Til hovedinnhold

– AMD skal krympe skjermkort-teknologien kraftig

Hopper over 20 nanometers produksjonsprosess og gjør det enda mindre.

Varg Aamo, Hardware.no

Utviklingen innen prosessorteknologi går i stor grad ut på å presse stadig flere transistorer inn på det samme området, noe som krever kontinuerlig krymping av produksjonsprosessen. Intel har nå kommet ned til 14 nanometer med sin Broadwell-arkitektur, men innen skjermkortkjerner henger utviklingen litt etter.

Nå melder blant andre TechPowerUp og Sweclockers at AMD skal ta igjen forspranget til CPU-ene, og det i ett hopp. Selskapet skal ifølge ryktene nemlig benytte 14-nanometers prosess til sin kommende grafikkprosessorfamilie «Arctic Islands», som skal lanseres en gang til neste år. AMD har selv ikke bekreftet dette.

Hopper over 20 nanometer

Det er ennå 28 nanometer som gjelder for skjermkortarkitekturen, og de fleste trodde at 20 nanometer skulle bli den neste standarden. For nøyaktig ett år siden uttalte AMD imidlertid at 28 nanometer ville gjelde ut hele fjoråret på grunn av problemer med å krympe den videre nedover.

14-nanometersfamilien Arctic Islands blir oppfølgeren til Pirate Islands-familien, som brukes i R9 390X, her avbildet. Foto: AMD

De tekniske hindringene ser altså nå ut til å være løst, noe som gjør at AMD skal ha tatt det uventede valget å gå direkte til 14-nanometers produksjonsprosess. AMD benytter seg av den taiwanske halvleder-leverandøren TSMC, og det er dette selskapet som har slitt med overgangen fra 28 til 20 nanometer.

Dermed er det uvisst om AMD skal skifte halvlederleverandør for «Arctic Islands»-prosessorene. Som TechPowerUp peker på er det bare Intel og Samsung som per dags dato har et 14-nanometers produksjonsapparat på plass, så det er mulig AMD skal bytte til en av disse leverandørene.

Oppfølger til kommende «Pirate Islands»

Som Sweclockers meldte i desember skal også den amerikanske halvlederprodusenten GlobalFoundries starte opp 14-nanometers produksjonsprosess i løpet av første halvdel av 2015, etter å ha lisensiert teknologien fra Samsung.

Arctic Islands-familien blir altså oppfølgeren til den kommende «Pirate Islands»-familien av skjermkortkjerner. Disse vil komme i den såkalte RX 300-serien, som blant annet vil bestå av R9 390X og R9 380X. Pirate Islands-kjernene ryktes deremd fortsatt å bli basert på 28-nanometers produksjonsteknologi, stikk i strid med rapporter fra bare noen måneder tilbake.

Mobile skjermkort byr også nå på masse krutt: Så kraftig er to GeForce GTX 980M i SLI »

(Kilde: Tech Powerup)

Mer om
annonse