Til hovedinnhold

AMD presser Intel på prosessorkjerner

Intel kan snart lansere 8-kjernede entusiastprosessorer.

Intel
Anders Brattensborg Smedsrud

Nye uttalelser fra en dataprodusent tyder på at Intel vil slippe Core i-prosessorer med åtte kjerner og 16 tråder i entusiastsegmentet 2. halvår 2018.

Uttalelsen faller på Notebookreviews forum, hvor en representant fra Eurocom skriver at en av deres bærbare med desktop-prosessor «ikke vil oppdateres til Intels Z370-brikkesett men i stedet gå rett over på Z390-brikkesettet med støtte for 8-kjernede/16-trådede prosessorer som kommer i andre halvdel av 2018.

I tillegg til støtte for prosessorer med åtte kjerner, kanskje fra Coffee Lake-generasjonen, er det også en mulighet for at Z390-brikkesettet vil støtte prosessorer fra Intels kommende Ice Lake-generasjon som er ventet helt på tampen av 2018.

Z390-brikkesettet er utover støtte for flere kjerner og nye prosessorgenerasjoner ventet å levere innebygget Wi-Fi og bedre integrert lyd.

Kaffe 5. oktober

Dette blir den nye sjefen i entusiastsegmentet når Coffee Lake slippes 5. oktober.

5. oktober skal alt være klart for Intels «Coffee Lake»-slipp. Coffee Lake gir desktop-maskiner muligheten til å drives av en prosessor med inntil seks kjerner og 12 tråder. Dette mot dagens maksimale fire kjerner og åtte tråder med Kaby Lake. Coffee Lake-prosessorene vil understøttes av Z370-brikkesettet, som på sin side ikke er ventet å være kompatibelt med prosessorer med flere enn seks kjerner eller fra den kommende Ice Lake-generasjonen.

Coffee Lake-prosessor vil ikke være kompatible med Z270-brikkesett, og Kaby Lake-prosessorer vil ikke være kompatible med Z370-hovedkort.

Prosessorer i den nye åttende generasjon «Coffee Lake» Core i7-serien får som nevnt seks kjerner med Hyper-Threading. Core i5-serien får på sin side også seks kjerner, men uten Hyper-Threading, og prosessorene i i3-serien får for første gang fire kjerner.

Med Hyper-Threading øker antall tråder med to per kjerne, slik at den nye toppmodellen – i7-8700K – dermed får seks kjerner og 12 tråder.

Ifølge tidligere lekkasjer vil de nye Coffee Lake-prosessorene prestere svært mye bedre med alle kjerner i aktivitet enn dagens Kaby Lake-prosessorer. Dette er naturligvis på grunn av de to ekstra kjernene som er lagt til over hele linja.

Hard prosessorkonkurranse

AMDs Ryzen Threadripper kommer med inntil 16 (!) kjerner.
Vegar Jansen, Tek.no

Etter at AMD tidigere i år kom tilbake i prosessor-racet med sin gode Ryzen, samt høytpresterende Threadripper, er Intel lagt under et voldsomt press.

Når selskapet, akkurat som konkurrenten, sliter med å krympe prosessorene ytterligere fra dagens 14-nanometerprosess til 10-nanometersprosess er det bare én vei å gå for å øke ytelsen; nemlig å øke antall kjerner.

Dagens AMD Ryzen-prosessorer byr allerede på åtte kjerner, og mens det er godt nytt at Intel straks tar steget opp til seks er det et tankekors at åttekjernede prosessorer kan komme allerede til neste år. Enten som en del av Coffee Lake-generasjonen og det omtalte Z390-brikkesettet, eller Ice Lake-generasjonen.

Flere og flere spill vil fremover optimaliseres for åttekjernede prosessorer, blant annet på grunn av at AMD allerede i dag har levert åttekjernere til samtlige PlayStation- og Xbox-konsoller på markedet. Mens dagens firekjernede prosessoroppsett lever på lånt tid kan det dermed være at selv sekskjernede PC-bygg blir en kort affære for entusiaster.

Bærbare får fire Kaby Lake-kjerner i høst:
Skal gi inntil 40 prosent høyere ytelse »

(Kilder: Notebookreview, via TechPowerUp)

annonse