Tek.no

Rykte

Playstation 5 kan bli tidenes retro-konsoll

Med støtte for spill tilbake til originale Playstation.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er snart seks år siden den siste generasjonen Playstation-konsoll kom på markedet og flere har begynt å glede seg til den neste. Den er antatt å få navnet Playstation 5 og kan dukke opp allerede mot slutten av året.

Foreløpig er lite kjent om konsollen, annet enn at den garantert blir kraftigere enn dagens Playstation 4 Pro, men nå har interessant informasjon dukket opp som kan gi både nye og gamle Playstation-fans noe å se frem til.

Kan bli bakoverkompatibel

Sonys tidligere Playstation-konsoller.

Et nytt patent viser nemlig det som skal være en metode for å la Playstation 5 emulere titler som er laget for tidligere Playstation-konsoller, og ikke nødvendigvis bare dagens PS4.

Med den tekniske tittelen «Simulation of legacy bus operation for backward compatibility» gir patentet oss få konkrete ledetråder, men det kan tolkes til at Sony forbereder tidenes retrokonsoll.

Bak patentet står ingen ringere enn Sonys Playstation-sjefarkitekt, og det må dessuten leses sammen med et annet patent som ble kjent tidligere denne måneden og også indikerer en form for bakoverkompatibilitet med tidligere generasjon spill.

Retrokonsoll floppet

Retro-konsollen Playstation Classic floppet skikkelig.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som kjent møtte Sonys siste frieri til Playstation-nostalgikere, minikonsollen Playstaion Classic, hard motstand av både anmeldere og kjøpere. Dersom Sony klarer å emulere eldre Playstation spill skikkelig på en ny hovedkonsoll vil de mer enn gjøre opp for blemmen og dessuten sikre at Playstation 5 får et bibliotek med hundrevis eller til og med tusenvis av spill allerede fra dag én.

Spilltørke etter lanseringen av en ny konsoll er en fryktet tilstand som er vanskelig å unngå, men bakoverkompatibilitet kan være Sonys plan for å lette på presset om å pumpe ut spill helt i starten av en ny generasjon.

Kan pynte på gamle spill

Mange har gode minner fra tiden med de første Dualshock-kontrollerene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fra tidligere har Sony Playstation One fra 1995, Playstation 2 fra 2000, Playstation 3 fra 2006 og Playstation 4 fra 2013 i stallen.

Mens de to første konsollene er relativt enkle å emulere på dagens kraftigere maskinvare er det knyttet mer spenning til om Sony kan få Playstation 3-titler, til å fungere. Denne konsollen er nemlig bygget opp rundt den svært komplekse «Cell»-arkitekturen, som har lite til felles med x86-arkitekturen både dagens PC-er og konsoller benytter. Playstation 4 benytter heldigvis sistnevnte arkitektur og vil være lettere å emulere.

En kan også se for seg at Sony ser sitt snitt til å utnytte den ekstra kraften i en Playstation 5-konsoll til å pynte på grafikken eller øke bildehastigheten til dagens PS4-titler om du spiller dem av på den kommende konsollen. Det er nemlig denne behandlingen Microsoft gir gamle Xbox 360-spill når de kjøres på nye og kraftigere Xbox One X.

Foreløpig er ingen av ryktene bekreftet av Sony, noe de neppe blir før selskapet bestemmer seg for å avduke Playstation 5.

Vi har sjekket:
Du kan spare masse på å ha litt is i magen »

(Kilde: Tweak Town)

Les også
Sony med gode nyheter for Playstation 5-kjøpere
Les også
Nå vet vi mye mer om «PlayStation 5»
Les også
Epic skal ha spionert på Steam-filer lagret på PC-en din
Les også
Sonys spillstrømmetjeneste kommer til Norge
Les også
Sony PlayStation Classic: Rett og slett et dårlig kjøp
Les også
Dette er Playstation Classic-spillene Sony vurderte, men vi ikke fikk
Les også
Nei, PlayStation 5 kommer ikke i år
annonse

Les også