Tek.no

Rykte

Her er alt Apple ryktes å lansere i løpet av de neste månedene

Selskapet har en lang rekke nye dingser på vei.

Noen av produktkategoriene Apple skal prøve seg på.
Apple/Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no/Niklas Plikke, Tek.no/Beats/montasje
Torstein Norum Bugge
30 Jan 2020 12:30

Teknologinettstedet The Verge melder om at en hel perlerad med nye dingser fra Apple kan være på vei de neste månedene, og noen sågar i helt nye produktkategorier.

Store deler av ryktet stammer fra den kjente markedsanalytikeren Ming-Chi Kuo, som basert på tidligere «track record» har høy troverdighet når det kommer til slike spådommer.

Skal vi tro Kuo vil de neste månedene kunne bli fylt med både nye telefoner, nye iPader, nye laptoper, nye trådløse ladeplater og – merkeligst av alt – sporingsbrikker. Ikke rent lite, altså, og nok til å bli litt overveldet av. Sannsynligvis skal mye av dette vises frem en eller annen gang i mars, om ikke utbruddet av coronoviruset i Kina setter en stopper for tidsplanen.

Uansett, dette er produktene som virker å være i emning hos Apple.

  • PS: Ta forbehold om at dette foreløpig er rykter, og bør leses med en klype salt i mente.

1. AirPower – Trådløs (fungerende) ladeplate

AirPower, slik den opprinnelig ble fremstilt av Apple.
Apple

Apple hadde opprinnelig planer om å lansere den trådløse ladeplaten AirPower parallelt med iPhone X tilbake i 2017. Etter usedvanlig mye frem og tilbake ble det imidlertid klart at produktet ikke var mulig å lansere, rett og slett fordi Apple ikke greide å designe plata til å fungere slik de ville.

Idéen til Apple var å lage en ladeplate som fungerte uansett hvor på plata man la en dings, og måten de ville gjøre dette på var ved å ha en stor mengde små ladespoler spredt utover plata. Vanligvis fungerer trådløse ladeplater ved hjelp av få, store spoler – men dette gjør også at man må plassere det man vil lade nokså presist. Dette ville altså Apple omgå, men resultatet var i stedet store varmeproblemer og et kansellert produkt.

Nå ser det imidlertid ut til at vi kan få en ny, fungerende versjon av AirPower, men ifølge Kuo vil den nye plata være av mer kompakt art enn den første. Det kan med andre ord tyde på at Apple har nedskalert de opprinnelige planene sine, og altså ikke sikter seg inn på en «totalløsning». Opprinnelig var nemlig lovnaden en plate som kunne lade opp både ørepropper, smartklokke og telefon samtidig, og de kunne plasseres hvor som helst på overflaten.

Den ambisjonen virker altså ikke å gjelde for en potensiell ny ladeplate, skal vi tro ryktet.

2. Apple Tag / AirTag – Sporingsbrikker for epleøkosystemet

Ikon for sporingsbrikke funnet i iOS 13-koden.
9to5Mac/Apple

Sporingsbrikker er en produktkategori som sakte men sikkert har vokst de siste årene, med stadig flere modeller og mer funksjonalitet. Vi har testet en drøss ulike modeller her på Tek, men så langt har ingen større mobilprodusenter hatt sine egne modeller foruten Nokia – og de var ikke noe å hoppe i taket for.

I iOS 13-koden har man imidlertid funnet informasjon og sågar også et bilde som kan tyde på at Apple selv kan være i ferd med å lage sin egen sporingsbrikke.

Idéen virker å være den samme som den vi har sett fra andre produsenter som Tile og Chipolo, men Apple ryktes i tillegg til blåtann å ta i bruk U1-brikken («Ultra-wideband») i sine nyeste iPhoner for enda bedre samhandling med brikkene. Brikken er designet spesifikt for å gjøre kommunikasjonen mellom iPhonen og andre enheter raskere og mer presis.

Brikken har det interne kodenavnet «B389», og gitt at den allerede finnes i kildekoden til iOS 13 virker det sannsynlig at produktet er nære lansering. Men nøyaktig hvilken formfaktor og hvilket bruksområde Apple tiltenker seg vet vi ingenting om. Navnet på brikken ryktes å ende opp med å være enten «Apple Tag» eller «AirTag», dog.

3. iPhone SE2 / iPhone 9 – Billig iPhone basert på gammelt design

iPhone 8 ser ut til å få en ny vår som «ny» telefon.
Apple

Produktet det knytter seg kanskje størst spenning til blant vårens eplelanseriner er den ryktede «billig-iPhonen». Apples billigste telefon var lenge iPhone SE, som vi avdekket egentlig bare var en iPhone 5S med bitte litt oppgradert innmat og ellers ingenting ulikt. Ikke at dette akkurat var overraskende, gitt de ytre likhetene.

Nå later Apple til å skulle gjøre nøyaktig det samme med iPhone 8, og den «nye» telefonen kan dermed ende opp med nøyaktig samme ytre utforming som den nå aldrende telefonen men ha frisk maskinvare på innsiden.

Navnet? Vel, så langt er det to navn som sirkulerer på ryktemølla: «iPhone SE2» og «iPhone 9» . Innmaten hentes etter sigende fra iPhone 11, mens prisen ventes å legge seg langt under. Nevnte Kuo mener å vite at prisnivået blir å finne rundt 399 dollar, som i norske kroner tilsvarer rundt 3.600 kroner. Så må du selvsagt legge på godt med skatt og norske avgifter på toppen der for å kunne finne en reell pris her på berget.

Om telefonen blir lansert i løpet av mars, som opprinnelig ventet, virker dessuten å hvile på hvor alvorlig coronaviruset vil påvirke kinesernes evne til å levere produktet.

4. Eplehodetelefoner – Et eplemerket Beats-alternativ

Beats er per nå Apples hodetelefonmerke.
Beats/Apple

Apple har lenge eid hodetelefonprodusenten Beats, og solgt deres produkter gjennom sin egen side. Samtidig har de også rullet ut trådløse ørepropper under egen merkevare de siste årene, først med AirPods og deretter AirPods Pro.

Suksessen og etterspørselen fra disse virker å ha gitt Apple mersmak, for ifølge Kuo later det nå til å sysles med eplemerkede, støydempende hodetelefoner i Cupertino.

Dette har det også tidligere versert rykter om, men Kuo virker å stadfeste at dette faktisk er på vei med de nye analysene. Om dette stemmer er det neppe overraskende om vi også her vil se integrasjon med U1-brikken, for raskere og mer presis oppkobling innenfor Apples eget økosystem.

Foreløpig er det imidlertid mindre informasjon å ta tak i her enn på de andre produktene, så ta dette med en ektra stor klype salt. Bare sånn for sikkerhets skyld.

5. MacBook Pro 13 / MacBook Air – Oppfriskede kompakte laptoper

MacBook Pro 16.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Apple har fått mye pepper for den utgående generasjonen MacBooker, ikke minst for de beryktede butterfly-tastaturene som har blitt ødelagt for et godt ord. Selskapet gjorde opp for gamle synder da de utfaset 15-tommeren og lanserte en splitter ny og oppfrisket 16-tommer rett før nyttår, men i de mer kompakte kategoriene er det stadig de gamle og utskjelte modellene som gjelder.

Ifølge Kuo skal imidlertid også MacBook Pro 13 og også MacBook Air bli å få i oppussede versjoner innen noen måneder, og da sannsynligvis også få Apples nye og kraftig forbedrede tastatur i prosessen.

Det ryktes også at Apple vil benytte anledningen til å introdusere Intels 10. generasjons prosessorer i disse maskinene, men her pleier selskapet å være nokså trege så dette bør man nok vurdere med en god dose skepsis innabords. Ikke minst fordi 16-tommeren opererer på 9. generasjon, er relativt blodfersk og fortsatt vil sitte på toppen av hierarkiet.

6. Ny iPad Pro – En lenge etterlengtet oppfriskning

iPad Pro har eksistert i to år nå, og er moden for utskiftning.
Niklas Plikk, Tek.no

Det siste produktet Apple skal være i ferd med å lansere kommer neppe som noe sjokk på noen. Dagens iPad Pro har eksistert i snart to år, og er overmoden for utskiftning både på prosessor- og designfronten.

Ifølge Kuo skal Apples nye iPad-er i Pro-serien få samme trippelsystem på kamerafronten som dagens iPhone 11 Pro-serie har, og også en oppgradert prosessor i form av den enda litt kraftigere (og hittil ulanserte) Apple A13X-brikken.

Foruten dette vites det lite, men at Apple viderefører USB Type-C-porten fra nåværende modell er nok høyst sannsynlig.

Les også
Donald Trump: – Apple nekter å hjelpe oss med å ta forbrytere
annonse

Les også