Tek.no

Sniktitt

Sony Xperia Z4 Tablet er det letteste nettbrettet i klassen

Vi har prøvd Sonys nye lynraske 10,1-tommers nettbrett.

Sony
2 Mar 2015 10:56

Tek.no/Barcelona: Sony åpner Mobile World Congress i Barcelona med lanseringen av et nettbrett de hevder er både lettere og tynnere enn konkurentenes nettbrett. Vi har fiklet med brettet.

Det første som slår oss er også at Xperia Z4 Tablet er tynt og lett nettbrett. Dessuten likner det svært mye på Xperia Z3 Tablet Compact, som kom på markedet i november i fjor. Men det er mer enn størrelsen som skiller de to brettene.

Nykommeren har en 10,1 tommer skjerm med svært høy lysstyrke og 2K-oppløsning. Den har også den kraftige Snapdragon 810-brikken, som kjører 64-bit Android Lollipop. Mange fine navn og tall der, men det betyr egentlig bare at brettet har sylskarp skjerm, og en svært kraftig motor.

Tynt og lett

Opplevelsen i det vi får nettbrettet mellom hendene er ikke ulik den Xperia Z3 Tablet Compact gav oss. Brettet er så tynt og lett at vi blir sittende en kort stund og veie det i hendene. Skjermen lyser mot oss, og i den dunkle belysningen vi sitter i blir brettet rene arbeidslampen. Men det er enkelt å dimme lyset, eller stille det inn så det tilpasser seg automatisk.

Xperia Z4 Tablet er bare 6,1 millimeter tykt.

Sony har alltid hatt en relativt bred ramme rundt skjermen. Det har Sony Xperia Z4 Tablet også. Men rammen er ikke lenger så overdimensjonert som før.

Skjermen er en drøm å se på, med en oppløsning som er så høy at det ikke er mulig å se de enkelte pikslene uten hjelpemidler. Sonys skjermteknologi får LCD-skjermen til å fremstå som en fest. Men vel så imponerende er hastigheten. Her kan vi bla i bilder i full HD, og det så raskt at vi blir grundig imponert. Her snakker vi om høyoppløste bilder på en høyoppløst skjerm, og bildene er ikke mellomlagret i hurtigbufferen (RAM).

Brettet veier 389 gram, eller 391 om du velger varianten med 4G (LTE). Tykkelsen er utrolige 6,1 millimeter. Til sammen gjør dette at vi får følelsen av at vi ikke har stort mer enn en skjerm mellom hendene. Likevel har den et batteri som gir opptil 17 timer sammenhengende filmavspilling. Brettet er også vanntett (IP68), noe Sony er alene om å kunne tilby på sine topp-modeller.

Dette tynne og lette nettbrettet er altså kraftig nok til å kunne erstatte en bærbar PC på de fleste områder.

Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Gjenkjenner hodetelefonene dine

Brettet har fått en ny funksjon som gjør at det gjenkjenner hodetelefonene du kobler til. I praksis sender den et signal til øreklokkene, og får en tilbakemelding som gjør at den kan tilpasse lydbildet til maskinvaren i hodetelefonene dine. Slik skal den kunne gi bedre lyd i enkle hodetelefoner, mens det er mindre å hente om du allerede har et kvalitetshodesett. Analysen skal visst nok ta litt tid, slik at lyden blir bedre litt etter litt. Vi rakk ikke å prøve hvordan dette fungerer i praksis, og må medgi at vi er litt skeptiske til konseptet. Vårt generelle inntrykk er at dårlige hodesett er dårlige hodesett, uansett hvilke innstillinger du gjør i lydbildet.

Brettet har ellers fått et bedre kamera for selfies (5 megapiksler). Hovedkameraet er på 8,1 megapiksler. Hvor stor andel av netbrettbrukerne som også bruker nettbrettet som kamera eller tar selfies, har vi ingen statistikk på. Vi har merket oss at en del turister trekker frem nettbrettet for å knipse bilder av severdigheter, men noen stor prosentandel utgjør denne gruppen neppe.

Et godt frontkamera er uansett bedre enn et dårlig frontkamera. For den som bruker Skype til å snakke med sine kjære på andre kanter av kloden, er det selvsagt fint at bildet er tydelig.

Den lave vekten og skarpe skjermen gjør dette til et ideelt nettbrett for den som vil se film, lese bøker eller bedrive andre aktiviteter der du blir sittende med brettet i hendene over tid. Når brettet ikke veier stort mer enn en avis, kan du bruke det lenge uten å bli sliten i håndleddene. Det vil nok også spillentusiastene sette pris på. For med maskinvaren i Xperia Z4 Tablet kombinert med Sonys PS4 Remote Play, er dette noe av det heftigste du kan spille spill på.

Vi har ikke fått brettet til test ennå, men kommer tilbake med flere detaljer når vi har fått målt faktiske ytelser og sjekket hvordan det hele fungerer i ulike sammenhenger. Da vil vi også kunne si mer om batteritid og lesbarhet i sollys.

Xperia Z4 Tablet kommer i salg i mai, i fargene svart og hvit. Veiledende pris for 4G-versjonen er 5 790 kroner, mens versjonen med WiFi vil koste 4890 kroner.

Sett opp prisvarsel i Prisguide, så får du beskjed når Sony Xperia Z4 Tablet kommer i salg »

På denne siden finner du alle våre saker fra MWC 2015 »

Les også
Nå oppdaterer Sony til Android 5.1
Les også
Sony Xperia Z4 Tablet: Superlett nettbrett på høyoktan
Les også
Butikkene bugner av mobilnyheter i mai
Les også
Sonys neste toppmodell kan få fingerleser
Les også
Dette nettbrettet skal levere skikkelig gromlyd
Les også
Her er Samsung, HTC- og Sonys nye dingser
Les også
En toppmodell for deg som ikke ser på spesifikasjoner
Les også
Sprek design og nye funksjoner
Les også
Her er HTCs oppgraderte toppmodell
Les også
Lenovo Tab S8-50: Latterlig mye for pengene
annonse

Les også