Tek.no

Rykte

Neste iPhone får høyere oppløsning på kameraet

Men blir det bedre av den grunn?

Shutterstock / Kristoffer Møllevik
Kristoffer Møllevik
19 Mai 2015 05:30

Piksler er som mosaikkfliser; jo mindre fliser du har, desto finere detaljer kan du lage i bildet ditt. Det er det samme med piksler; jo flere piksler du har, desto bedre kan du få frem detaljene i bildet. Bare at i motsetning til det som er vanlig med mosaikk, har vi så mange piksler tilgjengelig når vi fotograferer at vi vanligvis oppgir dem i «megapiksler», altså millioner av piksler.

Så når CNET nå kan melde om et rykte som vi ha det til at Apple vil øke antall megapiksler fra 8 til 12 for sin neste iPhone, får det egentlig noe å si? Er ikke 8 millioner piksler nok? Det er tross alt over 3000 x 2000 piksler.

Har ikke økt på 4 år

Apple har hatt 8 megapiksler på sine mobilkameraer siden iPhone 4s imponerte oss med sitt gode kamera i 2011. Siden de fleste digitalkameraene i dag tar bilder med en oppløsning fra omtrent 10 megapiksler i det lavere sjiktet, og over 30 i det høyere sjiktet, er det ikke så rart dersom Apple skrur opp litt på oppløsningen for å henge med i utviklingen.

Selv om Apple har vært forsiktige og konsentrert seg om å forbedre andre elementer av kameraet i forkant av oppløsningen, henger de bak sin kanskje argeste konkurrent Samsung, som har dobbelt så høy oppløsning på sin Galaxy S6. Og da vi lot leserne blindteste bilder fra flere populære mobiltelefoner, gjorde Galaxy S6 det bedre enn iPhone 6 Plus, så vi vil tro at Apple klarer å forbedre mobilkameraet sitt, selv med flere megapiksler.

Vil du være med på blindtesten selv? Her kan du sammenligne bilder fra 10 populære mobiltelefoner »

Fordeler og ulemper

En umiddelbar ulempe med å øke antall piksler uten å gjøre bildebrikken i telefonen større, er at hver pikselsensor på bildebrikken får mindre plass, og blir mindre. Dette gjør at de individuelle pikslene ikke kan samle like mye lys som tidligere, noe som kan gå ut over bildekvaliteten og resultere i mer bildestøy. Det er flere ting som spiller inn når det kommer til bildestøy, og resultatet er summen av flere komponenter, så vi kan ikke si noe sikkert før vi får testet det selv.

En fordel med den høyere oppløsningen er at du kan få frem finere detaljer i bildene du tar, du får større spillerom til å zoome digitalt i bildene og å beskjære dem i etterbehandlingen. Det gir også mulighet for større utskrifter i høy oppløsning.

Dette er så fremt resten av kamerasystemet er i stand til å oppfatte detaljene. Det hjelper i grunn lite å ha mange megapiksler, hvis for eksempel kameralinsene er for dårlige, eller bildebrikken plukker opp for mye bildestøy i prosessen. Flere megapiksler krever også mer lagringsplass, som enten betyr at de kommer til å ta mer plass på telefonen, eller at de blir mer komprimerte enn i dag, noe som også vil gå ut over bildekvaliteten.

Hva som er en god kameratelefon i 2015 er ikke helt opplagt, og billige telefoner kan gjerne gjøre det bedre enn dyre »

(Kilde: CNET)

annonse

Les også