Tek.no

Rykte

AMDs nye prosessor skal kunne måle seg med CPU-er til over ti tusen kroner

Mens den koster under halvparten så mye.

AMD
16 Feb 2017 15:04

Allerede før jul kunne AMD slå seg på brystet og hevde at deres kommende Ryzen-prosessor virkelig var i stand til å konkurrere i den mer ekstreme enden av entusiastklassen – noe de ikke har gjort på mange år.

Men dette var en AMD-kontrollert test, og sist vi virkelig gledet oss til noe fra AMD ble vi skikkelig skuffa. Det har altså vært med en sunn skepsis vi sakte men sikkert har nærmet oss lanseringsdatoen for den nye prosessorfamilien.

AMD-sjef Lisa Su viser stolt frem det som da var kalt «Zen» under selskapets pressekonferanse på Computex i fjor sommer. Prosessorarkitekturen kommer nå straks i butikk under Ryzen-merkevaren.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Men ryktene som fortsetter å lekke ut over og gjennom Internettet er ganske så entydige, og nå har det dukket opp flere ytelsestall som utvilsomt er å glede seg over.

Det vil si en butikkpris på omtrent 4000 kroner her til lands.

Kan måle seg med verstinger

Testresultatene er fra en kjøring av Passmark, hvor AMDs kommende åttekjerner med grunnfrekvens på 3,4 GHz blant annet holder greit følge med Intel Core i7-5960X og en Core i7-6900K.

Begge disse er også åttekjernere, men har da en langt mindre fornuftig pris. Elleve tusen kroner ligger prisen på i norske nettbutikker.

Av åtte tester totalt kom AMD R7-1700X ut som seierherre i fem av dem, og oppnådde en «CPU Mark»-poengsum på femten tusen poeng. Intel Core i7-5960X legger seg omtrent fire prosent foran og i7-6900K får en totalsum som nesten er ni prosent bedre, men så er det altså mot en prosessor til godt under halve prisen.

Det er også et spørsmål om hvorvidt Ryzen-prosessoren kjørte med påskrudd turbomodus under testene.

Detaljerte resultater finner du på nettstedet Wccftech.

Testresultatene viser også at AMDs nye kreasjon heller ikke er noen sinke når det kommer til enkelttrådet ytelse, noe som kan være viktig i visse spill og programmer. Her får alle riktignok litt dask av Intel Core i7-7700K med sin adskillig høyere klokkefrekvens, men det er langt fra noen krise.

Vi skal heller ikke glemme at Ryzen skal kunne overklokkes, og at den altså har en TDP på 95 watt på tross av å ha åtte kjerner. Til sammenligning har Core i7-7700K med sine fire kjerner en TDP på 91 watt.

Dersom disse resultatene stemmer er det mange gode grunner til å glede seg til Ryzen-lanseringen, som visstnok kun er et par uker unna.

Intels versting har ti kjerner og koster 17 tusen kroner:
TEST: Intel Core i7-6950X >>>

(Kilde: Wccftech)

Les også
AMD Ryzen slippes 2. mars
Les også
Dette skal være prisene på Ryzen-prosessorene
Les også
Intel kan svare på AMD Ryzen med nytt Kaby Lake-flaggskip
Les også
AMDs nyeste slår ekstrembrikke fra Intel
Les også
Intel Core i7 5960X - Haswell-E: Så rå er Intels nye ytelsesmonster
annonse

Les også