Rykte

Huawei Mate 20 Pro kan få fingerleser i skjermen

Blir den en folkeversjon av Mate RS Porsche Design?

Ryktene rundt høstens mobillanseringer går tett i tett om dagen. Og nå er det Huaweis ventede Mate 20 Pro vi kanskje vet litt mer om. Nettstedet XDA-developers melder nemlig om at den kommende telefonen får fingeravtrykksleser i skjermen.

Mate-serien er typisk Huaweis litt større telefonmodeller der de har hatt for vane å banke inn det de har av ny teknologi. På sett og vis er den Huaweis variant av Galaxy Note, bare uten at pennen er med. Galaxy Note er tett knyttet til pennen sin, men for mange kjøpere har den rett og slett vært Samsungen «med alt inkludert».

Her i Norge tyvstartet Mate 10 Pro oppgangen i fjor høst, før P20 Pro virket å sementere den tidligere i år. Sammen med P20 Pro kom det også en litt spesiell Mate-modell i form av Mate RS Porsche Design, med en prislapp på 17 000 kroner. Telefonen har alt P20 Pro kommer med, men med fingerleser i skjermen, trådløs lading og helt ekstreme mengder lagringsplass - opp til 512 gigabyte.

Mate RS Porsche Design for folk flest?

Det deles neppe ut noe særlig mer enn tyggegummi til oss som har gjettet at den ble en forsmak på høstens Mate 20 Pro. Men etter at XDA-developers skal ha fått tak i deler av programvaren som skal kjøre på den nye telefonen ser det veldig ut som om antakelsen stemmer.

Mate 20-modellene vil få en ny Kirin 980-brikke fra Huaweis eget underbruk HiSilicon. Strengt tatt er det innenfor forventningene, siden Kirin 970-brikken har vært brukt i et godt knippe telefonmodeller nå og begynner å dra på månedene.

Les testen av Huawei P20 Pro her »

Enda større batteri, og skjerm

Slik ser Mate 10 Pro ut. Det er strengt tatt den som får en oppfølger nå, mens Mate RS Porsche Design var en slags «one-off»-modell for deg som ville ha en annen design og de nyeste funksjonene før alle andre. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ved siden av fingerleser i skjerm kan det også hende at vi ser et større batteri i de nye Mate 20-modellene. Selv om batteristørrelse og -varighet ikke er den mest spennende funksjonen i en telefon er den definitivt viktig, og de siste par årene har dette vært ett av de viktigere argumentene for å velge Huawei-toppmodeller.

Det ventes en vanlig P20-modell som får 4200 mAh batteri og 6,3-tommers skjerm, mens Pro-modellen kan få hele 6,9-tommers skjerm, og formodentlig et større batteri attåt.

I fjor var det bare Mate 10 Pro som kom til Norge, mens den vanlige Mate 10-modellen ble solgt i andre markeder. Hovedforskjellene på de to var at Mate 10 Pro hadde fingerleseren på baksiden og ikke snarveisfelt på forsiden, og den var også vanntett. Hvis størrelsesforskjellen blir såpass stor er det ikke helt åpenbart hvilken av modellene som kommer til Norge - mobiltelefoner med nær sju tommer store skjermer selger så langt ikke veldig godt her til lands.

Samtidig virker det sannsynlig at Mate-serien kan strekke seg til de størrelsene. For det første har den tradisjonelt vært større enn P-modellene - men nå er den forrige Mate-modellen omtrent på samme størrelse som P20 Pro. Den har altså på sett og vis blitt tatt igjen. For det andre lanserte Huaweis undermerke Honor nettopp modellen Note 10, som har sju tommer stor skjerm.

Unibody av ... glass!?

I Kina er det allerede flere produsenter som har prøvd seg med fingeravtrykksleser i skjermen. Enn så lenge er det kun Huaweis ekstremversjon i Mate-serien som har funksjonen i norske butikkhyller.

En litt spektakulær mulighet som XDA-developer peker på er muligheten for det de kaller en unibody glassdesign. Akkurat det har vi aldri sett gjort før, og litt avhengig av hva man legger i unibody-begrepet kan det bli en ganske uvanlig vri, hvis det dukker opp.

Det skal også kunne være trådløs lading bygget inn i P20-modellene.

I utgangspunktet er disse ryktene ekstremt like Huaweis Porsche-telefon som vi kjenner fra tidligere i år. Unntakene er akkurat der vi forventer dem; lagringsplassen blir ikke like vanvittig. Mate RS Porsche Design har enten 256 eller 512 gigabyte lagring på innsiden, men for P20-modellene ventes det hakket mer forsiktige 128 gigabyte lagringsplass. Det er fortsatt ganske mye sammenliknet med toppmodeller flest, der mange har 64 gigabyte lagring som standard.

Fire ulike modeller

Når man snakker om kreativ glassdesign er det greit å nevne den særegne Honor Magic, som med sin minimale metallramme rundt telefonen ellers bare er i glass. Antakeligvis noe av det nærmere en unibody-design i glass vi har sett så langt. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det skal være snakk om fire ulike Mate 20 Pro-modeller som er på vei. Det er dermed litt usikkert hvilke modeller som får hva. Det er også et åpent spørsmål om én av de fire kan bli en ny påkostet Porsche-modell - og i så fall, er det den noen av disse funksjonene gjelder, eller får den andre unike egenskaper?

En annen ting det er greit å ha i mente er at de fleste mobilprodusenter «lyver» i programvaren sin før telefonen er ferdig lansert. Prototyper har ofte helt feil informasjon i menyene om skjermoppløsning, lagringsplass og mye annet. Dette gjøres som regel bevisst for å hindre denne typen rykter. Fasit er altså litt usikker frem til lanseringen. I fjor ble Mate 10 Pro lansert i oktober, og inntil vi hører noe annet er det sannsynlig at også Mate 20 Pro legger seg i det området.

Det kommer mange nye toppmodeller fra mobilprodusentene de neste par månedene. Her får du oversikt over noen av de viktigste som er på vei »

Les også
Huawei gjør det Apple ikke klarer
Les også
Nå kommer mobilrushet
Les også
Galaxy Note 9 kan få stort batteri og voldsom pris
Les også
Huawei Mate RS Porsche Design: Hva får du egentlig om du kjøper mobil til 17 000 kroner?
Les også
Hils på den dyreste vanlige mobiltelefonen du kan kjøpe
Les også
Huawei P20 Pro har ekstremkamera
Les også
Huawei Mate 10 Pro: Huawei Mate 10 Pro er lett å bli glad i
Les også
Huawei Mate 10 Pro imponerer
annonse