Tek.no

Rykte

Fortsetter kjernekrigen mot Intel

AMD vurderer 12 eller 16 prosessorkjerner for dagens hovedkort.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
annonse

Det er ingen tvil om at konkurransen tilspisset seg kraftig i prosessorleieren etter at AMD lanserte sin nye Zen-arkitektur for halvannet år siden.

Nå, bare måneder etter at Ryzen 2000-serien ble sluppet, avslører AMD mer av fremtidsplanene sine i et nytt veikart. Her dukker bare Ryzen 2, 3 og 5 opp, og på ryktebørsen snakkes det dessuten om prosessorer med inntil 16 kjerner i den ikke alt for fjerne fremtid.

AMD slår tilbake med Ryzen 2000:
Nærmer seg Intel på spillytelse »

I rute med «Zen 2»

Ryzen 2000, som nettopp ble lansert, er jo en forfinet versjon av Zen-arkitekturen som også lå til grunn for Ryzen 1000-serien, bare laget på en krympet produksjonsprosess. I et oppdatert veikart bekrefter AMD nå at de er i rute med arvtakeren til Zen-arkitekturen, kalt Zen 2. Designet er klart, og den «fungerer», sier AMD.

Zen 2-arkitekturen vil ligge til grunn for Ryzen 3000-serien som kommer til neste år, og som skal være basert på 7-nanometers produksjonsprosess.

annonse

I tillegg til Zen 2-arkitekturen forteller veikartet om dens etterfølger igjen, kalt Zen 3, som er ventet i 2020.

Noe som er interessant her er at Intel, som hele det siste tiåret har vært ledende på prosessorfeltet, etter sigende sliter med å produsere prosessorer selv med 10 nanometersprosess. Nå kan en ikke direkte sammenligne 7- og 10-nanometersnoder mot hverandre, men om AMD holder seg til lanseringsplanen de har lagt opp blir det svært spennende å hvilken av de to ringrevene som står aller øverst på pallen om et år eller to.

12-kjerners prosessor på dagens hovedkort

Når vi nå glir over i rykteverdenen er det fordi det er svært interessant det det snakkes om. WCCFtech, som dog ikke alltid er like troverdige, skriver nemlig at de «i samtale med dyktige personer fra bransjen» har fått høre hvordan AMD planlegger å øke antallet kjerner i prosessorene sine ytterligere. Kildene mener AMDs toppmodell i Ryzen 3000-serien kan by på 12 kjerner når den slippes neste år.

AMD har uttalt at de står ved lovnaden om å støtte AM4-sokkelen, som vi finner på alle Ryzen-baserte hovedkort, helt til år 2020. Om det er noe i ryktene betyr dette i så fall at dagens Ryzen-brukeren om forholdsvis kort tid blir i stand til å smette en prosessor med enten 12 eller 16 kjerner der deres 4- til 8-kjerners Ryzen-prosessor ligger i dag, uten å bytte hovedkort.

annonse

AMD har jo faktisk en 16-kjerners Ryzen-prosessor alt:
Slik yter «Threadripper»-flaggskipet deres »

(Kilde: WCCFtech)

Les også
Trøbbel for Intel kan bety gode tider for AMD
Les også
AMDs ekstreme Threadripper-prosessor med 32 kjerner er lagt ut for salg
Les også
«Neste generasjon» Intel-prosessorer kan komme allerede 1. august
Les også
Andre generasjon AMD Threadripper får opptil 32 kjerner
Les også
Intel bryter 5 GHz-muren etter 50 år
Les også
Den beste selvbygde spill-PC-en for 10 000 kroner
Les også
AMD Ryzen 7 2700X og Ryzen 5 2600X
Les også
AMD har kunngjort andre generasjon Ryzen-prosessorer
Les også
Kjempelekkasje fra AMD
annonse

Les også