Til hovedinnhold

Nye Intel-prosessorer kan kreve nytt hovedkort

10. generasjon prosessorer lar dessuten vente på seg.

Vegar Jansen, Tek.no

Etter å ha gått en ny driver nærmere i sømmene har nettstedet WCCFTech funnet opplysninger som tyder på at de kommende 10. generasjon-prosessorene fra Intel krever at du kjøper nytt hovedkort. Støtten for dagens hovedkort med prosessor-sokkelen kalt LGA 1151 (v2) forsvinner nemlig.

Ny prosessorsokkel

En LGA-sokkel.
Vegar Jansen, Tek.no

LGA 1151 (v2)-sokkelen brukes på Intels to siste generasjoner med brikkesett, altså for 200- og 300-serien.

Intels Kaby Lake og Coffee Lake-prosessorer benytter seg av sokkel LGA 1151 (v2). Skylake bruker LGA 1151 v1.
Vegar Jansen, Tek.no

Ifølge WCCFTech vil de kommende 400-serie-brikksettene benytte seg av en ny prosessorsokkel igjen med flere pinner enn dagens LGA med 1151 pinner.

Dette skal blant annet skyldes at den 10. generasjonen med prosessorer vil leveres med flere kjerner og dermed kreve mer strøm enn dagens prosessorer. Dermed skal heller ikke dagens prosessorer kunne brukes på fremtidige brikkesett.

10. generasjon Comet Lake

Neste generasjon prosessorer går under kodenavnet Comet Lake og skal erstatte dagens Coffee Lake-prosessorer. Det forventes at antall kjerner, i alle fall for toppmodellene, vil komme opp i 10 kjerner fra dagens 8 kjerner. Samtidig skal antallet tråder økes fra dagens 16 til 20.

Samtidig forteller andre lekkede opplysninger fra Intel oss at de nye prosessorene skal produseres med en forfinet 14nm-prosess kalt 14nm++. For de som ventet en lansering i år er det dessverre ting som tyder på at selskapet prioriterer lansering av prosessorer for bærbare i årets siste kvartal, og drøyer 10. generasjon Core i-prosessorer for stasjonære maskiner til starten av 2020.

Konkurrenten AMD ventes å lansere prosessorer basert på sin nye Zen 2-arkitektur i sommer kalt Ryzen 3000. Disse prosessorene er bakoverkompatible med brikkesett fra Ryzen 1000- og 2000-serien, og samtlige bruker AM4-sokkelen. Ryzen 3000-prosessorene vil produseres med 7nm-teknologi og bør gi Intel kamp om kundene.

Intels råeste 9. generasjon-prosessor er et beist:
Har åtte kjerner og 5 GHz »

(Kilder: Digital Trends, WCCF)

annonse