Tek.no

Rykte

Ny Intel-plattform får lynrask lagring og kraftig grafikk

«Kaby Lake» kom ut av intet, men nå er vi litt sultne på den likevel.

Intel

I sommer ble det bekreftet av Intels nye prosessorarkitektur ikke blir «Cannonlake» med 10 nanometerteknologi – som alle trodde – men heller «Kaby Lake», fortsatt produsert med 14-nanometerteknologi.

Hittil har vi bare kunnet spekulere i alt annet enn selve navnet, men nå har nettstedet BenchLife (Kinesisk) fått hendene sine på det som ser ut til å være ferske Intel-dokumenter som forteller mer om hvilke forbedringer Kaby Lake bringer med seg.

Mens Skylake kunne skilte med et lass av nye funksjoner og teknologier ser det ikke ut til at vi kan vente oss det samme skredet av nyvinninger fra Kaby Lake, men noe spennende finner vi likevel i Intel-notatene.

5K-oppløsning med integrert grafikk

Snart kan integrert grafikk være nok for å se 4K-film.

For eksempel vil Intel fortsatt satse hardt på å forbedre den integrerte grafikkløsningen sin, kalt HD Graphics. Intel ser for seg at Kaby Lake kan drive inntil to 5K-skjermer med 60 Hz og vise 4K-film med 10-bit farger med den krevende, men smarte, HEVC-kodeken.

HEVC-kodeken betyr 4K-film for menigmann (Tek Ekstra) »

Langt raskere lagringsminne

Videre støtter den nye Kaby Lake-plattformen Thunderbolt 3, samt Intel Optane. Optane er Intels nye navn på den mye omtalte 3D Xpoint-minneteknologien, som skal være 1000 ganger raskere enn tradisjonelt flash-minne. Det ventes at bærbare maskiner får nyte godt av den raskere minneteknologien først.

Slik fungerer Intels lynraske lagringsteknologi (Tek Ekstra) »

Nye «Kaby Lake»-prosessorer, eller Core «Generasjon 7»-prosessorer, blir bakoverkompatible med Skylake-hovedkort ved hjelp av fastvareoppdateringer. LGA 1151 er nemlig fortsatt den gjeldende sokkelen for Kaby Lake.

I likhet med Skylake vil du kunne bruke brikker med enten DDR3L-minne med 1600 MHz eller DDR4-minne med hastigheter fra 2400 MHz.

Noen nye teknologier er på plass med Kaby Lake, i tillegg til bakoverkompatibilitet.

Bakoverkompatibel

Når det kommmer til selve prosessorene bekrefter Intel-dokumentene at selskapet, som i dag, har flere to- og firekjernede prosessorer på vei med 35 watt og 65 watt TDP for skrivebordsmaskiner. I tillegg vil firekjernede entusiastprosessorer med en TDP på 95 watt bli tilgjengelig. Sistnevnte kjennes kanskje bedre som de såkalte K-modellene, som har åpen multiplikator for fri overklokking.

Rykter svirrer om disse Kaby Lake-prosessorene »

Den nye Kaby Lake-plattformen vil støtte USB 3.1 «ut av esken» og kan tilby inntil 10 USB 3.0-porter. PCIe 3.0-støtte er selvsagt også på plass.

Kommer på sensommeren

Det ventes at Kaby Lake-plattformen og de første prosessorene vil se dagslys en gang i løpet av tredje kvartal 2016.

Annonseringen av Kaby Lake innebærer at Intels såkalte «tick-tock»-modell nå er offisiellt brutt, og at dagens prosessorteknologi er i ferd med å bli vanskeligere å krympe videre nedover.

Tick-tock»-modellen innebærer at hvert «tick» representerer en krymping av den eksisterende prosessorarkitekturen, mens «tock» er en lansering av en ny arkitektur, og hvor én av disse inntreffer med cirka ett års mellomrom.

Kaby Lake blir den tredje prosessoren som tilvirkes med 14-nanometerteknologi, etter Broadwell og Skylake.

Cannonlake-prosessorene, som egentlig skulle etterfølge Skylake og som blir den første basert på 10 nanometers produksjonsteknikk, er videre antatt å komme ut i løpet av andre halvdel av 2017. Det er ventet at Intel med Cannonlake virkelig vil omfavne åttekjernede prosessorer.

Vi tester Intels Skylake-prosessorer:
Bør du hoppe på, eller vente litt til? »

(Kilde: DigitalTrends, Tech PowerUp)

Les også
Intel har begynt å sende sine nye prosessorer til produsentene
Les også
– Både AMD og Intel utsetter sine nye prosessorer
Les også
Intel snur om overklokking
Les også
Intel drøyer til 2020 med neste krymping
Les også
Snart blir Skylake-prosessoren din kraftigere
Les også
Intels Cannonlake kan få åtte kjerner
Les også
Intel Core i7–6700K og Core i5–6600K: Skal du endelig oppgradere?
Les også
Bekreftet: Intel utsetter ny prosessorplattform
Les også
Intel utsetter ny prosessorplattform
annonse

Les også