Til hovedinnhold

Apple skal visstnok ha en 40-kjernet prosessor på gang

Ryktebørsen som tar for seg ønsker og spekulasjoner rundt kommende produkter fra Apple stenger som kjent aldri, og igjen er det selskapets egenproduserte prosessorer som er i fokus.

Og nok en gang er det Bloomberg som skal ha kilder med inngående kjennskap til hva som kommer til å gi krefter til neste generasjon datamaskineri fra Apple.

Ifølge den gjengen snakkes det om fire varianter av den nye prosessoren, som enn så lenge ikke har fått noe offisielt navn. Likevel er den logisk nok bare kjent som «M2» – et naturlig skritt opp fra dagens M1-prosessor som vi finner i utgaver av iMac, Mac mini, MacBook Pro og MacBook Air.

Den nye M2-prosessoren må nødvendigvis bli en sterkere variant, da den skal kunne ta plass i Apples kraftigere datamaskiner. Derfor rapporteres det også om at M2 vil kunne komme med opptil 40 prosessorkjerner og 128 grafikkjerner.

Videre vil systemet være i stand til å takle inntil 64 GB systemminne – et stort skritt opp fra de maksimalt 16 GB M1-prosessoren kan nyttiggjøre per i dag.

Flere varianter

Alt på ett sted: Apple tok effektiviseringen til et helt nytt nivå da de slapp M1-brikken med nesten «alt» av funksjonalitet integrert. Nå venter vi på oppfølgeren.

Ifølge Bloombergs kilder skal den nye prosessoren gå under kodenavnene «Jade C-Chop» og «Jade C-Die». Begge disse skal ha ti prosessorkjerner, hvorav to er spesielt energieffektive, mens de åtte andre har større fokus på ytelse. Samtidig skal «C-Die»-varianten ha hele 32 grafikkjerner, mens «C-Chop» er utstyrt med halvparten av dette.

Til sammenligning har den vanlige M1-prosessoren fire energieffektive kjerner pluss fire høytytende kjerner, samt opptil åtte grafikkjerner.

Videre ser det ut til at i hvert fall «Jade C-Die»-utgaven av M2 kan skaleres opp, noe som baner vei for både en «Jade 2C-Die» og en «Jade 4C-Die», som da kan ha respektive 20 og 40 prosessorkjerner totalt.

I så fall vil også antall grafikkjerner øke på samme måte, til 64 og 128 kjerner.

Disse mer ekstreme variantene vil vi i så fall trolig kun finne i Apples stasjonære datamaskin Mac Pro.

Skal bli selvforsynt

Alt dette om nye Apple-prosessorer er ikke akkurat noe sensasjonelt nytt, da selskapets uttalte mål er å være fullstendig selvforsynt på prosessorfronten.

Omleggingen fra Intels prosessorer med x86-arkitektur til Apples egne ARM-prosessorer er forventet å ikke ta mer enn to år – altså bør selskapets fulle datamaskinportefølje ha M1 eller M2 (eller M3, hva vet vi)-prosessorer innabords i løpet av 2022 en gang.

annonse