Tek.no

Rykte

Intel utsetter ny prosessorplattform

«Cannonlake» og videre krymping må vike for «Kaby Lake» i 2016.

Selv om de fleste av oss for øyeblikket ser frem til «Skylake», Intels neste prosessorarkitektur som er forventet å lanseres i august, lever ikke Intel like mye i «nuet». Prosessorgiganten har nemlig lagt planer for mange år frem i tid og spesifisert både nye prosessorplattformer og omtrentlige slippdatoer for når vi kan vente oss dem.

Etter Skylake, som straks vil by på prosessorer bygget med 14-nanometersteknologi, har Intel lenge ønsket å lansere etterfølgeren «Cannonlake» – med ytterligere krympet tilvirkningsprosess på 10 nanometer – året etter, altså i 2016.

Kaby Lake før Cannonlake

Nå ser det likevel ikke ut til at Cannonlake blir Skylakes etterfølger. Det kinesiske nettstedet Benchlife skal nemlig ha fått fatt i det som kan være Intels nyeste fremtidsplaner, og her er Cannonlake-plattformen skjøvet ut i tid til fordel for en hittil ukjent plattform kalt «Kaby Lake».

Bryter velkjent oppskrift

Kaby Lake skal i likhet med Skylake, og i motsetning til Cannonlake, fortsatt produseres med 14-nanometerteknologi.

Et av dokumentene Benchlife skal ha fått kloa i beskriver prosessorene i den kommende Kaby Lake-familien. Foto: Benchlife

Selv om det er vanskelig å bekrefte at dokumentet Benchlife har fått tilgang til er ekte, har det lenge vært kjent at krymping av prosessorer stadig blir mer krevende. Senest med Broadwell gikk Intel på en skikkelig tidsoverskridelse, og da var det altså snakk om å krympe fra den 22-nanometerbaserte Haswell-plattformen ned til 14 nanometer.

Foto: Benchlife

Det at Intel nå altså kan se for seg å basere hele tre ulike prosessorgenerasjoner, altså Broadwell, Skylake og nå senest Kaby Lake, på 14 nanometerprosessen bare bekrefter at krympingen blir mer utfordrende for hver gang og at tiden har løpt fra selskapets velkjente Tick-Tock-strategi. Denne går ut på å først lansere en plattform med krympet prosessorarkitektur for deretter å utvikle en helt ny prosessorarkitektur for samme plattform.

Moores lov er 50 år:
Men nå begynner fysikkens lover å gjøre det vanskelig å bruke metodene som benyttes i dagens elektroniske brikker (Tek Ekstra) »

Blir bakoverkompatibel

Ifølge det lekkede dokumentet med ukjent opphav vil Kaby Lake komme i flere varianter. Kaby S-serien for skrivebordsmaskiner vil by på prosessorer med både åpne og sprerrede multiplikatorer – førstvenvte ment for overklokking.

Videre vil Kaby Lake H- U- og Y-prosessorer drive henholdsvis kraftige bærbare til svært strømeffektive ultrabærbare datamaskiner.

Kaby Lake-plattformen vil være bakoverkompatibel med Skylake-prosessorer ettersom den samme LGA 1151-sokkelen blir benyttet.

Cannonlake, basert på 10-nanometersprosess, kan om ryktene stemmer bli å se enten som strømgjerrige prosessorer for ultrabærbare datamaskiner i siste kvartal 2016 eller etter å ha tippet over i 2017.

Først ut er Intels Skylake i august:
Gir oss trådløs lading, raskere minne, raskere lagring og bedre grafikk »

(Kilder: Benchlife, WccfTech)

Les også
Ny Intel-plattform får lynrask lagring og kraftig grafikk
Les også
Intels Cannonlake kan få åtte kjerner
Les også
Bekreftet: Intel utsetter ny prosessorplattform
Les også
Avslørt: Skylake kommer i august
Les også
Så mye batteritid skiller «Skylake» og «Broadwell»
Les også
Dette kan være «Skylake»-spesifikasjonene
Les også
Intel: – Moores lov blir 60
annonse

Les også