SniktittiPad 2019

Hvorfor kjøpe iPad Pro nå?

Ny og rimelig iPad gjør alt du trenger.

Tek.no / Cupertino: Apples iPad-utvalg har blitt mer og mer rotete de siste årene. Men det har også sine fordeler, ettersom produsenten etter hvert har flyttet mange av de viktigste løsningene og funksjonene ned i sitt enkleste nettbrett – det som bare heter iPad.

I fjor fikk iPad endelig støtte for Pencil, altså den digitale blyanten som Apple selger ved siden av. Dermed kunne drodlere, tegnere og notatentusiaster overalt få tilfredsstilt kriblingen i fingrene for forholdsvis få penger sammenlignet med tidligere.

Før fjorårets versjon trengte du en av iPad Pro-modellene for å kunne tegne med Apple Pencil – eller du måtte bruke én av de mange pennene fra konkurrerende tilbehørsprodusenter.

Tastatur og Pencil av samme sort som iPad Air støtter kan brukes med iPad 2019. Siden det er fysisk tilkobling på brettet slipper du å bruke Bluetooth-taster. Samtidig – Apples tastaturdeksel er svinedyre med en pris på rundt 17 hundrelapper.

Endelig tastaturstøtte

Siden jeg er nokså ubrukelig med penn mellom fingrene har jeg vært litt misfornøyd over mangelen på tastatur. Men i år ble endelig også det lagt til som mulighet i den vanlige iPad-pakken.

Her er endelig de fysiske tilkoblingene for tastatur på plass og det betyr at det er sluppet et tastaturdeksel fra Apple også.

Størrelsen på iPaden har økt fra 9,7 tommer til 10,2. Det betyr at den er omtrent på størrelse med den elleve tommer store iPad Pro-modellen. Men prisen er langt lavere – iPad «vanlig» begynner på 4.000 kroner for minste modell.

Prisen er imidlertid også høyere enn for den utgående iPad 2018-modellen.

Til tross for tre år gammel prosessor går det meste på iPad-skjermen fort unna – inkludert å kjøre flere ulike apper samtidig.

Tastene fra gamle Pro og siste Air

Den økte skjermstørrelsen, og dermed størrelsen på hele brettet, betyr at det kan bruke det samme smarttastaturet som siste generasjon iPad Air bruker. Det er i og for seg en fordel ved at det blir litt færre «gale» tastatur å velge i hvis du handler nettbrett og tastatur hver for seg.

Og siden iPad Air 3 er en slags gjenskaping av den mellomste iPad Pro-modellen er tastaturet det samme også som fra den gamle toppmodellen. Og et tastatur jeg har hatt gleden av å taste et traktorlass notater på gjennom et drøyt år med iPad Pro på slep i ryggsekken. Det føles litt rart å skryte av et Apple-tastatur i disse dager – de har ikke hatt så stort hell med denne delen av produktene sine på en stund ... men akkurat disse tastaturdekslene er meget gode.

Pakken med iPad og tastatur er svært lett og god å ha med seg. Ulempen er at når iPaden koster 4.000 kroner blir kostnaden for et tastaturdeksel til 1700 kroner relativt sett meget høy. Så jeg er litt usikker på hvor mange iPad-kjøpere som tar seg råd til et slikt deksel. Hvis du er i tenkeboksen er det uansett greit å vite at hvis du har riktig bruksmønster kan det antageligvis mer enn doble nytteverdien av nettbrettet ditt.

Til tross for prisen er det det første tilbehøret jeg hadde kjøpt til et slikt nettbrett, og jeg hadde rett og slett ikke tvilt noe særlig på det sammenlignet med andre avgjørelser av lignende sort.

Den litt større skjermen ser stadig svært bra ut. Oppløsningen er på et lite stykke over full-HD. Både lysstyrke og fargegjengivelse virker å være akkurat som vi forventer fra Apple-produkter selv om dette er et forholdsvis rimelig medlem av iFamilien.

Beholder gammel prosessor

En nokså uvanlig ting for denne iPad-oppdateringen er at maskinvaren inni faktisk ikke endres i det hele tatt. Her re det fortsatt Apple A10 Fusion-brikken som vi kjenner fra iPad 2018 som står inni. Apple gjorde et poeng av at det ytelsesmessig er en overlegen brikke sammenlignet med en svært billig bærbar PC.

Og de har i grunnen rett i at ytelsen slett ikke er så verst, men samtidig er det på sin plass med en liten obs-markering akkurat her. For det er ikke ytelsen som er det potensielle problemet. Apple serverer programvareoppdateringer ikke bare basert på alderen på produkter, men ofte også basert på alderen til prosessorene som står i produktene.

Det betyr at dagens nylanserte iPad 2019, potensielt får oppdateringer i kortere tid enn iPad Mini 2019 som har vesentlig nyere og kjappere prosessor. A10 Fusion er tross alt en tre år gammel prosessor blitt.

Uansett blir den oppdatert en god stund ...

Samtidig; det vil uansett være minst et par år igjen med storoppdateringer igjen for den nye iPaden, og tre år om vi tar med småoppdateringene året etter den siste store. Hvis vi ser til Android-universet får du uansett aldri mer enn to års oppdateringer etter kjøp. Så iPad 2019 har kun dårlige litt svake oppdateringsutsikter når vi sammenlignet med Apples egne produkter.

Å være best i klassen gir ikke bare skryt og fornøyde kunder – det gir også forventninger som kan være vanskelige å leve opp til.

Den viktigste oppdateringen kommer iPad 2019 med rett ut av esken. Den har iPadOS forhåndsinstallert, og det betyr at du kan kjøre flere programmer samtidig. Du kan koble til USB-minne og du kan kjøre mørk modus. Du kan ha småprogrammer på hjemskjermen og gjøre en rekke ting som ikke var mulig for iPader tidligere.

Og ut fra det jeg fikk se etter dagens lansering lot den ikke til å ha nevneverdige problemer med å henge med selv om prosessoren drar på årene.

Med iPadOS kan du hente inn innhold fra flere kilder. Nå blir det for eksempel mulig å koble til helt vanlige USB-pinner via overgang og flytte filer til og fra dem rett i iPad-menyene.

Så hvorfor kjøpe iPad Pro?

Det melder seg naturligvis et visst behov for å besvare spørsmålet jeg åpnet med. Hvorfor kjøpe iPad Pro nå? Vel, hvis du trenger massevis av rå kraft til appene dine er en iPad Pro et bedre valg. Likeså hvis du vil ha et brett som er luksuriøst på alle måter – her kan du få inntil 1 terabyte lagring, og du får fire svære høyttalere som eliminerer behovet for Bluetooth-høyttaler i bagasjen. Du får ny design der skjermen tar opp mer av den totale flaten, og du får USB-C-kontakt som snakker med flere ting enn Lightning-kontakten i andre Apple-produkter.

Det finnes altså stadig flere grunner til å velge iPad Pro. Men hvis grunnene handlet mest om tilbehøret du kan koble til er de nå ute av verden – du kan klare deg med den billigste.

Og hvis du er helt sikker på at du ikke trenger tilbehøret heller, kan du spare en tusing på å gå for 2018-modellen. Da får du 0,5 tommer mindre skjerm og du mister tastaturtilkoblingen. Ytelsen er lik og iPadOS kommer som en oppdatering til den også.

Her er alt som ble lansert:

  1. Ny Apple Watch med «alltid-på-skjerm»
  2. Billig spilltjeneste kalt Apple Arcade
  3. Strømmetjenesten Apple TV+
  4. Ny iPad med større skjerm
  5. iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max
  6. iPhone 11
annonse