Til hovedinnhold

– Samsung Galaxy S7 vil få trykkfølsom skjerm

Skal ta igjen forspranget til Apples iPhone 6S, ifølge rykte.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Den kanskje største innovasjonen i Apples nylig lanserte iPhone 6S, var den trykkfølsomme skjermen – eller «3D Touch», som Apple kaller teknologien. Nå kan GSMArena melde om et nytt rykte, som hevder at Samsung planlegger å implentere samme teknologi i neste års toppmodell – som vi nesten må anta at vil hete Galaxy S7.

Galaxy S6 Edge+ er Samsungs foreløpig siste toppmodell. Vil etterfølgeren få 3D-touch? Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Ryktet stammer fra den kinesiske siden Weibo (kinesisk), der en bruker kunne melde om at Samsung var en av de viktigste partnerne i det nye store ClearForce-prosjektet til selskapet Synaptics. ClearForce er i bunn og grunn det samme som 3D Touch, men utviklet for andre operativsystemer.

Da vår søsterside Digi.no meldte om dette prosjektet for et par dager siden, var det fortsatt helt i det blå hvem som ville bli de første til å melde sin interesse. Samsung ser altså ut til å bli en av de første som implementerer teknologien, skal vi tro ryktene.

iPhone 6S har det Apple kaller «3D Touch» – eller trykkfølsom skjerm, på godt norsk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hva vil ClearForce tilføre?

Et av de store spørsmålene blir hvilken funksjonalitet ClearForce-teknologien vil tilføre mobilopplevelsen. Apples 3D Touch lar deg eksempelvis hente hurtigmenyer fra app-ikonene eller justere farten i et bilspill trinnløst via trykk, så noe lignende er ikke utenkelig på Android-mobiler også. Men mens Apple har kunnet skreddersy implementeringen av teknologien til operativsystemet helt fra bunnen av, er ikke dette noe Android-produsentene har anledning til i samme grad.

Huawei Mate S er første lanserte Android-mobil med trykkfølsom skjerm. Foto: Odd Richard Valmot, Tek.no

Samtidig er Android et åpent operativsystem, hvilket kan bety at apputviklere vil få større frihet til å utvikle nye måter å utnytte den nye teknologien på. Hvor dyp en eventuell integrering fra Samsung vil bli, vet uansett bare sørkoreanerne selv.

Det burde for øvrig nevnes at det allerede finnes én Android-mobil med trykkfølsom skjerm, nemlig Huawei Mate S. Den kan blant annet hente frem snarveier fra hjørnene via trykkteknologien, eller måle vekten til en gjenstand ved å plassere gjenstanden oppå telefonen.

Neste år blir det ikke like mange kurvede skjermer fra Samsung:
Stor Galaxy S7 kan bli den eneste med kurvet skjerm i 2016 »

(Kilde: GSMArena, Weibo (kinesisk))

annonse