Ser du hvem Samsung kopierer her?

Kameraet på Galaxy S11 kan bli veldig annerledes.

Er det slik S11 vil bli seende ut?

Samsung har for tiden ikke de mest spennende telefonene på markedet. Galaxy S10 og S10+ har det meste de fleste av oss leter etter i en toppmodell, men klarer ikke helt å skille seg fra konkurrenter med fiffigere funksjoner og større innovative evner. Telefonene er ikke dårlige, bare litt kjedelige. Og spesielt på kamerafronten har rett og slett konkurrentene gått forbi Samsung i det siste.

Nå ser det ut til at sør-koreanerne har bestemt seg for å fikse det sistnevnte, i alle fall om vi skal tro ryktene fra PhoneArena.

Nye, lekkede konseptbilder av Galaxy S11 viser nemlig et splitter nytt kameraoppsett med en ny zoom-linse og helt nye sensorer ved siden av. Ikke overraskende ser det ut til at dette zoom-kameraet blir på 5 ganger forstørring, akkurat som konkurrenten Huawei introduserte i sitt flaggskip Huawei P30 Pro tidligere i år.

Konseptbilder av det som kan bli Galaxy S11.

Nettopp slik funksjonalitet er det som har gjort at Samsung har blitt hengende litt bakpå. Lenge hadde ikke toppmodellene deres en nattmodus en gang, noe nær sagt alle konkurrentene hadde hatt en stund da. Ja, Huwaei introduserte det tross alt første gang så langt tilbake som i P20 Pro.

Får også 108-megapikslers linse og nye sensorer

Foruten et nytt og bedre zoom-kamera ser S11-generasjonen også ut til å flere andre nyheter. Fremst blant disse er en 108 megapikslers bildebrikke Samsung har utviklet i samarbeid med Xiaomi, og som vi allerede har sett i en Xiaomi-mobil: Xiaomi Mi Mix Alpha.

Det tredje kameraet fra venstre skal være periskop-kameraet med 5x zoom.

Denne brikken skal være i stand til å skyte video i 6K-oppløsning, og vil sannsynligvis også kunne brukes til å interpolere (slå sammen piksler) for å lage lavere oppløste bilder med høyere bildekvalitet. Dette er veldig vanlig å bruke så høye oppløsninger til, all den tid de færreste skjermer faktisk kan vise noe i nærheten av 108 megapiksler (hint: de fleste mobilskjermer i dag viser kun 2–3 megapiksler av gangen).

Så høy oppløsning kan også tenkes å brukes i en hybrid-zoom-løsning, der oppløsningen kombineres med den optiske 5x-zoomen og litt smart programvare for å zoome lenger inn. Huawei gjør allerede dette i sine telefoner, for eksempel. Ved siden av de nye bildebrikkene ser det også ut til å komme på plass nye sensorer, blant annet en Time of Flight-sensor. Dette finner vi per i dag kun på den dyreste Samsung-toppmodellen (sett bort fra Galaxy Fold): Galaxy Note 10+.

Samsung ser imidlertid ikke bare ut til å etterape Huawei; også Apple ses til for inspirasjon, ifølge nettsiden GalaxyClub. I denne omgang er det DeepFusion-teknologien sør-koreanerne ønsker å få sin variant av, og det er ikke rart. Ved hjelp av kunstig intelligens og interpolering av mange bilder greier nemlig Apples nyeste telefoner å ta bilder med større dynamisk omfang enn noensinne.

Ja, også vil det sannsynligvis jobbes videre med den dedikerte nattmodusen – og det hevdes også at selskapet vil implementere en bedre ansiktsgjenkjenningsfunksjon:

Skal vi tro ryktene kan S11 altså bli en av de mest spennende kameramobilene fra Samsung på flere år. Så får i bare atter en gang minne om den obligatoriske klypen salt du burde ta alle slike rykter med.

Foreløpig ryktes en eventuell lansering først å skje på nyåret, nærmere bestemt på et eget lanseringsarrangement den 18. februar, i forkant av mobilmessen MWC i Barcelona.

Les også
Slik er P30 Pro-kameraet sammenlignet med konkurrentene
annonse