Til hovedinnhold

Nvidia skal sperre «mining» på hele RTX 30-serien

Nye modeller får gravesperre og høyere ytelse fra juni.

Grafikkort «printer» kanskje ikke penger helt slik, men kan generere betydelige verdier ved «mining». Nå kan Nvidias grafikkort komme i nye versjoner som gjør dette umulig.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Markedet for grafikkort er på mange måter ødelagt, og har vært det siden lanseringen av den siste, råkraftige generasjonen i fjor høst.

Både «minere», som bruker kortene til å tjene gode penger ved å validere kryptovalutatransaksjoner, samt spillere som vil ha bedre bildeflyt og grafikk, kjemper nå om den samme begrensede mengden kort. Resultatet er skyhøye priser og tomme butikkhyller.

De siste månedene har det imidlertid blitt mer og mer tydelig at Nvidia, som den største produsenten av grafikkort, forsøker nye måter å bedre situasjonen på.

Ny RTX 30-serie med gravesperre og ReBAR-støtte

Nettstedet Videocardz melder nå at hele dagens RTX 30-serie med grafikkort skal erstattes av en ny serie med modifiserte «Ampere»-grafikkbrikker på innsiden. Det skal Nvidia ha kommunisert til sine partnerprodusenter, som Asus, MSI og Gigabyte.

Den nye serien skal ha innebygde sperrer som reduserer effektiviteten ved mining av den populære kryptovalutaen Ethereum, samt andre «coins» som benytter den samme algoritmen. Dette skal gjøre kortene langt mindre attraktive for minere, og Nvidia tror grepet kan bedre tilgjengeligheten for spillere.

I tillegg skal kortene i den nye serien komme med den tidligere omtalte Resizable BAR-teknologien ferdig aktivert rett fra fabrikken. Denne kan gi signifikant høyere ytelse fra kortene i en rekke støttede spill.

På dagens RTX 30-kort må teknologien aktiveres manuelt gjennom en fastvareoppdatering.

Slik kan en av stadig flere mining-«farmer» se ut. Denne består av flere RTX 3080-grafikkort.
TechARP.

I butikk fra juni

Den nye serien skal angivelig gå i produksjon i mai. Det betyr at disse kortene kan dukke opp i butikk fra juni. Internt til partnere omtaler Nvidia den nye serien som «Lite Hash Rate», men lite tyder på det blir mulig for kunder å identifisere den nye serien før de kjøper. Den skal ifølge ryktene få eksakt samme navn og innpakning som dagens kort uten gravesperre eller ReBAR-støtte.

Kjøper du et Nvidia-grafikkort etter mai kan du dermed bare finne ut om det kan mines effektivt med ved å:

  • prøve å mine med det
  • lese av GPU-modellen på innsiden av kortet via programvare eller ved å skru opp kortet
  • sjekke om ReBAR allerede er aktivert i Nvidia-kontrollpanelet

Nvidia skal ikke ha planer om å forsøke å redusere mining-hastigheten hos RTX 30-kort som allerede er solgt. Det ville uansett være både ekstremt vanskelig - les umulig - å få til, og svært upopulært.

Har forsøkt gravesperre tidligere

I løpet av de siste månedene har Nvidia allerede gjort noen halvhjertede forsøk på å komme både «minere» og «gamere» i møte.

Først lanserte de RTX 3060 med en annonsert sperre for Ethereum-mining. Det tok likevel bare noen dager før sperren var knekt – av Nvidia selv – som hadde kommet i skade for å åpent legge ut en spesiell utviklerdriver som aktiverte mining med full hastighet når den ble installert på kortet.

Nvidia har også lansert dedikerte grafikkort for mining, uten skjermutganger. Disse er imidlertid priset såpass høyt, og har så lav ytelse, at minerne fremdeles foretrekker dagens RTX 30-grafikkort for inntjeningen.

Med den nye RTX 30-serien, med modifiserte grafikkbrikker, vil imidlertid ikke minerne lenger ha noe valg. Da må de enten skaffe seg gamle RTX 30-kort uten mining-sperre fra bruktmarkedet, eller kjøpe Nvidias dyre, dedikerte mining-kort.

Uansett utfall sørger altså grepet for mer penger i kassa for Nvidia.

AMD, som er Nvidias argeste og strengt talt eneste konkurrent i grafikkortmarkedet, har ingen kjente planer om å implementere gravesperre i sine Radeon RX-kort. Det kan imidlertid skyldes at disse ikke er blant de mest effektive til mining, og dermed ikke er så populære til det formålet uansett.

I likhet med grafikkortene fra Nvidia er imidlertid også kortene fra AMD revet bort fra butikkhyllene.

annonse