YouTube vil annonsere betaltjeneste i morgen

Skal ha sikret seg eksklusivt stoff fra flere store medieselskaper.

Rapportene om at YouTube planlegger en abonnementsløsning har blitt mer og mer troverdige, og nå ser denne ut til å være like rundt hjørnet.

Ifølge nettstedet Recode vil de annonsere planene sine på et arrangement de kaller Studio/Space Los Angeles. Det finner sted 21. oktober, altså i morgen.

Den nye tjenesten innebærer at man kan betale 10 dollar i måneden for å få en helt reklamfri YouTube-opplevelse.

Eksklusivt innhold

I tillegg vil YouTube friste med eksklusivt innhold for de betalende kundene. Finansavisen Wall Street Journal skriver at mediegigantene Time Warner, Fox Sports, A+E Network og NBC Universal har signert avtaler om å levere eksklusivt innhold for betalkundene.

YouTube og Disney sitter fortsatt i forhandlinger, ifølge avisen.

Wall Street Journal skriver videre at innholdsprodusentene skal få 55 prosent av alle inntektene fra YouTubes nye tilbud, og at hver produsent vil få et beløp som avhenger av hvor mye tid seerne har brukt på deres videoer.

Kritiske medieselskaper

Ifølge avisen er flere av de store medieselskapene kritiske til avtalen, fordi de mener deres merkevarer er så viktige at de bør ha en større andel av inntektene enn «normale» YouTube-kanaler.

Avisen skriver at flere av de tradisjonelle medieselskapene har fått forhandle seg frem til økt synlighet på tjenesten, som en kompensasjon for at de ikke automatisk får en større andel av inntektene enn de mindre aktørene.

I en uttalelse sier YouTube at de har støtte for planene sine av en majoritet av deres samarbeidspartnere.

Kun USA?

For øyeblikket virker det som planene kun gjelder USA eller Nord-Amerika. I september ble det klart at YouTube har sendt ut e-poster til rettighetshavere, der de må godkjenne en ny avtale innen 22. oktober.

Om de ikke gjør dette, vil ikke innholdet kunne vises eller generere inntekter, men dette gjelder i første omgang kun USA.

Innholdsprodusentene nevnt i Wall Street Journal-artikkelen er også veldig USA-sentriske.

Månedsprisen for den nye tjenesten skal som nevnt være 10 dollar. Det oversettes ofte til 100 kroner her til lands, så om og når tjenesten kommer til Norge er sjansene store for at det er noe slikt den vil koste.

YouTube er fortsatt ikke lønnsomt
Men eierne i Google mener tjenesten er mer populær enn tradisjonell TV »

(Kilder: Recode og Wall Street Journal)

Les også
I morgen skal de beste norske youtuberne kåres
Les også
Google lagde egen versjon av YouTube for å unngå bannlysning
Les også
– Bli med, eller forsvinn
Les også
Nå har YouTube lansert sin nye betalingtjeneste
annonse