Dette kan være første bilde av Nvidias GTX 1070 og 1080

Dekslet til Nvidias Pascal-baserte grafikkort kan ha lekket.

Vi har tidligere meldt at Nvidias nye grafikkort er ventet i butikk på sensommeren/høsten, og selskapet er ettar alt å dømme fortsatt i rute.

Nå skal nemlig de ytre dekslene til toppkortene i den kommende GeForce GTX 1000-serien ha lekket på nett. Det er selvsagt ikke noe i veien for at en utolmodig sjel med tilgang til proffutstyr som en vannjet, eller CNC, har lekt seg litt i mangel på offisiell informasjon, men utformingen ser ved første øyekast relativt gjenkjennbar ut.

Ligner dagens referansedesign

Dette kan være dekslet til Nvidias nye Pascal-baserte grafikkort.

Utførelsen har samme uttrykk som vi kjenner fra NVTTM-kjøleren Nvidia benytter for sine referansekort i dagens GeForce-generasjon.

Vi ser to deksler laget i metall og et utskjært GTX-emblem med store typer i enden av kortet.

Typene ligner Nvidias offisielle font, og vi vet at Nvidia pleier å bruke en blanding av metallene aluminium og magnesium i sine deksler.

Om bildene er ekte vil Nvidia etter alt å dømme navngi grafikkortene sine på samme form som tidligere, altså med en indikator for generasjon (10) før modell (70 eller 80).

Bildene av dekslene til de antatte GTX 1070,- og GTX 1080-kortene dukker opp bare en snau uke før Nvidias grafikkonferanse, GTC, går av stabelen. Der er det ventet mer informasjon om de Pascal-baserte grafikkortene, men om vi får se noen faktiske produkter er svært usikkert. Tidligere spekulasjoner har nemlig hintet til en lansering på sommerens Computex-messe.

Dette er Pascal

Nvidias toppsjef Jen-Hsun Huang viste frem Pascal allerede under GPU Technology-konferansen i 2014. Det tyder på at vi får den i hende i løpet av andre halvår.

Pascal er grafikkarkitekturen Maxwells etterfølger og produseres med 16-nanometers produksjonsteknikk – ned fra 28-nanometer som er den tidligere benyttede teknikken.

En slik krymping vil gi de nye grafikkprosessorene en stor ytelsesforbedring ettersom det blir plass til flere transistorer på samme areal som før – uten at det går ut over varmeutvikling eller energiforbruk.

Pascal kan inneholde så mange som 17 milliarder transistorer, opp fra Maxwells 8 milliarder. Enkelte spekulerer i om Nvidia vil utstyre grafikkortene i GeForce GTX 1000-serien med den nye minnetypen GDDR5X, mens det lynraske HBM2-minnet vil reserveres for en mulig Titan-etterfølger eller fremtidige og enda kraftigere grafikkort.

Nvidia vil møte en konkurrent som er mer på offensiven enn på lenge. AMD har allerede varmet opp med nye driverrutiner og vist at deres teknologi for variabel oppdateringshastighet ikke er til å kimse av.

Slik blir de nye AMD Radeon 400-serie grafikkortene:
Er mer energieffektive og har støtte for raskere tilkoblinger »

(Kilder: Tweaktown 1, Tweaktown 2)

Les også
Dette er GTX 1080 og GTX 1070
Les også
«Bekrefter» Nvidias GTX 1080 og GTX 1070
Les også
Dette skiller Nvidias GTX 1070 og GTX 1080
Les også
Nvidia kan ha satt dato for ny bærbargrafikk
Les også
Nvidias nye grafikkort kommer etter sommeren
Les også
Slik blir de nye AMD-grafikkortene
Les også
Nvidia: Så kraftig grafikkort må du ha for VR
annonse