Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Ingen Zen 3-konkurrent fra Intel i år

Samtidig som AMD fosser fra, hevder Intel at «benchmark»-ytelse er «ut».

Et lysbilde fra en nylig avholdt Intel-presentasjon har lekket på nett. Informasjonen herfra tyder på at selskapet ikke planlegger å lansere noen ny generasjon prosessorer for stasjonære maskiner i år.

Dette kommer etter at det tidligere i år var ryktet at Intel ville lansere sin 11. generasjon Core i-serie, med kodenavn Rocket Lake-S, mot slutten av 2020. I stedet kan lanseringen være skjøvet over til første halvår 2021.

Skulle møte AMDs Zen 3-konkurrent

Rocket Lake-S blir etter planen den første Intel-prosessoren på fem generasjoner som tar steget over på en ny arkitektur. Dog skal den fremdeles bygges med 14-nanometer-teknologi som forgjengerne sine.

Rocket Lake-S-serien var antatt å møte prosessorene fra rivalen AMDs 4. generasjon Ryzen-serie. Sistnevnte skal baseres på selskapets kommende Zen 3-arkitektur og bygges med 7-nanometer-teknologi. Mange venter at AMDs nye Ryzen-generasjon slippes i høst, og dersom lysbildet fra Intel stemmer vil de få regjere alene i lang tid før de møter noen konkurranse.

At det kun er noen få måneder siden Intel slapp sin 10. generasjon Core i-serie for stasjonære bidrar til å underbygge det lekkede lysbilde. Det hører til sjeldenhetene at en prosessorprodusent lanserer to generasjoner på samme år. Dette hjelper imidlertid ikke særlig på konkurransesituasjonen for Intel, ettersom den siste generasjonen prosessorer fra den kanten ikke leverte nevneverdig økning av den såkalte IPC-ytelsen, eller «instruksjoner per klokkesyklus». I tillegg økte strømforbruket deres betydelig.

Prosessorene i AMDs kommende Ryzen 4000-serie, basert på Zen 3-arkitekturen, skal angivelig levere en IPC-økning på omtrent 10–15 prosent.

Når Intel en gang slipper sin 11. generasjon med Core i-prosessorer, bygget på arkitekturen som skal konkurrere mot AMDs Zen 3-baserte Ryzen 4000-serie, kan det likevel bli spennende. Enkelte, som Toms Hardware, spår nemlig at disse kommende Intel-prosessorene får en IPC-økning fra dagens nivå som minst kan tette gapet AMD da vil ha opparbeidet seg.

AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz Socket AM4 Box
AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz Socket AM4 Box

Vil skifte fokus fra «benchmarks»

Etter lanseringen av sine Zen-baserte Ryzen-prosessorer for noen år siden har AMD tatt stadig flere markedsandeler fra Intel, som lenge var den suverene høvdingen innenfor både stasjonære og bærbare prosessorer.

Nylig uttalte Intel-sjef Bob Swan, ifølge SweClockers, at de mente tiden var inne for å skifte fokus fra å kun trakte etter «benchmarks» - og altså ren ytelse - til å «fokusere mer på fordelene og virkningene av teknologien vi skaper».

Swan viser til at Corona-pandemien har vist behovet for at teknologi spesialbygges for å imøtekomme nye forretnings- og forbrukerbehov.

Han kan jo ha et poeng, men det er likevel en interessant «timing» på uttalelsen da den kommer etter at konkurrenten har overtatt ledelsen på de fleste ytelsesmålte parametere for første gang på over et tiår.

annonse