så du slipper venting. Du har alle vanlige manuelle kontroller (P, A, S og M) i tillegg til Panasonics utmerkede automatikk. Disse finner du på programhjulet på toppen av kameraet, og alle med erfaring fra speilfrefleks vil umiddelbart kjenne seg igjen. Programhjulet har også og egendefinerte funksjoner, som der du kan lagre innstillinger du ofte bruker, og raskt skifte til dem.
Vi gjorde en rask test av seriebildefunksjonen, og fant at kameraet kunne ta serier på tre bilder. Disse ble tatt på ca ett sekund. Vi ønsket oss lengre serier enn dette, og mener at et større buffer hadde løst det. Det som var litt rart, og samtidig positivt, var at kameraet også kunne ta tre RAW-bilder på ett sekund. Dermed burde det vært plass til langt flere JPG-bilder egentlig. Det er mulig at dette endres i en ferdig firmware, men i hvert fall positivt at du ikke må vente lenge mellom hvert RAW-bilde.

Justeringer for bildeformat og fokusfunksjon ligger på selve objektivet.

Du kan velge mellom bildeformat på 16:9, 3:2, 4:3 eller 1:1. De fleste kameraer vil bare beskjære bildet i forhold til originalen (som nesten alltid er 4:3) for å få de andre formatene. LX5 gjør det litt annerledes. Den har en litt spesiell bildebrikke på 1/1,63 tommer, som er større enn bildesirkelen. Det betyr at når du bruker 16:9-format, får du få med mer på sidene enn hvis du benytter 4:3. Til gjengjeld vil du få med mer i over- og underkant dersom du bruker 4:3. 1:1 er egentlig bare en beskjæring av 4:3, da det har samme bildehøyde. Brikken er altså så høy som en 4:3-brikke, men den er like bred som en 16:9-brikke. Dette gjør at kameraet har langt flere piksler enn de man faktisk får utnyttet. Du får følgende pikseltall med de ulike formatene:16:9 - 8,9 megapiksler, 3:2 - 9,5 megapiksler, 4:3 - 10 megapiksler og i 1:1 - 7,5 megapiksler.

Autofokus
Autofokus virket rask som forventet. Dersom du har ambisjoner om å benytte følgefokus for hurtige motiver, kan det by på problemer. Dette er en utfordring for alle kompaktkameraer og speilløse systemkameraer, da kontrastfokusen de benytter i utgangspunktet er treg. Men med fordelen du har av en liten bildebrikke, blir dybdeskarpheten stor, og dermed er det ikke så farlig om den bommer. Benytter du vanlig fokus på bevegelige motiver, er det sannsynlig at kameraet ikke klarer å låse fokusen, og dermed får du ikke tatt bildet når du ønsker det.

Liten dybdeskarphet er mulig selv på f/2,8.

Bildekvalitet
Det er vanskelig å si noe endelig om bildekvaliteten, siden kameraet ikke var helt ferdig, men vi setter stor pris på at Panasonic ikke falt for fristelsen til å øke oppløsningen. Man kan forbedre bildekvaliteten på mange måter så lenge man holder pikseltallet nede. På oss virker det som om det takler høylys bra. Vi tok stort sett bilder på full automatikk, og det kameraet gjør med kontrastrike motiver, er å undereksponere litt, og så hente fram de mørke områdene etterpå. Det gjør at du får godt eksponerte bilder uten utbrendte høylys - faktisk bedre enn du ville klart med manuell eksponering uten mye etterarbeid på en PC.

Med mekanisk blender har man en viss dybdeskarphetskontroll, selv med en relativt liten bildebrikke. Dette bildet er tatt med makrofunksjon på få centimeters fokusavstand med blender f/2,8.

ISO-verdien kan stilles fra 80-12800. På 6400 og 12800 reduseres bildestørrelsen til 2,5 megapiksler. Våre uformelle tester viser at støy og detaljer er under god kontroll til og med ISO 800, noe som er bra for et kompaktkamera. ISO 1600 og 3200 er relativt grisete, mens 6400 og 12800 kun kan brukes dersom du skal ta bilder av en UFO eller den avskyelige snømannen (slike bilder skal som kjent være uklare og med svært lite detaljer).

Konklusjon
Jeg synes ikke vi kan trekke noen endelig konklusjon ut fra den relativt korte erfaringen jeg har hatt med en preproduksjonsmodell. Men siden vi kan anta at ting blir bedre snarere enn verre i den endelige modellen, ser jeg ingen grunn til å frykte Panasonic LX5. Dette ser ut som en verdig arvtaker etter LX3, og en klar utfordrer til kameraer som Canon G11 og S90, samt Samsung EX1.

Les vår sniktitt på Canon S90 og testen av Canon G11.

annonse