Rykte

Ny iPhone kan komme allerede neste måned

Men hva vil den hete?

Tidlig i desember kunne vi melde om et rykte som hevdet at Apple ville lansere en liten iPhone i februar en gang. Én måned senere dukket det opp bilder av det som mange hevdet var prototypen på nettopp denne «mini-iPhonen», men om den skulle hete iPhone 6C eller iPhone 7C var ingen helt enige om.

Nå melder PhoneArena om at en ny video av den samme prototypen har dukket opp på YouTube, og her nevnes igjen navnet iPhone 6C. Telefonen ser lik ut som sist, og ligner altså veldig mye på dagens iPhone 6S og 6S Plus.

Samtidig melder imidlertid 9to5Mac om at et helt annet, nytt rykte har dukket opp – og her er alt snudd på hodet. Ifølge ikke oppgitte kilder som har fått prøve Apples kommende 4-tommer, så vil den nemlig bli en slags oppgradert versjon av den godt over to år gamle iPhone 5S – og få det noe uventede navnet «iPhone 5SE».

Med det er det altså full forvirring, to leirer med helt uenige ryktemakere og for oss bare ett spørsmål å stille – hva i all verden skal vi egentlig tro på?

Dette er selve opphavet, og de to forskjellige designretningene Apples minimobil kan la seg inspirere av. Til venstre: iPhone 5S. Til høyre: iPhone 6S.

Kantete vs. avrundet – men mange fellestrekk

Fremsiden minner sterkt om iPhone 6 og 6S i den nye ryktevideoen.

Selve stridens kjerne er altså mini-mobilens utseende. På den ene siden hevder altså noen hardnakket at prototypen som vises frem på både bildene og den nylige videoen er ekte saker, hvilket betyr avrundede kanter, utstikkende kamera og familielikhet med dagens eksisterende modeller. På den andre siden hevdes det at man vil gjenbruke det skarpe og kantete skallet fra iPhone 5S, og slenge på en bokstav til i navnet.

Uavhengig av hvilket rykte vi skal tro på, så skal visstnok skjermen bli med såkalt 2,5D-utførelse, og altså bue svakt ut mot kantene. Begge ryktene viser også til at fargeutvalget vil bli likt som hos iPhone 6S og iPhone 6S Plus, og altså kunne utføres i enten sølv, gull, stellargrå eller rosegull.

Videre vil nok telefonen uavhengig av design få en rekke fiffige funksjoner fra de nyere modellene. Vi snakker da om nyvinninger som for eksempel Live Photos i album-appen, barometer i helse-appen og støtte for større panoramabilder og autofokus under filming i kamera-appen. En rekke nye nettverksstandarder og funksjoner hentet fra de nye modellene skal visstnok også – ikke helt uventet – komme på plass.

Under kan du for øvrig se videoen av det YouTube-siden M.I.C. Gadget hevder er iPhone 6C:

Hvilket rykte er mest troverdig?

Slik ser iPhone 6C ut på baksiden i den ferske videoen.

Det store spørsmålet er imidlertid – som tidligere nevnt – hvilket av ryktene vi skal tro på. Kanskje er ingen av dem riktige. All tidligere erfaring tilsier imidlertid at eplemobilene vil lekkes i sin ekte form lenge før tiden for lansering, så det er slettes ikke umulig at vi allerede har fått snuse på det som blir Apples første 4-tommers mobil på flere år.

Sideknappene virker også kjente.

Basert på tidligere lanseringer og trender i markedet, kan vi i det minste gjøre en midlertidig og svært uhøytidelig analyse av hva som gjør de to ryktene mer og mindre troverdige. La oss starte med det første ryktet – altså det mange omtaler som iPhone 6C. Her er det flere ting som ser ut til å styrke legitimiteten til ryktet, blant annet:

 • Familiært design: Apple er kjent for å introdusere samme design på alle modeller av et enkelt produkt, hvilket virker sannsynlig også nå.
 • Prototyper: Vi har sette prototyper av en eventuell iPhone 6C, noe det andre ryktet ikke kan skryte av.
 • Navnet: iPhone 6C/7C vil følge i samme tradisjon som iPhone 5C, og dermed skape en kontinuitet i produktserien.

For ryktet som omtaler 4-tommeren som en «iPhone 5SE», så er det helt andre ting som taler til fordel for ryktets legitimitet:

 • Prispressing: Å gjenbruke designet fra en tidligere modell kan gjøre det lettere å senke prisen på produktet, noe som gjør det mer tilgjengelig.
 • Et alternativt produkt: Et brudd med designet til dagens eksisterende modeller kan ha flere positive ringvirkninger. Det kan styrke premium-merkevaren til toppmodellene, gi selve telefonen oppmerksomhet og dessuten tiltrekke seg brukere som ikke trives med det nye, avrundede designspråket.

Det er også ting som klart taler i mot begge ryktene, men det er kanskje først og fremst det sistnevnte ryktet som virker å historien mest i mot seg. For det første har Apple aldri noensinne gått tilbake på et eldre design og dermed «nedgradert» et produkt, og for det andre så er navnet «iPhone 5SE» direkte uelegant. På den annen side kan det godt hende at det faktisk blir en «ny» modell basert på iPhone 5S, men at navnet blir noe helt annet.

Innmaten vil hentes fra en tidligere modell

Som du sikkert har skjønt, så dreier dette seg uansett i all hovedsak om en designmessig strid, for innmaten i telefonen ryktes uansett å bli hentet mer eller mindre direkte fra forrige generasjon iPhone-modeller – altså iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Det betyr blant annet – høyst sannsynlig – følgende spesifikasjoner:

 • Hovedkamera: 8 megapiksler
 • Frontkamera: 1,2 megapiksler
 • Prosessor: Apple A8
 • Minne (RAM): 1 GB
 • Skjerm: 4 tommer (1 136 x 640)
 • Teknologi: Apple Pay (NFC), Touch ID
iPhone 5C var Apples første og så langt eneste «billigmobil».

Det vil isåfall ikke være første gangen Apple gjenbruker deler fra eldre modeller for å lage nye produkter. For eksempel hentet iPhone 5C det aller meste av innmaten sin fra utgående iPhone 5, noe som er både kostnadsbesparende og gjenbruk av en tidligere suksessoppskrift for Apple.

Det er ikke bare Apples mini-mobil som blir lekket:
Denne videoen skal visstnok vise oss det som blir iPhone 7 »

(Kilde: PhoneArena, The Verge, Pocket-lint, YouTube)

Les også
Dette er trolig designet til den 4 tommer store iPhonen
Les også
– Lanseringsdatoen til både ny 4-tommers iPhone og ny iPad er klar
Les også
Endrer du datoen til 1970 vil iPhonen din aldri skru seg på igjen
Les også
– Apples nye mini-iPhone får samme innmat som toppmodellen
annonse