Rykte

Hvor mye bedre batteritid kan denne få med Android 6.0?

Ryktemaker hevder oppdatering vil gjøre Xperia Z5 langt bedre.

Sonys Xperia Z5 har svært god batteritid allerede, og ved middels tung bruk holder den et par døgn mellom hver opplading. Men det er med forrige versjon av Android. En viktig del av nyeste Android handler om mer effektiv bruk av strømressursene, og dermed er det ikke helt uventet når en Twitter-bruker melder om at Xperia Z5 bli enda bedre.

untitled link

Twitreren har brukernavnet Ricciolo1, og tilbringer mye av sin tid med å lekke informasjon om telefoner av alle slag, men det er kanskje aller mest Sonys modeller han har befattet seg med den siste tiden.

Dette er altså bare et rykte, og ikke noe håndfast fra Sony, men dette går rett inn i et spørsmål vi også stilte oss da vi testet HTC One A9 i forrige uke. Telefonen har rundt 50 prosent mindre batteri enn Android-telefonene med de største kraftpakkene.

Den klarer likevel å holde noenlunde greit følge i en del sammenhenger, og det kan skyldes Android 6.0.

Stamina Mode kan redde dagen

I Xperia Z5-telefonene som foreløpig ikke har denne Android-versjonen får du i stedet en såkalt Stamina Mode. Her deaktiveres svært mange av prosessene som ikke trengs når skjermen er av, i tillegg til at andre spareteknikker brukes for å forlenge levetiden så mye som mulig.

Vår erfaring er at batteriprosenten kryper svært sakte nedover med Stamina Mode påskrudd og telefonen i dvale. For en forsiktig bruker tillater funksjonen dagevis med batteritid, samtidig som alt av varslinger renner inn idet telefonen låses opp.

Doze + Stamina Mode = Sant?

One A9 fra HTC er først ut av ferske telefoner med Android 6.0 på det norske markedet. Den har lite batteri, men holder greit i daglig bruk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Doze-funksjonen i Android 6.0 virker på en liknende måte, og deaktiverer også en rekke data- og strømkrevende funksjoner når telefonen ikke er i bruk. Men til forskjell fra Stamina Mode er ikke Doze en tradisjonell strømsparefunksjon. Den må ikke aktiveres, og den skal ikke forringe brukeropplevelsen.

I stedet skal den lære seg når og hvordan du bruker telefonen, slik at lommedatamaskinen din kan stå på pinne for deg akkurat når du trenger det. Så fort du trekker dynen over hodet, gjør telefonen omtrent det samme, og slapper av til det er morgen og du trenger den igjen.

Også andre telefoner kan få bedre batteritid

Det er sannsynlig at også andre telefoner fra eksempelvis LG og Samsung vil dra nytte av Android 6.0-oppdateringen, ettersom også de vil få tilgang på Doze-funksjonaliteten. Strømsparefunksjonene som hører til her er imidlertid noe annerledes enn de vi finner i Sonys Stamina Mode, så det er usikkert hvordan en oppdatering vil slå ut på batteritid.

Vi har kontaktet Sony i Norge for kommentar, og oppdaterer artikkelen så fort vi får svar.

Googles nye Nexus-telefoner leveres med ren Android 6.0 Marshmallow, og er øyeblikkelig på markedet i Norge. Du kan lese sniktitten av den LG-produserte Nexus 5X her, eller se nærmere på Huaweis Nexus 6P i denne artikkelen.

(Kilde: @Ricciolo1/Twitter.com via androidauthority.com)

Les også
HTC One A9: HTC One A9 kunne vært en fantastisk telefon
Les også
Sony Xperia Z5: Denne er tilnærmet perfekt
Les også
Sonys 4K-skjerm viser 4K bare av og til
Les også
Sony slipper to nye Xperia-modeller
annonse