Til hovedinnhold

Rykteoppsummering: Samsung Galaxy S9

Kan få lynraskt kamera, fingerskanner under skjermen og februar-lansering.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Nytt 30.11: Saken er oppdatert med ytelsesmålinger av den angivelige systembrikken.

Det er ikke mer enn et halvt år siden Samsungs Galaxy S8 ble lansert, til trampeklapp fra vår egen mobilekspert. Allerede nå har det imidlertid begynt å svirre rykter rundt hva oppfølgeren dens, sannsynligvis kalt Galaxy S9, vil by på når den ankommer som den kanskje første flaggskiptelefonen etter iPhone X.

Her tar vi en gjennomgang av ryktene som så langt har dukket opp rundt den etterlengtede telefonen.

Ryktene oppsummert:

  • Når kommer Samsung Galaxy S9: Sannsynligvis mars 2018.
  • Plassering av fingerleser: Rykter om fingerleser i skjerm, men sannsynligvis på baksiden.
  • Design: Alle rykter tilsier at vi får en S9 som likner veldig på S8-modellene.
  • Maskinvare: Får en Exynos 9810-prosessor (for Europa og Asia), muligens større batteri og mer RAM.
  • Kamera: Kan få dobbelkamera av samme type som står i Galaxy Note 8.
  • Prisen: Enkelte rykter hevder den ikke vil nærme seg iPhone X-priser. I så fall bør den ikke lande langt over S8 ved lansering.

Oppdatering 30. november:

Blir tregere enn iPhone X

Denne ytelsesmålingen skal angivelig vise at kommende Galaxy S9 blir svakere enn iPhone X.

I november annonserte Samsung sin nye Exynos 9810-brikke som med stor sannsynlighet vil bli systembrikken i Galaxy S9.

Etter dette har skjermbilder av det som skal vise ytelsen til den nye systembrikken lekket på nett, og dette er ikke lystig lesning for alle som håpet Samsung ville slå tilbake mot iPhone X' overlegne ytelse.

Målingene viser nemlig at Galaxy S9-prosessoren «bare» oppnår 2680 poeng i testen av énkjerneytelse og 7787 poeng med alle prosessorkjerner i bruk. Til sammenligning knuser iPhone X-prosessoren disse tallene, men henholdsvis 4197- og 10 051 poeng i samme tester. Dette tilsvarer en ytelsesforskjell på henholdsvis 57- og 29 prosent.

Samsung jobber nok fortsatt med å optimalisere ytelsen til prosessoren frem mot lanseringen neste år, men om tallene stemmer er ytelsesgapet uansett for stort til at S9 vil kunne true iPhone X som ytelseskongen.

Disse Exynos 9810-systembrikkene kan bli å finne i Galaxy S9.

Den nye Exynos-systembrikken skal ifølge Samsung være bygget på andre generasjon 10-nanometerprosess, by på tredje generasjon prosessorkjerner og levere bedre grafikkytelse enn tidigere. Selve modemet skal få økt den teoretiske nedlastingshastigheten fra 1 Gbit/s hos Galaxy S8, til 1,2 Gbit/s.

Mange produsenter av smarttelefoner har begynt å få en forkjærlighet for minst seks gigabyte systemminne, men det er ikke sikkert Samsung henger seg på denne minnefesten for sin Galaxy S9. S8 er med sine 4GB minne allerede lynrask, og pengene kan heller brukes til å prioriterer ting som er mer essensielle for brukeropplevelsen, som nye funksjoner. Mer minne spiser dessuten raskere av batteriet, og når vi først er inne på det: det ryktes at Samsung vil benytte seg av en ny PCB-prosess som gir plass til et større batteri enn tidigere.

Oppdatering 23. november:

Lanseres kanskje tidligere enn ventet

Hvert år går det rykter om når den neste Galaxy S-modellen skal komme. Og aller mest populære av disse ryktene, er ryktet om at den skal komme tidligere. Det ryktet går, nær sagt som ventet, også for Galaxy S9.

Venturebeats garvede, og ofte treffsikre, ryktemaker Evan Blass melder nemlig at det kan hende vi får se Galaxy S9-modellene under CES-messen i januar, før den endelig lanseres rundt det vanlige tidspunktet, ved MWC-messen i februar-mars.

Siden dette er et gjengangerrykte bør du ha solide saltreserver og en stor klype for akkurat denne. Men samtidig pleier Evan Blass å treffe ganske godt, og det er ikke lenger helt uvanlig å vise frem smådetaljer fra kommende modeller for å holde kundene varme når det drysser toppmodeller fra konkurrenter.

Samsung drar en Apple på baksiden av S9?

En ting som har irritert med alle Galaxy 8-modellene er plasseringen av fingersensoren. Et litt kranglete utvalg ansiktslåser der iris-gjenkjenningen virker best i mørke, og ansiktsgjenkjenning bare i godt lys, gjør at man titt og ofte må bruke fingerleseren på baksiden. Her har Samsung så langt plassert den side om side med kameramodulene. Det har gjort det vanskelig å bli helt sikker på om man faktisk treffer fingersensoren eller ei, siden man som regel ikke ser baksiden av telefonen når man skal åpne den.

BGR.com har fått tak i nye bilder av det som skal være deksler til S9-modellene viser en loddrett stripe for kamera- og fingerleserfeltene på baksiden av telefonen. Altså mer eller mindre samme vri som Apple har gjort i iPhone X - selv om de altså ikke har fingerleser noe sted på telefonen.

For Samsungs modell betyr det imidlertid at fingerleseren i tilfelle ikke blir sidestilt med kameraet lenger. Midt på er betydelig enklere å treffe, enn å føle seg frem til ett av flere små søkk på samme «linje».

Det gikk rykter både for S8-modellene og nå for S9 (se lenger ned i saken) om at telefonene ville få fingerleser bygget inn under skjermen. Det har de så langt ikke fått , og de nye ryktene strider dermed mot de gamle ryktene. Hva som blir fasit vil tiden vise.

Oppdatering 10. november:

Til Norge i mars?

Vi har sett det år etter år, rykter peker på at lansering vi skje i januar, men januar kommer og går og vi sitter der fortsatt uten noen ny Galaxy.

Galaxy S6 ble eksempelvis vist frem 1. mars 2015 og var i butikk på tampen av samme måned. Galaxy S7 ble vist frem 21. februar 2016 og ble sluppet i starten av mars. Galaxy S8 ble avduket i slutten av mars og lansert sist i april. «Point made»?

Vi heller mot å tippe sjansen er stor for at telefonen lanseres under MWC i Barcelona, som går av stabelen 26. februar 2018, og at den kommer i butikk mot slutten av mars.

Ellers er det ventet at Galaxy S9 vil komme med nyeste versjon av Android 8 «Oreo» ut av boksen.

Får neppe iPhone X-pris

Da Galaxy S8 ble lansert hadde den en pris på omtrent 7600 kroner. Det er vanskelig å si noe om prispunktet for oppfølgeren, men så lenge Samsung også ønsker å videreføre sin dyrere Galaxy Note-serie, og ha en Galaxy S9+ til fortsatt «spiselig» pris, kan Galaxy S9 vanskelig bli veldig mye dyrere – selv om iPhone X riktig nok er i gang med å øke taket for hva en mobiltelefon kan koste.

Fingerskanner nederst på skjermen

I forkant av Galaxy S8-avdukingen var det ryktet at telefonen ville få en integrert fingerskanner i skjermen. Som vi nå vet er S8 sin skanner klønete plassert på baksiden av telefonen, ved siden av kameraet. Dette skal skyldes at Samsung ikke fikk teknologien til å fungere tilfredsstillende før lanseringen, og skal vi tro siste nytt virker det heller ikke som om Galaxy S9 vil la deg logge på på denne måten.

Som blant andre SamMobile rapporterer har det nemlig dukket opp en ny patentsøknad fra Samsung som tyder på at de ønsker å plassere fingeravtrykksensoren under skjermen på sitt neste flaggskip.

Patentteksten, som kun er tilgjengelig på koreansk, skal beskrive en «superrask» fingeravtrykkleser som er bygget inn i en fordypning helt nederst på telefonens fremside. Det er altså ikke bekreftet at patentsøknaden faktisk gjelder Galaxy S9, men det er nok ikke en helt urimelig antakelse.

For en idé om hvordan dette kan komme til å se ut kan du tenke på kameraet til Essential Phone, som stikker litt ned i skjermen fra toppen av telefonen, bare fra bunnen i stedet.

Filmer 1000 bilder per sekund

Galaxy S9 kan få et lynraskt kamera med mulighet til å skyte 1000 bilder per sekund i Full HD-oppløsning.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et av de mer interessante ryktene rundt Galaxy S9 så langt er at den kan få et svært raskt kamera. Det er ETNews som via industrikilder melder at Galaxy S9 kan filme i Full HD-oppløsning med vanvittige 1000 bilder i sekundet. Til sammenligning får iPhone X mulighet til å filme med 240 bilder per sekund i samme oppløsning mens Sony Xperia XZ Premium kan filme med 960 bilder i lavere oppløsning og i et begrenset tidsrom.

Samsung har angivelig produsert sin egen bildesensor for dette formålet og det ryktes at de planlegger å pare denne med en svært rask dedikert minnebrikke. Slik kan alle dataene som mottas fra sensoren prosesseres uten å legge beslag på mye prosessorkraft og slakke ned de øvrige funksjonene til telefonen under opptak.

Synes du mobilene har blitt for store?
Her er en liten toppmodell å vurdere»

(Kilder: Qualcomm, ETNews, Techradar, Digitaltrends, Gadgets360, NextPowerUp)

annonse