Til hovedinnhold

Samsung Galaxy S5 kan bli vanntett

Ny promovideo fra Samsung hinter om den nye toppmodellen som kommer mandag.

Fra Samsungs promovideo

Mandag 24. februar klokken 20:00 lanserer Samsung sin nye toppmodell, Galaxy S5.

En ny promovideo fra Samsung kan tyde på at den nye telefonen vil bli vanntett. I videoen ramser nemlig Samsung opp en rekke stikkord, blant annet create, explorer, curiosity, peace, free, connect, party – og wet.

Samsung lanserte i fjor en vanntett utgave av den nåværende Galaxy S4-toppmodellen, Galaxy S4 Active. Reklamevideoen Samsung har publisert i forkant av mandagens pressekonferanse kan tyde på at de har planer om å gjøre vanntett til standard – slik Sony har gjort med sin Xperia Z1-modell. Det ventes også at Sonys Xperia Z2-modell, som også lanseres mandag, vil være vanntett.

Her kan du se Samsungs promovideo:

Ifølge GSM Arena vil Galaxy S5 komme i salg i løpet av tre uker.

Her kan du få varsling så snart Galaxy S5 kommer i butikk »

Android Authority skriver at det vil komme to versjoner av S5 – en med Full HD-skjerm, og en med Quad HD – altså 2560 x 1440 punkter. På grunn av tekniske problemer har Samsung utsatt lanseringen av Quad HD-modellen. Den vil komme først til sommeren, mens den vanlige S5-modellen altså vil komme få uker etter lanseringen i Barcelona.

Her har vi oppsummert noen av de siste ryktene om Samsung Galaxy S5:

Samsung har avslørt noen hittil ukjente funksjoner i det som forventes å være selskapets nye flaggskip.

For svært kort tid siden, den 11. februar, dukket det opp et bilde på produsentens Twitter-konto. På bildet ser vi ni ikoner inndelt i fem fargekoder, og mange mener de representerer basisfunksjoner i den nye mobilen.

Snarveisikoner inn til appene?

I den blå fargeseksjonen finner vi "Hastighet", "Nysgjerrighet" og "Sikkerhet", mens vi i den grønne finner "Trening", "Stil" og "Utendørs", altså en bunke helseapper. I tillegg finner vi et rødt ikon for "Livet", et oransje ikon for "Sosial" og et lilla et for "Underholdning". Alle ikonene er for øvrig opphøyd med et lite 5-tall, men vi får gå ut ifra at dette heller signaliserer at det er Galaxy S5 vi snakker om, og ikke at ytelsen i hver app er opphøyd med 5.

Slik så bildet fra pressemeldingen ut.Foto: Samsung/Twitter

Det kan altså se ut som om Samsung vil la deg styre det meste fra en enkel startskjerm, der blant annet helse og sikkerhet blir nye fokusområder.

Back to basic

Dette trekket kan være et ledd i en slags "back to basic"-politikk fra Samsungs side. En slik tendens vil nok også merkes i utformingen av selve telefonen, ettersom Samsung har fått litt kritikk for å ikke endre designet mellom Galaxy S3 og Galaxy S4 i noen særlig grad.

Hva resultatet faktisk blir får vi imidlertid se på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona.

Er dette boksen til Galaxy S5?

Det har vært enda flere S5-lekkasjer i det siste. Det nederlandske nettstedet Samsunggalaxys5.nl hevder å ha funnet et bilde av det som skal være esken til en Samsung Galaxy S5.

Foto: samsunggalaxys5.nl

Esken viser spesifikasjoner som ligner mye av det vi har hørt tidligere om S5. Blant annet oppgis det at telefonen skal ha en firekjerners prosessor på 2,5 GHz og en 5,25-tommers skjerm med QHD-oppløsning – det vil si 2560 x 1440 punkter. Øvrige spesifikasjoner er 3 GB RAM, et batteri på 3000 mAh, og et 20 megapiksel kamera.

Det spekuleres i om det kan komme to versjoner av Galaxy S5, siden det på bildet av esken vises til at produktet skal kunne ta opp video i 1080p. Ryktene skal nemlig ha det til at det vil bli mulig med videoopptak i enda høyere oppløsning – såkalt 4K.

Økt fokus på skjerm

Det har gått flere rykter om hva S5 vil ha av spennende ny teknologi, og vi har hørt alt fra iris-scanner til fingeravtrykksleser til helt ny design.

Samsungs mobilsjef Lee Young-hee skal i et intervju med Bloomberg News ha innrømmet at de fysiske forskjellene fra Galaxy S3 til Galaxy S4 ikke var så store.

I tillegg til en ny telefon forventes det også at Samsung vil slippe en ny versjon av smartklokken Galaxy Gear.

– Vi har annonsert våre flaggskipmodeller i første halvår hver år, rundt mars-april, og vi jobber fortsatt mot en lansering rundt det tidspunktet. Når vi lanserer vår S5 kan du også forvente å se en etterfølger til Gear, med mer avanserte funksjoner, og den nye designen vil også være mindre klumpete enn dagens modell, sier Samsung mobilsjef Lee Young Hee i et intervju med Bloomberg.

For to uker siden uttalte Samsung at S5 vil bli lansert allerede på Mobile World Congress i Barcelona i slutten av februar, men ZDNet i Sør-Korea sier nå at de har kilder i Samsung som sier at lanseringen vil finne sted i New York i mars – altså samme tidspunkt som tidligere ble kommunisert til Bloomberg.

Vi har oppsummert noen av de siste ryktene om Samsung Galaxy S5 her:

Konseptbilde som viser hvordan en Samsung Galaxy S5 kan se ut – fritt etter fantasien.

Spesifikasjonene skal være bekreftet

Nettstedet SamMobile hevder å ha en kilde «på innsiden» som skal sitte på inngående kunnskap om hvordan Samsungs kommende flaggskip skal bli.

Ifølge kildene skal Galaxy S5 få en AMOLED-skjerm med oppløsning på 1440 x 2560 punkter (Quad HD), mot 1080 x 1920 for dagens S4-modell. SamMobile har ikke fått bekreftet skjermstørrelsen, men Samsung har tidligere sagt at de vil lansere produkter med en pikseltetthet på 560 punkter per tomme i 2014. Med 2560 x 1440 piksler betyr det en skjermstørrelse på 5,25 tommer. Samsung Galaxy S4 har en skjermstørrelse på 5 tommer, og ved å redusere tykkelsen på rammene rundt skjermen litt vil det være mulig å øke skjermstørrelsen til 5,25 tommer i Galaxy S5 uten at telefonen behøver å bli særlig større enn det S4 er.

Men, som nevnt, det er en viss mulighet for at det kommer to versjoner av S5 – en med Full HD-skjerm og én med Quad HD.

Bedre batteri og hurtiglading

Ifølge tips nettstedet PhoneArena.com har fått vil Galaxy S5 få et batteri på 2900 mAh, opp fra 2600 i S4-modellen. Batteriet vil ha støtte for hurtiglading, slik at det skal kunne lades opp på under to timer.

Ifølge tipserne er det snakk om en ny type Li-Ion-batteri som skal kunne lagre 20 % mer energi på samme plass, slik at batteriet ikke blir større selv om kapasiteten blir bedre. Batteriet skal etter sigende produseres av Silicon Valley-oppstartsselskapet Amprius.

Et annet konseptbilde av Galaxy S5, fra Tobias Hornof.Foto: Tobias Hornof

16 megapiksel kamera og Snapdragon 805

Kameraet i S5 vil ifølge SamMobile ha en oppløsning på 16 megapiksler, mot 13 megapiksler for S4. Det er imidlertid usikkert om kameraet vil få optisk bildestabilisering eller ikke.

Før jul dukket det som kan være Galaxy S5 opp i ytelsestester, og det kan ha avslørt spesifikasjonene til den kommende toppmodellen.

Ifølge logger hos GFXBench.com kan S5 få en Snapdragon 800-prosessor på 2,5 GHz – men siden dette er over makshastigheten på Snapdragon 800 er det mulig det i virkeligheten kan være snakk om den nye Snapdragon 805-brikken.

SamMobiles kilder hevder at S5 faktisk vil få Snapdragon 805, og at det også vil være en versjon med Samsungs egen Exynos 6-brikke. Da blir isåfall S5 en av de første mobiltelefonene på markedet med den nye Snapdragon 805-brikken, en brikke som skal være vesentlig raskere enn Snapdragon 800-brikken som brukes i blant annet Galaxy Note 3.

Kommer metallversjonen av Samsung Galaxy S5 til å ligne på en iPhone?Foto: Galaxysv.com

Kommer i to versjoner: Plast eller metall

Det vil komme to versjoner av Galaxy S5, ifølge SamMobiles kilder. Den mest eksklusive modellen vil være laget i metall, og koste rundt 800 euro – 6 700 kroner. Det vil også komme en plastmodell til rundt 650 euro – 5400 kroner. Sistnevnte blir med andre ord en mobil til omtrent samme pris som det den gamle S4-modellen kostet da den kom, mens toppmodellen blir vesentlig dyrere, hvis opplysningene stemmer.

I et intervju med Bloomberg nylig bekreftet Samsungs mobilsjef at S5 vil få en annerledes design, uten å si noe særlig mer enn det.

– Den nye telefonen vil antagelig bli annerledes, sa Lee Young Hee uten å opplyse noe mer om spesifikasjoner eller skjermstørrelse. Hun forteller videre at mange forbrukere ikke merket så stor forskjell fra S3 til S4, men at de med S5 vil «back to the basics» – og at det er spesielt når det gjelder skjermen og dekselet til telefonen at brukerne vil merke forskjell fra Galaxy S4.

Ryktene skal ha det til at metallversjonen av Galaxy S5 vil få navnet Galaxy F, men det er også mulig at dette vil være en annen telefon. SamMobiles kilder kunne ikke bekrefte dette.

Metallversjonen av S5 vil kunne få 64-bitstøtte, som kan bety at den vil få Samsungs kommende Exynos 6-brikke. Inntil nå har Samsung hatt Snapdragon i de versjonene av telefonene som skal ha 4G/LTE-støtte, og Exynos i andre – men ifølge SamMobile skal ikke dette være et problem lenger med Exynos. Dermed kan plastversjonen av S5 komme med Snapdragon 805 i alle land, mens metallversjonen kan få Exynos 6 i alle land. Men det blir selvfølgelig bare spekulasjoner.

Et tidlig ryktebilde - kan S5 ligne på denne?

Kan få øyeskanner

Apples velfungerende fingeravtrykkleser – TouchID – presenterte en "ny" funksjon ved smartmobilen som kan åpne for praktiske muligheter i forbindelse med sikkerhet og mobilbetaling. "Ny" i hermetegn, ettersom blant annet Motorola har forsøkt å tilby noe lignende før, uten særlig hell.

Samsung snuser imidlertid også på biometriske sikkerhetsløsninger.

Mobilsjef Lee Young Hee sier til Bloomberg at de vurderer å ta i bruk irisskannere – skanning av øyet – i sine toppmodeller.

– Mange mennesker er fanatiske når det gjelder iris-gjenkjenningsteknologi. Vi ser på muligheten, men kan ikke si noe om Galaxy S5 vil ha dette eller ikke, sier Lee.

Oppdatert: Nye rykter (21. januar) vil ha det til at Samsung har forkastet irisskanneren til fordel for fingeravtrykksensor. Årsaken til at øyeavlesing er forkastet, skal være at det ikke er enkelt nok å ha med å gjøre for brukerne.

Blir Galaxy S5-menyene slik?

Nytt brukergrensesnitt

Lekkasjer fra Twitter-brukeren @evleaks kan tyde på at Galaxy S5 – eller i hvert fall fremtidige Samsung-mobiler – kan komme til å få et nytt brukergrensesnitt oppå Android 4.4 KitKat.

Les mer: Dette kan være de nye menyene på Galaxy S5i

Miniversjoner av S5

SamMobiles kilder forteller også at Samsung vil komme med en Galaxy S5 mini og en Galaxy S5 Zoom, en gang etter at Galaxy S5 er lansert i mars.

Amobil.no er tilstede på MWC i Barcelona, og kommer til å liveblogge fra lanseringen fra og med klokken 20:00 mandag 24. februar. Da bringer vi også den første sniktitten på S5.

PS! Hvis du legger inn varsling i Prisguide, får du beskjed så snart Galaxy S5 kommer i butikkene – med pris. Lag prisvarsling for Samsung Galaxy S5 »

(Kilder: Bloomberg, SamMobile, PhoneArena.com, androidauthority.com, gsmarena.com)

annonse